Acasă EVENIMENT PS Florentin Crihălmeanu, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla a murit astăzi. El a...

PS Florentin Crihălmeanu, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla a murit astăzi. El a fost hirotonit episcop de către Papa Ioan-Paul al II-lea. Prelatul a avut o legătură strânsă cu greco-catolicii bistrițeni

0

Unul dintre cei mai apreciați ierarhi din România s-a stins din viață. PS Florentin Crihălmeanu, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, s-a mutat azi la Părintele Ceresc. El era infectat cu coronavirus de la începutul acestui an. Crihălmeanu era un părinte spiritual pentru greco-catolicii bistrițeni, fiind prezent deseori la Bistrița, Rodna sau Sângeorz Băi, fiind unul dintre înalții prelați care aprecia activitatea corului ”Sanctus Spiritus” al  Bisericii Greco-Catolice  “Buna Vestire” din Bistriţa.

Episcopul clujean era născut în 17 septembrie 1959, la Iași. A făcut școala primară în Turda, apoi a urmat cursurile Institutului Politehnic din Cluj. În 1984, a absolvit Facultatea de Mecanică. Din 1986, a urmat cursuri clandestine de teologie greco-catolică. A fost hirotonit preot în 1990, de către episcopul George Guțiu. În perioada 1990 – 1994, a studiat la Universitatea Pontificală Urbariană din Roma. A revenit în țară în 1994 și a fost numit profesor la Institutul Teologic Greco-Catolic din Cluj. În 1997, a fost hirotonit episcop de către Papa Ioan-Paul al II-lea. Era cel mai tânăr episcop catolic din lume. La început, a activat ca episcop auxiliar de Cluj-Gherla, iar din 2002 a devenit episcop eparhial. Din 2005, era doctor în teologie la Universității Urbariene. Era priorul pentru România al Academiei Internaționale a Sfântului Mauritius, organizație condusă de cardinalul Francisco Monterisi și de ducele Fabrizio Mechi.

FLORENTIN CRIHĂLMEANU: 17 septembrie 1959 -12 ianuarie 2021

Exit mobile version