Raportul Colibița: Calitatea apei din lac nu pune în pericol sănătatea oamenilor. În schimb au fost aplicate amenzi celui mai mare resort turistic din zonă- Fisherman!!!

Must Read

Summit-ului Biden-Putin din iunie: Yalta-2021 sau Ribbentrop-Molotov 2.0? Ce crede diplomatul Cristian Diaconescu?

Diplomatul Cristian Diaconescu a analizat obiectivele Federației Ruse în regiune, mai ales în contextul agresivității tot mai mari a...

Focar de pestă porcină în Lechința

În urma confirmării pestei porcine africane la porcii domestici dintr-o exploatație de pe raza localității Lechința, la propunerea DSVSA...

Ioan Turc s-a întâlnit cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu pentru a rezolva transferul fostului Cinema 23 August

Primarul Bistriței Ioan Turc a avut astăzi o întâlnire cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, una din problemele abordare în...

În urma controlului ANAR, DSP și al Gărzii de Mediu , complexul turistic  Fisherman’s Resort a fost amendat pentru mai multe nereguli cu 100, 40 , respectiv 10 mii de lei. Administraţia Naţională ”Apele Române a aplicat amenzi în valoare de 150.000 de lei în urma controlului făcut la Acumularea Colibiţa, după ce au apărut informaţii că proprietarii unor imobile deversează apă menajeră în lac.

Prefectul Ovidiu Frenț a convocat astăzi o conferință de presă la sediul Instituției Prefectului pentru a face publice rezultatelor controalelor încrucișate făcute de al Administrației Naționale Apele Române(ANAR), Direcția de Sănătate Publică și Garda de Mediu. De altfel, la conferința de presă au fost prezenți toți șefii de instituții implicate în aceste controale care au vizat calitatea apei lacului în urma unor posibile deversări de dejecții și ape uzate. În acest sens, au prezentat rapoarte și măsurile luate în urma descoperirii mai multor nereguli, dr. Anca Andrițoiu, director DSP, Gabriel Petraș, șeful Gărzii de Mediu, Ștefan Rus, director SGA și Ioan Sever Roman, șeful Agenției Județene de Protecție a Mediului.

Principalul mesaj care l-a dat prefectul Ovidiu Frenț a fost cel cu privire la calitatea apei care, nu a avut de suferit, și,  nu pune în pericol sănătatea oamenilor care o consumă.

Ce au găsit controalele?

Prezenți în teren în perioada 7 și 8 martie, inspectorii de la Garda de Mediu Bistrița-Năsăud au executat mai multe acțiuni de control la agenți economici, adică pensiuni sau complexe turistice, din zona unde s-a presupus că există țevi prin care se deversează dejecții în lac, concluziile controlului arătând în felul următor: ” A fost aplicată o amendă de 100 de mii de lei unei societăți comerciale care nu respecta condiția referitoare la gestionarea apelor fecaloid-menajere”.

De asemenea, șefa Direcției de Sănătate Publică, dr. Anca Andrițoiu, instituție care a amendat același agent economic cu 10.000 de lei a spus următoarele: „Direcția de Sănătate Publică a recoltat probe de laborator, pe care le-am prelucrat în laboratorul Aquabis, care este acreditat pentru ape uzate. Am găsit trei probe neconforme, cu un nivel mare de amoniu și cu de materii în suspensie, ceea ce contravine legislației și am dat amendă, de 10.000 de lei, cea mai mare pe care o avem noi, pentru că nu au aplicat normele igienico-sanitare, în ceea ce privește gestionarea apelor uzate și a deșeurilor. Sunt de acord cu domnul prefect, că aceste controale trebuie să continue, pentru că trebuie să vedem care e situația și, dacă se impune, să luăm și alte măsuri”.

 

Tot astăzi, prefectul Ovidiu Frenț a făcut publice și raportul dispus de directorul general al Administrației Naționale Apele Române(ANAR), Victor Sandu,  în zona Acumulării Colibița, județul Bistrița-Năsăud, în urma unor informații apărute în spațiul public referitoare la posibile deversări de apă menajeră în apa lacului.

 

Acesta este raportul integral

 

” În urma acțiunii de control desfășurată de reprezentanții Biroului Corp de control al ANAR, împreună cu inspectori de gospodărire a apelor detașați în regim de urgență din teritoriu, suntem în măsură să precizăm următoarele:

În data de 07.03.2019 a fost identificată o conductă îngropată prin care o societate comercială evacua prin pompare ape uzate menajare din bazinul vidanjabil. Conducta a fost dezafectată de către inspectorii aflați la fața locului și fapta constatată a fost sancționată contravențional, conform Legii Apelor 107/1996, cu o amendă în valoare de 40.000 lei.

La circa 100 de metri în amonte de societatea sancționată s-a identificat o altă conductă, dar prin care nu se evacua apă la data controlului, inspectorii procedând la blindarea acesteia. Totodată, au mai fost inspectate 13 obiective aparținând operatorilor economici care, la data controlului, nu desfășurau activități, nefiind posibilă identificarea de evacuări de ape uzate în lacul de acumulare Colibița.

Conductele la care s-a făcut referire într-un reportaj difuzat de un post TV au fost identificate, dar pe acestea nu existau scurgeri de apă; în urma verificării la fața locului s-a constatat că acestea sunt conducte de drenaj realizate pentru consolidarea malului, iar operatorul economic care își desfășoară activitatea în zonă are act de reglementare în acest sens.

– În data de 08.03.2019 o altă societate comercială a fost sancționată contravențional cu 80.000 de lei, pentru instalarea unei conducte fără act de reglementare; de asemenea, s-a dispus dezafectarea, în maximum 48 de ore, a conductei amplasate în cuveta lacului fără avizul de gospodărire a apelor și prezentarea dovezii de îndeplinire a măsurii la Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistrița Năsăud.

 

– Tot în  data de 08.03.2019, verificându-se la pas malurile acumulării, au fost identificate 4 conducte prin care la data controlului nu se evacua apă; în urma verificării, s-a constatat că acestea aparțin unor case de vacanță care la dată inspecției nu erau locuite. Conductele au fost blindate de inspectori.

 

În cadrul acțiunii de verificare a malurilor acumulării Colibița nu au fost identificate garduri pe zona de protecție a acesteia, operatorii economici inspectați fiind atentionați să mențină permanent limita impusă. Totodată, s-a realizat o filmare aeriană cu drona care confimă faptul că la data verificării nu existau și alte conducte prin care să se evacueze ape uzate.

 

Referitor la activitatea de control desfășurată de către SGA Bistrița-Năsăud în arealul Acumulării Colibița s-a constatat că în perioada 2016-2018 au fost încheiate 71 de PVC (procese verbale de control) și s-au aplicat 6 amenzi contravenționale în valoare de 180.000 de lei(trei operatori economici și trei persoane fizice).

Totodată, raportul de control conține și unele propuneri de măsuri astfel încât, pe viitor, să se diminueze riscul apariției altor încălcări ale legislației în domeniu gospodăririi apelor. Aceste propuneri sunt:

Efectuarea de acțiuni comune împreună cu reprezentații Gărzii de Mediu și Direcția de Sănătate Publică în vederea identificării și aplicarii masurilor legale față de operatorii economici/persoane fizice care deversează ape neepurate în Acumularea Colibița sau care nu respectă condițiile impuse prin actele de reglementare.

Constituirea unei comisii pentru monitorizarea permanentă a zonei riverane acumulării Colibița.

SGA Bistrița-Năsăud va inventaria toate proprietățile riverane lacului Colibița și va monitoriza toți operatorii sub aspectul deversărilor de ape pluviale sau uzate în cuveta lacului.

Reluarea acțiunilor de inspecție și control în sezonul turistic, împreună cu inspectorii de gospodărire a apelor.

Efectuarea unui control tematic la Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud și la Inspecția Bazinală de Ape Someș-Tisa.

Emiterea unor legitimații speciale de control pentru toți inspectorii de gospodărire a apelor, cu dreptul de a aplica sancțiuni contravenționale pe întreg teritoriul României.

Directorul general al ANAR, Victor Sandu, l-a informat pe ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, cu privire la măsurile și concluziile raportului de control, iar în perioada următoare vor fi luate deciziile care se impun.

De asemenea, menționăm faptul că în perioada următoare controale de acest gen vor fi efectuate și în arealul altor acumulări situate în zone cu potențial turistic, dar nu numai, astfel încât să fie depistate și eliminate eventuale deversări neautorizate, similare cu cele de la Colibiția, aduse în atenția publică de mass-media”.

 

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Summit-ului Biden-Putin din iunie: Yalta-2021 sau Ribbentrop-Molotov 2.0? Ce crede diplomatul Cristian Diaconescu?

Diplomatul Cristian Diaconescu a analizat obiectivele Federației Ruse în regiune, mai ales în contextul agresivității tot mai mari a...

Focar de pestă porcină în Lechința

În urma confirmării pestei porcine africane la porcii domestici dintr-o exploatație de pe raza localității Lechința, la propunerea DSVSA BN, prefectul judeţului a fost...

Ioan Turc s-a întâlnit cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu pentru a rezolva transferul fostului Cinema 23 August

Primarul Bistriței Ioan Turc a avut astăzi o întâlnire cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, una din problemele abordare în discuții fiind transferul clădirii vechiului...

TVR a rămas fără conducere: Parlamentul a respins raportul de activitate, iar Consiliul de administraţie a fost demis. Ce spune senatorul Ovidiu Florean

Plenul Parlamentului a respins, marţi, rapoartele de activitate ale Societăţii Române de Televiziune pe anii 2017, 2018 şi 2019. S-au înregistrat 142 de voturi pentru...

Deputații PSD, Daniel Suciu și Bogdan Ivan susțin proiectul de lege al președintelui PMP Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, privind drumul expres Bistrița-Cluj-Napoca.

Deputații PSD, Daniel Suciu și Bogdan Ivan susțin proiectul de lege al președintelui PMP Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, privind drumul expres Bistrița-Cluj-Napoca. Simionca s-a întâlnit...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -