Război politic și electoral în jurul stadionului ”Jean Pădureanu”!!!

Must Read

Vaccinare fără programare, din 8 mai!

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor români și străini cu drept de ședere în România, Comitetul Național de Coordonare...

Doina Sigmirean vs Wilhelm Szekely pentru postul de președinte-director general al CJAS Bistrița-Năsăud. Astăzi a avut loc proba scrisă

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a scos la concurs posturile de directori generali ai caselor județene de asigurări...

Doar 14 cazuri de îmbolnăviri! Aproape 70 de mii de cetățeni din județul Bistrița-Năsăud s-au vaccinat până la această dată

La nivelul județului Bistrița-Năsăud există raportate doar 14 cazuri noi la un număr de 573 de teste. De la...


Clubul Sportiv Municipal caută săli noi de antrenament pentru secțiile sportive care își desfășoară activitatea sub prima tribună, consecință a dezastrului care domnește aici, împreună cu igrasia și mucegaiul. ”Degradarea stadionului a ajuns în ultimul hal” – Adrian Moldovan, director CSM Bistrița

 Este cert: din punct de vedere politic am intrat în campanie electorală, iar liderii principalelor formațiuni politice care au intrat în cursa pentru Bruxelles, caută subiecte care să aibă impact public. Un astfel de subiect  este cel al stadionului  ”Jean Pădureanu”, bun al orașului, acum aflat în proprietatea defunctei echipe Gloria Bistrița, de fapt a firmei SCP CONSULT MANAGEMENT UV IPURL, firmă care aparține practicianul în insolvenţă Vasile Urs. De altfel, achiziționarea stadionului ”Jean Pădureanu” a fost în atenția DNA. Prin echipe de filaj de la SRI, primarul Crețu a fost ascultat la birou și ambiental. Interesul binomului DNA-SRI a blocat proiectul de achiziție a arenei din parcul municipal

Ce a spus viceprimarul Cristian Niculae?

Nebunia declarațiilor politice a început după ce viceprimarul Cristian Niculae, președinte al PSD Bistrița și candidatul social-democrat la fotoliul de primar al Bistriței în 2020, a vorbit despre oportunitatea construirii unou nou stadion în Wonderland, achiziționarea arenei aflate în centrul parcului municipal și, demolarea stadionului.

Soluția identificată de municipalitate pentru extinderea suprafeței parcului este achiziționarea stadionului „Jean Pădureanu”, după care acesta va fi demolat. În acest sens, va fi constituită o comisie specială, care va negocia preluarea stadionului „Jean Pădureanu” de la lichidatorul Gloriei Bistrița.

În ședința următoare de Consiliu local voi propune o comisie de negociere pentru cumpărarea stadionului Jean Pădureanu. Vechea comisie era una care trebuia să se exprima cu privire la oportunitate. Totul se va face în baza legii. Interesul nostru este să cumpărăm stadionul la un preț cât mai mic. După achiziționare terenul va fi igienizat și curățat, iar mai apoi va fi pus în valoare, dar nu mai repede de 2-3 ani, perioadă în care, în Wonderland va fi construit un alt stadion, proiect care va fi finanțat de Consiliul Județean”, conchide Cristian Niculae.

Ce spune avocatul Diana Morar

Obiecțiile ridicate de Diana Morar, avocat dar și șefă a femeior liberale, sunt foarte multe și fac referire la legislația din domeniu. În acest context, Morar l-a întrebat pe Cristian Niculae dacă: ” Ați consultat legislația înainte să lansați asemenea provocari publice lipsite de orice fundament?”.

Potrivit celor spuse de Diana Morar, sunt trei legi care cel putin, în acest moment, ” vă opresc din a va duce la îndeplinire aceasta pseudogrijă față de nevoile bistrenilor: prima ar fi legea sportului, care nu vă permite demolarea unei baze sprotive, pînă nu aveți o altă bază finalizată, ori la stadion functioneaza mai multe secții ale Clubului Sportiv Municipal”. O a doua lege invocată de Morar este cea a insolvenței și,  ” care nu va permite să dați ordine lichidatorului să dărâme stadionul, asta pentru a cumpăra terenul în detrimentul creditorilor înscriși și acceptați la masa credală a Gloriei, altfel ar echivala cu o fraudă în defavoarea acestora. Nu în ultimul rând, codul civil atribuie dreptul de dispoziție proprietarului imobilului și nu dumneavoastră, care sunteți un terț.”De asemenea, Diana Morar îl mai întreabă pe viceprimarul Cristian Niculae de unde va scoate bani pentru această achiziție de care primarul Crețu s-a ferit atâta vreme, afirmând la un moment dat că a fost ascultat de către DNA și de aceea nu a făcut niciun demers pentru cumpărarea stadionului.

”Ne întrebăm cu toții ce a făcut comisia de negociere înființată special pentru achiziția terenului Jean Pădureanu? Dacă timp de 3 ani nu s-a făcut nimic, bruc s-a trezit tovarășul Niculae și promite că va rezolva situația. Stadionul  Jean Pădureanu aparține lichidatorului judiciar și este o achiziție care nu se poate realiza din bugetul 2019. Cel puțin la momentul actual. Pentru întreaga bază sportivă care are o suprafață de patru hectare, sumele vehiculate pentru achiziție variază între 5 – 8 milioane de euro, după cum susține presa locală. Desigur, o valoare exactă vom afla abia în urma unei expertize care poate fi realizată doar de către Consult Management  în calitate de lichidator judiciar. În goana după popularitate, Niculae a omis să spună de unde va lua bani pentru cumpărarea stadionului Jean Pădureanu și acest lucru demonstrează că e paralel cu administrația”, susține Diana Morar.

Adrian Moldovan, director CSM Bistrița: Degradarea a ajuns în ultimul hal

Instituția care s-a luptat în instanță cu cei de la SCP CONSULT MANAGEMENT UV IPURL pentru dreptul asupra proprietății stadionului, doar că instanța de judecată a dat dreptate celor de la Consult Management, a fost Clubul Sportiv Municipal, al cărui director este Adrian Moldovan. În acest context, Moldovan, vorbește despre faptul că CSM vrea să mute mai multe secții sportive aflate sub tribuna I în spații mai sigure, dat fiind dezastrul, igrasia și mucegaiul care au invadat aceste săli de antrenament. Mai mult, Adrian Moldovan confirmă și el faptul că prima tribună este afectată în profunzimea construcției: „În momentul de față avem legitimați 206 sportivi în cadrul CSM Bistrița, repartizați pe nouă secții sportive. Dintre aceștia aproximativ 100 se antrenează în incinta stadionului, aici vorbim de atletism, box, haltere și sanie. O parte din haltere, culturism si gimnastică sunt localizate la sala Polivalentă, tenisul de masă care are sala proprie, radio este in sediul CSM, iar secțiile de schi sunt și ele localizate în afara stadionului. În acest sens vrem să mutăm secțiile care își desfășoară activitatea sub tribuna întâi, deoarece sunt niște spații perimate, devenite improprii desfășurării antrenamentelor. Degradarea a ajuns în ultimul hal! Noi, CSM-ul, nu putem interveni absolut deloc acolo, fiind vorba de un alt proprietar, unul privat. Nu putem să investim nimic, nici măcar o igienizare. Tocmai din acest considerent vrem să mutăm secțiile care își desfășoară activitățile acolo într-un alt spațiu, cel aflat tot în Parcul Muncipal, locația centrului de excelență, fosta popicărie sau discotecă Malibu. Această construcție se află în posesia Direcției pentru Tineret și Sport, iar în acest moment ne aflăm în discuții avansate cu această instituție pentru a prelua noi clădirea” – a declarat Adrian Moldovan, directorul CSM Bistrița, pentru stiridebistrita.ro.

 

Ce s-a întâmplat până acum? Reamintim că:

În luna septembrie a anului 2016, o comisie tehnică formată din consilieri municipali şi angajaţi ai Primăriei Bistriţa a început evaluarea bunurilor fostei echipe Gloria Bistriţa, care a intrat în faliment în 2012, stadionul, tribunele şi terenurile de antrenament fiind scoase la vânzare de un lichidator. Complexul a fost evaluat la 39 milioane de lei. Atunci,  primăria Bistriţa a anunțat că ar vrea  să cumpere stadionul municipal “Jean Pădureanu” şi bunurile din incinta bazei sportive a oraşului, situat în parcul central, consilierii municipali şi personalul tehnic al primăriei municipiului Bistriţa începând de luni să evalueze bunurile scoase la vânzare de lichidator. De atunci a trecut un an şi jumătate , dar lucrurile nu s-au mișcat deloc. Mai mult, viceprimarul Gelu Muthi ne-a confirmat temerile că lucrurile trenează, iar municipalitatea pare legată de mâini și de picioare în pivința firmei care se ocupă de administrarea stadionului. E vorba de SCP CONSULT MANAGEMENT UV IPURL prin practicianul în insolvenţă Vasile Urs.

O evaluare, două evaluări

Analizând situația, documentele, dar și unele declarații de presă din ”spate”, observăm că cei de la SCP CONSULT MANAGEMENT UV IPURL au făcut o asemenea evaluare cam cu un an în urmă. O spune chiar Vasile Urs: ”Evaluarea a fost făcută în cadrul procedurii falimentului şi ajunge la 39 milioane de lei. Evaluarea a fost realizată de un evaluator autorizat ANEVAR. Dacă municipalitatea ar achiziţiona întregul clubul repede, nu ar trebui făcute investiţii foarte mari. Se pot face proiecte, se pot accesa fonduri – ne putem uita la Cluj care are o sală de sport şi un teren unic în România, se pot face acţiuni frumoase şi menite să aducă bani pentru municipiul Bistriţa”.

O poveste tot mai sumbră

La începutul anului 2013 , foştii şefi ai Gloriei au găsit varianta ideală pentru relansare: insolvenţa. Datornicii au fost trecuţi pe o listă de aşteptare şi acum urmează lichidarea patrimoniului. Adică, întreg stadionul va fi vândut Primăriei Bistriţa, cea mai bună vacă de muls, cu un buget anual de 50 de milioane de euro. Imediat ce a început insolvenţa, Pădureanu a ieşit din linia întâi şi Adunarea Generală a Acţionarilor l-a desemnat pe Alexandru Hatfaludi ca administrator special. De lichidarea Gloriei se ocupă SCP CONSULT MANAGEMENT UV IPURL prin practicianul în insolvenţă Vasile Urs. Din acest dosar, Urs încasează 1.200 de euro lunar, plus un comision de succes de 9 % din valoarea creanţelor achitate către creditori. Adică, în urma procesului de insolvenţă, Urs va lua vreo… 15 miliarde lei vechi, comision de succes.

Stadionul municipal are grave probleme de infrastructură atât la prima dar și la a doua tribună. O situaţie identică este înregistrată  în sălile de antrenament, igrasia și mucegaiul își fac de cap și colorează în verde pereții, sunt lucruri știute, dar de nimeni rezolvate.

Clubul de Fotbal Gloria Bistriţa a intrat în lichidare în anul 2013 după ce datoriile clubului au ajuns la 13 milioane de lei. Încă din 2013 primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu a anunţat că vrea să achiziţioneze baza sportivă şi să menţină echipa de fotbal Gloria în Liga I, însă tranzacţia a fost amânată după ce lichidatorul a fost acţionat în judecată de Clubul Sportiv Municipal care susţinea că ar fi de fapt proprietarul bazei sportive.
După trei ani de procese instanţa a stabilit că bunurile ACF Gloria 1922 sunt ale lichidatorului – Societatea Civilă Profesională de Insolvenţă Consult Management UV IPURL. Decizia instanţei este una definitivă aşa că municipalitatea a reluat discuţiile privind cumpărarea terenului şi a activelor imobile şi mobile din cadrul stadionului Jean Pădureanu.

“Este vorba despre vânzarea stadionului cu terenul şi tribunele dar şi spaţiile de lângă stadion, terenul sintetic, terenul de antrenamente, toate instalaţiile existente aici, bunurile mobile şi imobile ale fostului club de fotbal. Evaluarea a fost făcută în cadrul procedurii falimentului şi ajunge la 39 milioane de lei. Evaluarea a fost realizată de un evaluator autorizat ANEVAR. Dacă municipalitatea ar achiziţiona întregul clubul repede, nu ar trebui făcute investiţii foarte mari. Se pot face proiecte, se pot accesa fonduri – ne putem uita la Cluj care are o sală de sport şi un teren unic în România, se pot face acţiuni frumoase şi menite să aducă bani pentru municipiul Bistriţa” a declarat  lichidatorul Vasile Urs.

Despre Gloria Bistrița

Echipa de fotbal ACF Gloria 1922 Bistriţa a evoluat neîntrerupt în prima ligă din 1990 până în 2011 când, din cauza datoriilor, nu a primit licenţa pentru sezonul următor, neîndeplinind criteriile financiare de licenţiere.

Stadionul pe care a evoluat clubul Gloria a fost inaugurat în 1930. Ultima reabilitare majoră a avut loc în 2008 când stadionul a beneficiat de o serie de lucrări în urma cărora a fost dotat cu instalaţie de nocturnă, instalaţii de irigat şi de încălzire a gazonului, tabelă de marcaj electronică şi sistem electronic de acces şi ticketing.

În 2013 denumirea stadionului a fost schimbată din Stadionul „Municipal” Gloria în Stadionul „Jean Pădureanu”, în onoarea fostului jucător şi preşedinte al cubului.

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Vaccinare fără programare, din 8 mai!

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor români și străini cu drept de ședere în România, Comitetul Național de Coordonare...

Doina Sigmirean vs Wilhelm Szekely pentru postul de președinte-director general al CJAS Bistrița-Năsăud. Astăzi a avut loc proba scrisă

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a scos la concurs posturile de directori generali ai caselor județene de asigurări de sănătate din toate județele...

Doar 14 cazuri de îmbolnăviri! Aproape 70 de mii de cetățeni din județul Bistrița-Năsăud s-au vaccinat până la această dată

La nivelul județului Bistrița-Năsăud există raportate doar 14 cazuri noi la un număr de 573 de teste. De la debutul pandemiei și până la...

MARIUS BĂLAN: Un prințisor aflat pe locul 17 la succesiune pe un tron mic a omorât un REGE în Romania

Si a trecut ceva timp de la aderarea din 2007 la Europa civilizata insa in interiorul granitelor formale noi nu ne schimbam  si nu...

Cristian Pomohaci, printre primii beneficiari ai legii promulgate de Klaus Iohannis care îi scapă pe evazioniști de închisoare

Solicitarea lui Cristian Pomohaci a fost făcută publică de avocatul acestuia, George Dura, care a declarat pentru G4Media că un prim verdict în această...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -