Acasă Anchete Problema depozitului de substanțe periculoase și deșeuri industriale din Bistrița nu este...

Problema depozitului de substanțe periculoase și deșeuri industriale din Bistrița nu este încă rezolvată. Află povestea haldei de zgură de la marginea orașului. Prefectul Dolha a vizitat zona

0

Depozitul de deșeuri periculoase ARIO de la Viișoara revine în actualitate, asta după ce, prefectul Stelian Dolha, alături de reprezentanți ai Agenției pentru Protecția Mediului, Comisariatului Județean al Gărzii Naționale de mediu și un specialist pe domeniul mediului din cadrul Primăriei Municipiul Bistrița au ajuns în zona respectivă.

PREFCTUL STELIAN DOLHA: „Situația complicată a acestui caz este pe lista temelor de discuții pe care le vom purta cu Ministerul Mediului. Trebuie să găsim o soluție clară pentru această problemă peste care se așează timpul”.

Povestea unui depozit: mulți stăpâni dar degeaba

Fosta halda de zgura de peste 4 ha a societății „Ario” SA , de la Viisoara, dospește din 2006, supraviețuind așa-numitelor „termene de  închidere, de la cel din 2008, atunci când  s-au împlinit de 2 ani de la sistarea depozitarii, până la cel din 2009 dispus prin Directiva europeana de închidere a gropilor de gunoi și a depozitelor de deșeuri industriale. După ce a  ”înghițit” rășinile din zgura  ”Ario”, plus depunerile necontrolate de nămol cu hidrocarburi de la „Rompetrol” și de reziduuri chimice de la Stația de Epurare Bistrita, halda de zgură de la Viișoara se dovedește o adevarată supraviețuitoare, mai ceva chiar decât proprietarii prin mâna cărora a trecut cu o rapiditate de până și autoritățile de mediu era să-i piardă urma. Vândută de ”Ario” în luna martie 2007, halda a intrat în proprietatea SC „Alcor Βeta Com” SRL București, care si-a asumat prin contract, integral, responsabilitatea asupra obligatiilor de mediu. Prima tentativa a noului proprietar a fost nu de a ecologiza zona, ci de a face lucrări de „excavații, recuperare si transport materiale pentru valorificarea deșeurilor recuperabile”, lucru care i-a agitat pe localnicii din zona, speriați de riscul unei poluări radioactive prin zgândărirea zgurii care figura ca „depozit contaminat”. În consecință, societatea a fost obligată să efectueze determinări de laborator cu privire la conținutul deșeurilor, fiind prelevate probe de pînă la 4 m adâncime. Rezultatele au relevat că deșeurile sunt inerte radioactiv, drept pentru care proprietarul ar fi scăpat de orice durere de cap daca ar fi depus o cerere oficiala de trecere a haldei in categoria „depozite nepericuloase”. Lucrul nu s-a intamplat însă, din motive necunoscute până în martie 2008, când, cu prilejul unui nou memoriu al localnicilor, Protecția Mediului află ca halda fusese vândută din nou, încă din iulie 2007, firmei SC „Termotehnic”  SRL București, pentru prețul de 1.525.000 de euro! Cum analizele dăduseră rezultatul „inert”, nu s-a mai agitat nimeni, în afară de localnicii nevoiți sa viețuiască lângă zgura ce atrage „căutatorii” de fier vechi, persoane fizice care se dedau si la culturile agricole din vecinatate.

Un an mai tarziu, reactivată tot de memoriile localnicilor, Garda de Mediu mai face și ea o constatare, că inerta halda de la Viișoara a ajuns la o alta societate, SC „Avrig 35” SRL Bucuresti, careia i-a fost gajată de SC „Termotehnic Com” SRL, intrată în insolvență între timp. SC „Avrig 35” SRL a dat halda în administrare SC „Duo Prom Act” SRL Bistrița în scopul valorificării deșeurilor metalice și a deșeurilor de zgură depozitate.

După ce a fost vândută de mai multe ori, a ajuns să fie proprietatea unei societăți din București, aflată în insolvență și apoi în faliment. De curând, și lichidatorul judiciar a fost exonerat de orice obligație de catre judecători, astfel, halda de zgura Ario a rămas în proprietatea statului român cu obligații de mediu de peste 1,2 milioane de euro. Mai mult decât atât, România este pe procedura de infrigement cu cele 18 depozite de deșeuri periculoase de acest fel, riscând o condamnare usturătoare pentru toate aceste probleme nerezolvate de multă vreme, mai exact o amendă forfetară de 1,6 milioane de euro și până la 200 000 euro pe zi/depozit periculos până la remediere, deoarece nu au fost închise la termenul dat de UE, 31.12.2006.

 

 

 

Exit mobile version