luni, iunie 1, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Primarul Traian Ogâgău s-a ales cu proces penal în cazul unui teren închiriat. Dosarul a ajuns la Judecătoria Năsăud, acuzația fiind cea de conflict de interese

  Must Read

  În luna mai a anului în curs, primarul orașului Sângeorz Băi, Traian Ogâgău, era acuzat că a închiriat, fără a urma procedurile legale, un teren propriului tată, pe care îl cheamă tot Traian Ogâgău sr. Dacă edilul orașului spune că nu e vorba de nici o ilegalitate, legea susține contrariul. Practic, Traian Ogâgău sr. a depus în luna martie a.c. o cerere la primăria orașului Sângeorz Băi pentru închirierea unui teren. Documentul respectiv a fost avizat favorabil, deși nu a fost discutat în cadrul unei ședințe de consiliu local. Mai mult, legea prevede și organizarea de licitație pentru acest gen de închirieri. Terenul are 2.600 mp și are destinație de pășune.

  Potrivit http://portal.just.ro/265/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=26500000000051110&id_inst=265  e vorba despre dosarul 3436/265/2018 deschis în penal la Judecătoria Năsăud, fiind vorba de conflict de interese (art.301 NCP) infr.de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane art.301 al.1CP.

  Contractul de închiriere a fost semnat chiar de Traian Ogâgău, care apare trecut pe contract ca „proprietar”! Terenul i-a fost închiriat pe o sumă derizorie, 100 de lei pe an!

   Traian Ogâgău: Nu aș face nimic ilegal, mai ales că e vorba de tatăl meu

  Pe data de 17 mai, primarul Traian Ogâgău nu a negat faptul, dar a făcut următoarele precizări: ” Nu aș face nimic illegal, mai ales că e vorba de tatăl meu. Tata a depus o cerere, ca și oricare cetățean din orașul nostrum, fiind vorba de închiriere, nu de concesiune. Acum, discutăm și de un teren liber de sarcini, dar aflat așa, la o margine, cum se spune, așa că prea multe nu poți să faci pe el. Eventual, evenutual să ridici o baracă în care să îți spui tot felul de scule, dar nimic altceva. Da, sunt niște stupi, nimic altceva!”, a explicat primarul Traian Ogâgău.

  El susținea atunci, faptul că la originea acestui nou atac cu substrat politic stă un consilier PSD: ” Domnul Morar, de la PSD, are un teren în apropierea celui închiriat de tatăl meu și, pe care dorește să construiască o pensiune și, poate își dorește și terenul cu stupii”, precizează Traian Ogâgău.

  Ce spune legea?

  E vorba de legea nr. 213 din 17 noiembrie 1998, privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia: „Art. 14. – (1) Închirierea bunurilor proprietate publică a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale se aprobă, după caz, prin hotărâre a Guvernului, a consiliului judeţean, a Consiliului General al Municipiului Bucureşti sau a consiliului local, iar contractul de închiriere va cuprinde clauze de natură să asigure exploatarea bunului închiriat, potrivit specificului acestuia și Art. 15. – Concesionarea sau închirierea bunurilor proprietate publică se face prin licitaţie publică, în condiţiile legii”.

   

   O altă problemă este cea a conflictului de interese, legea 161 din 2003, stipulând următoarele:  „Primarii şi viceprimarii (…) sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentrul soţul său ori rudele sale de gradul I. Actele administrative emise sau actele juridice încheiate ori dispoziţiile emise cu încălcarea obligaţiilor prevăzute la alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută”.

   

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Reportaj: Bistrițenii au luat cu asalt teresale de pe Pietonal chiar dacă trebuie să fie scriși în caietul de ”urmărire”. Ce spun patronii...

  Ai putea spune că, dimineața zilei de 1 iunie, ziua internațională a copilului, a fost o dimineață cu un...

  EVOLUȚIA COVID-19 în BISTRIȚA-NĂSĂUD de la începutul epidemiei și până în prezent, în funcție de numărul de cazuri raportate oficial (infoGRAFIC)

  Știri de Bistrița vă prezintă în exclusivitate o analiză a evoluției Covid-19 în județul Bistrița-Năsăud, pornind de la data primei raportări oficiale...

  DE LUNI SE DESCHID TERASELE. Ce aveţi voie şi ce nu aveţi voie să faceţi: ÎNCĂ EXISTĂ MAI MULTE RESTRICŢII

  Începând de luni se deschid terasele şi plajele. Din 1 iunie sunt permise activităţile de preparare, servire şi consum...

  De luni, circulăm liber, fără restricții. Nu mai e nevoie să justificăm motivul pentru care ieșim din localitate

  De luni circulăm liber, fără restricții. Dispar și ultimele declarații pe proprie răspundere care mai rămăseseră în vigoare, cele pentru deplasările în...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -