joi, august 6, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Răsturnare de situație în procesul în care Traian Ogâgău este acuzat de conflict de interese: Curtea de Apel Cluj i-a dat dreptate primarului de Sîngeorz-Băi! Ogâgău: „Am avut și am încredere în justiție! Dumnezeu lucrează prin oameni”

  Must Read

  Cristian Niculae: Palatul Copiilor din Bistrița este în casă nouă!

   Unul dintre obiectivele mele în acest mandat a fost să punem la dispoziția Palatului Copiilor un spațiu...

  Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că, noul an de învăţământ preuniversitar va începe pe 14 septembrie

  Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că noul an de învăţământ preuniversitar va începe pe 14...

  Ionuț Simionca continuă acțiunea de strângere de semnături

  Candidatul PMP la primăria Bistrița, deputatul Ionuț Simionca, continuă campania de strângere de semnături pentru propria...

  Azi, 23 iunie 2020, Curtea de Apel Cluj s-a pronunțat în cazul apelului formulat de Traian Ogâgău contra deciziei Judecătoriei Năsăud, în docarul în care primarul orașului Sîngeorz-Băi a fost acuzat de conflict de interese.

  Instanța din Năsăud l-a condamnat pe Ogâgău la un an de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane:

  „Aplică inculpatului O.T. pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a fi ales în autorităţi publice sau în orice alte funcţii publice şi a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 3 ani. Aplică inculpatului O.T. pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal, (dreptul de a fi ales în autorită?ile publice sau în orice alte funcții publice; dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat) a căror exercitare a fost interzisă ca pedeapsă complementară. În baza art. 83 alin. 1 C. pen. amână aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere stabilit în condiţiile art. 82 C. pen., de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”, se menționa în sentința Judecătoriei Năsăud, la data de 17 februarie 2020.

  Evident, Traian Ogâgău a contestat decizia instanței năsăudene la Curtea de Apel Cluj, acolo unde i s-a dat dreptate: „S-a admis apelul lui OT și s-a dispus renunțarea la aplicarea pedepsei pentru săvârșirea infracțiunii prev de art 301 din Codul Penal”.

  Contactat telefonic de redacția stiridebistrita.ro, Traian Ogâgău a declarat că această decizie este una normală și că nu și-a făcut griji din acest punct de vedere, deoarece:

  „Am avut și am în continuare încredere în justiție! Dumnezeu lucrează prin oameni”.

  De asemenea, Ogâgău a mai precizat faptul că, având în vedere obeictul acuzației, cel de conflict de interese, a ales să închirieze un teren agricol tatălui său, apicultor, tocmai pentru a nu intra în sfera discuțiilor de acest gen, deoarece există o lege care i-ar fi permis să acorde acest teren GRATUIT apicultorilor.

  „Vreau să fac o sugestie pentru toți primarii din țară și din județ: să ofere, așa cum spune legea, cu titlu gratuit, teren pentru apicultori! Eu nu i-am dat tatălui meu de gura lumii, însă el, ca apicultor, avea și are acest drept. Judecătorii, se pare, au înțeles această treabă. Oferirea terenului pentru apicultori cu titlu gratuit este în beneficiul întregii comunități”, a precizat Ogâgău.

  În fapt, este vorba de Legea apiculturii, nr. 383/2013, care prevede, la art.11 „Autorităţile administraţiei publice locale, precum şi administratorii terenurilor agricole sau silvice sunt obligate să asigure gratuit apicultorilor vetre de stupină temporare sau permanente, pe baza autorizaţiei de stupărit pastoral depuse de către aceştia la consiliul local. (2) Vetrele de stupină pot fi atribuite în judeţul de domiciliu al apicultorului sau în alte judeţe. (3) Suprafeţele de teren se atribuie gratuit de către autorităţile administraţiei publice locale, precum şi de administratorii terenurilor agricole sau silvice pentru vatra de stupină în funcţie de mărimea stupinei, în locuri accesibile mijloacelor de transport, şi nu vor fi mai mici de 5 mp pentru fiecare familie de albine şi de 50 mp pentru pavilioane”.

  Reamintim că, la finalul lui 2018 s-a deschis un dosar penal pe numele primarului la Judecătoria Năsăud, acolo unde este acuzat că ar fi avizat ilegal un contract de închirere al unui teren pe numele tatălui său.

  În fapt este vorba de un contract de închiriere pentru o pășune ce aparține Primăriei orașului Sîngeorz-Băi, contract avizat favorabil de primar fără a fi trecut prin Consiliul Local sau să fi urmat o procedură de licitație. Astfel, Ogâgău este acuzat de conflict de interese deoarece persoana care beneficiază de prevederile acelui contract de închiriere este rudă de gradul I cu edilul, fiind vorba de tatăl său.

  La data de 17 mai 2019, primarul Traian Ogâgău nu a negat faptul, dar a făcut următoarele precizări: ”Nu aș face nimic ilegal, mai ales că e vorba de tatăl meu. Tata a depus o cerere, ca și oricare cetățean din orașul nostru, fiind vorba de închiriere, nu de concesiune. Acum, discutăm și de un teren liber de sarcini, dar aflat așa, la o margine, cum se spune, așa că prea multe nu poți să faci pe el. Eventual, evenutual să ridici o baracă în care să îți spui tot felul de scule, dar nimic altceva. Da, sunt niște stupi, nimic altceva!”, a explicat primarul Traian Ogâgău.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Cristian Niculae: Palatul Copiilor din Bistrița este în casă nouă!

   Unul dintre obiectivele mele în acest mandat a fost să punem la dispoziția Palatului Copiilor un spațiu...

  Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că, noul an de învăţământ preuniversitar va începe pe 14 septembrie

  Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că noul an de învăţământ preuniversitar va începe pe 14 septembrie, iar majoritatea elevilor vor...

  Ionuț Simionca continuă acțiunea de strângere de semnături

  Candidatul PMP la primăria Bistrița, deputatul Ionuț Simionca, continuă campania de strângere de semnături pentru propria susținere la fotoliul de primar....

  Băile Figa limitează numărul turiștilor care pot fi prezenți simultan în parcul balnear: 3.500. Tariful de intrare pentru zilele de weekend se dublează: de...

  Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud a decis împreună cu administraţia locală a oraşului Beclean şi cu Administraţia Parcului...

  Peste 100 de angajați ai LEONI vor rămâne fără job, iar transportul pe rutele unde aceștia locuiesc se va suspenda! Este vorba de punctul...

  Bistrița a început să freamăte în această dimineață în urma unor zvonuri legate de o eventuală disponibilizare colectivă...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -