Preşedintele Moldovan a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă, că în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a fost desemnată o comisie specială, condusă de prefectul Ovidiu Frenţ, care va superviza toate activităţile determinate de explozia de la blocul de locuinţe. În această comisie au mai fost cooptaţi comisarul şef Claudiu Jurcan (împuternicit şeful IPJ BN), col. Constantin Florea (inspectorul şef al ISU BN), viceprimarul Bistriţei – Gelu Muthi, ing. Constantin Hada (şef Inspectoratul Teritorial în Construcţii), ing. Cristian Dudaşu (şef Sector E-On Gaz) şi Ani Bob (director executiv AJPIS).
În paralel, în cadrul Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa a fost desemnată o comisie condusă de şeful Biroului de Achiziţii de la Primăria Bistriţa, Leontin Filipoi, care va face toate procedurile pentru desemnarea unor firme care să treacă imediat la partea de proiectare, evacuarea molozului şi, de asemenea, refacerea locuinţelor, în baza inventarului făcut de comisia de inventariere.
„Scopul nostru este ca într-un termen rezonabil şi cât mai rapid să lăsăm oamenii să se întoarcă la casele lor, acolo unde structura nu este afectată şi, de asemenea, în paralel să fie desemnate companiile de specialitate care să poată interveni de urgenţă în urma expertizei şi a soluţiilor date de experţi şi proiectanţi, pentru a reface locuinţele. Regretăm că s-a produs un asemenea eveniment, dar vom face tot ce ţine de noi pentru ca oamenii să fie despăgubiţi, locuinţele să fie refăcute şi ei să se întoarcă într-un timp cât mai scurt la locuinţele lor”, a declarat preşedintele Moldovan.
Potrivit preşedintelui CJ, la o primă vedere sunt 5-6 apartamente puternic afectate, la alte apartamente fiind probleme doar la uşi şi geamuri. „E un bloc cu o structură de rezistenţă foarte bună, foarte tare şi eu cred că în afară de 5-6 apartamente, atât cât am putut vedea eu acolo, restul apartamentelor pot fi refăcute rapid, adică schimbate uşi, geamuri, adică schimbat, şi oamenii se pot întoarce. Să se intervină pe exterior, pentru că panoul de la apartamentul respectiv a zburat, să nu blocăm locuinţele celorlalţi cetăţeni. Sunt două plafoane picate. Suntem pregătiţi să intervenim, în urma deciziei expertului. Ochiometric e una, specialistul e altceva”, a precizat Radu Moldovan.
Fondurile pentru intervenţie vor fi alocate, în prima etapă, de Primăria Bistriţa din fondul de rezervă constituit pentru astfel de situaţii, în baza legislaţiei. Toată lumea care a avut de suferit, inclusiv din blocurile vecine, va fi cuprins în acel raport operativ care va fi aprobat de CJSU. „Cei care nu au asigurări trebuie ajutaţi. Noi trebuie să găsim surse de finanţare pentru ca ei să aibă unde locui. Şansa cea mai mare este că s-a produs în timpul nopţii, pentru că este un parc de copii şi schijele care au rezultat în urma deflagraţiei cu siguranţă ar fi produs mai multe victime”, a explicat prefectul Frenţ.
Între timp, cei de la ISU cercetează cauza producerii acestei deflagraţii, iar un dosar penal este instrumentat şi de Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa, şeful poliţiei bistriţene nepronunţându-se asupra ipotezelor, asta până nu se vor finaliza cercetările .
Nu în ultimul rând, preşedintele Consiliului Judeţean a mulţumit colegilor de la ISU, Poliţie, Jandarmerie, Ambulanţă, Unitatea de Primiri Urgenţe pentru promptitudinea şi profesionalismul de care au dat dovadă, intervenind de urgenţă în urma deflagraţiei de la blocul de locuinţe.
rasunetul.ro