Politic 1

Primarul Ovidiu Teodor Creţu nu este singurul edil din BN nemulţumit de absenţa bugetului şi de modul cum acesta a fost făcut.

Must Read

Fostul primar al comunei Șanț, Ioan Szabo, a decedat astăzi la Cluj-Napoca după o luptă cruntă  de 7 luni cu Sars Cov 2

Ioan Szabo a fost confirmat pozitiv în luna iunie, el fiind internat la Cluj-Napoca, acolo unde a luptat cu...

Bogdan Ivan: Impozit ZERO pentru veniturile mai mici de 2500 de lei! Impozitarea progresivă obligatorie!

Bogdan Ivan, candidat PSD la Camera Deputaților, va iniția legea impozitării progresive. Astfel, salariile și pensiile până în 2500...

O gură de oxigen pentru ATI-ul Spitalului Județean de Urgență : Doi medici rezidenți anul III de la Cluj-Napoca au fost detașați la Bistrița

Demersurile conducerii SJU Bistrița pentru detașarea unor medici rezidenți în specialitatea anestezie-terapie intensivă au dat roade. Astfel, echipei ATI...


 

Ovidiu Teodor Creţu, primar Bistriţa: „ Nu credeam că voi ajunge zilele astea de supărare asupra modului cum unii înţeleg să facă bugetul. Ce nu e clar: dacă eu nu pot să îmi închei mandatul aşa cum am promis, ce mai fac eu la primărie, însă lucrurile trebuie duse până la capăt”

 

Ioan Bob, primar Şintereag: „ Eu nu cred în SMS-urile lui Liviu Dragnea. Eu vreau să văd alocările. Aşa în basme, cine mai crede”

Scandalul politic izbucnit în jurul bugetului pe 2019 la Bucureşti între primarii de municipii, acolo fiind prezent şi Ovidiu Teodor Creţu, şi reprezentanţii Guvernului, are replici şi în teritoriu.

Revenit de la Bucureşti, primarul Ovidiu Creţu, după ce a participat la o şedinţă de consiliu municipal, edilul a vorbit şi despre ceea ce s-a întâmplat la Bucureşti.

„Ceea ce au anunțat domnul Dragnea, doamna prim-ministru și domnul Teodorovici este că ne dau 60% din cota pe venit. Asta înseamnă că față de cât ar fi trebuit să primesc – discutăm de sume 2018 – primesc mai puțin cu aproape 10 milioane de lei și mi-au dat în plus să suport din buget propriu cheltuielile cu asistența socială care înseamnă persoane cu handicap, asistenți personali și așa mai departe, ceea ce înseamnă 16 milioane de lei. Plus cei 10 sunt 26 de milioane de lei. Deci Bistriţa nu are 26 de milioane de lei, cât ar trebui să aibă ca să fie echivalent bugetul cu anul 2017. Asta este!” – a declarat Crețu citat de timponline.ro.

Eu nu ameninț pe nimeni. Singura chestie pe care o fac este că mă duc și îmi văd de treabă. O să-mi duc la capăt mandatul, că nu am ce să fac. Nu pot să zic îmi dau demisia! Asta ar trebui să fac: să-mi dau demisia astăzi sau când se votează bugetul respectiv. Nu o să fac treaba asta, dar nici nu poți merge mai departe să-i minți pe oameni că le asfaltezi strada și apoi să le spui că nu ai cu ce, că nu ai bani, contând că tu când ai planificat toate acestea ai avut un buget, ai făcut socoteala cu bugetul Bistriței, ai socotit că mai aduci niște fonduri dincoace, dincolo, iar acum te trezești că numai din fonduri europene” – a explicat Crețu pentru timponline.ro.

Ioan Bob, supărat şi el pe şefii de la Bucureşti, ne-a precizat că toate bâlbele de la Bucureşti legate de buget, sunt semne că ceva nu e în regulă, ceva lipseşte: „ Nu te bâlbîi când toate sunt în regulă, o faci când îţi lipseşte ceva, când nu ai controlul la ceva. Cred că va fi buget subţire, iar ăştia îmi spun că avem alegeri. Avem, nu zic ba, dar eu ce le spun oamenilor, că nu e una, sau alta, nu ştiu, ceea ce ştiu e că cineva a greşit acolo sus, de plătit, plătim noi, primarii. Bugetul ăsta e viciat de trei lucruri să le spun aşa: banii pe care trebuie să îi luăm de la investiţii şi să plătim asistenţii persoanli, iar colegii primari ştiu foarte bine despre ce vorbesc, mai vin o grămadă de inşi cu certificate de handicapaţi. Eu le transmit de aici, de la Şintereag, că se poate renunţa la pensiile speciale dar putem face şi o serioasă reformă administrativ-teritorială”, spune Bob.

 

Primarii de municipii, reuniţi în Asociaţia Municipiilor din România (AMR), au transmis, joi seară, o scrisoare premierului Viorica Dăncilă în care afirmă că resping categoric propunerile Ministerului Finanţelor privind preluarea integrală a unor categorii de cheltuieli descentralizate şi solicită asumarea de către Guvern a susţinerii integrale de la bugetul de stat a sistemului de protecţie a copilului şi a persoanelor cu dizabilităţi, aşa cum s-a angajat în ”Programul de guvernare 2018-2020”.

 

”Vă mulţumim pentru disponibilitatea la dialog manifestată la întâlnirea de ieri, cu reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România, referitoare la finanţarea autorităţilor locale în anul 2019. Urmare discuţiilor purtate, vă comunicăm: AMR respinge categoric propunerile Ministerului Finanţelor Publice (MFP) privind preluarea integrală a unor categorii de cheltuieli descentralizate, aferente sistemului de protecţie a copilului, centrelor pentru persoane cu handicap, indemnizaţii pentru persoane cu handicap şi însoţitori ai acestora, precum şi salarizarea personalului neclerical, cheltuieli evaluate de MFP la 6,4 miliarde de lei”, au transmis, joi seară, premierului Viorica Dăncilă, reprezentanţii AMR.

Aceştia solicită asumarea de către Guvern a ”susţinerii integrale de la bugetul de stat a sistemului de protecţie a copilului şi a persoanelor cu dizabilităţi”, aşa cum s-a angajat în ”Programul de guvernare 2018-2020”, Capitolul/„Administraţie publică. Politici regionale”,/ Măsura 2 /„Finanţarea autorităţilor locale”,/ pagina 109.

În plus, primari de municipii solicită urgent transmiterea spre consultare a proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2019, în conformitate cu prevederile HG nr. 521/2005 privind procedura de consultare a structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale la elaborarea proiectelor de acte normative.

”Vă reamintim ce anume a generat discuţiile actuale între UAT-uri şi MFP. Urmare reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%, în anul 2018bugetele locale au fost diminuate cu sume reprezentând 30-40% din bugetele anului 2017. În aceste condiţii, AMR a solicitat ca în anul 2019, Guvernul României să îşi respecte promisiunea făcută la sfârşitul anului 2017, dar şi la aprobarea Legii bugetului de stat pe anul 2018, de a asigura finanţarea APL cel puţin la nivelul sumelor primite de la bugetul de stat în anul 2017, în sume nete”, au mai transmis primarii.

Aceştia susţin că, din evaluările pe care le-au făcut, pentru ca în anul 2019 comunităţile locale să fie finanţate la nivelul anului 2017, comunele, oraşele şi municipiile ar trebui să beneficieze de compensarea pierderilor pe care le înregistrează, până la nivelul minim de 67% din IV.

”Răspunsul MFP, astfel cum îl regăsim în adresa nr. 462218/30.01.2019 reprezintă o ducere în derizoriu atât a nevoilor şi intereselor comunităţilor locale, cât şi o gravă încălcare a principiului asigurării resurselor corespunzătoare competenţelor transferate, cât şi a principiul asigurării unui proces de descentralizare stabil,predictibil, bazat pe criterii şi reguli obiective, care să nu constrângă activitatea autorităţilor administraţiei publice locale sau să limiteze autonomia locală financiară, principii reglementate şi în Legea-cadru a descentralizării nr. 195/2006”, au mai scris primarii în documentul adresat premierului.

Aceştia apreciază că la nivelul majorităţii primăriilor s-ar înregistra pierderi semnificative ca urmare a creşterii cotei din IV alocate, în paralel cu preluarea integrală a cheltuielilor generate de susţinerea sistemului de protecţie a copilului şi a sistemului de protecţie a persoanelor cu dizabilităţi.

Documentul este semnat de Comitetul Director al Asociaţiei Municipiilor din România, respectiv Robert Sorin Negoiţă, primarul Sectorului 3, Bucureşti; Ilie Gavril Bolojan, Oradea; Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad; Mihail Genoiu, primarul municipiului Craiova; Dan Bobouţanu, primarul municipiului Hunedoara; Ovidiu Teodor Creţu, primarul municipiului Bistriţa; Daniel Ştefan Drăgulin, primarul municipiului Călăraşi; Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanţa; Ion Lungu, primarul municipiului Suceava; Marian Dragomir, primarul municipiului Brăila; Adrian Mocioniu primarul municipiului Slobozia; Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani; Arpad Andras Antal, primarul municipiului Sfântu Gheorghe; Nicolae Barbu, primarul municipiului Giurgiu; Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, Marcel Romanescu, primarul municipiului Târgu Jiu; Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi; Gábor Kereskényi, primarul municipiului Satu Mare; Cristi Misăilă, primarul municipiului Focşani; Florin Oancea, primarul municipiului Deva; Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău; Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi; Constantin Toma, primarul municipiului Buzău; Francisc Boldea, primarul municipiului Lugoj; Dumitru Boroş, primarul municipiului Bârlad; Ionel Ciunt, primarul municipiului Zalău; Constantin Hogea, primarul municipiului Tulcea; Lucian Ovidiu Micu, primarul municipiului Roman; Costan Morar, primarul municipiului Dej; Nicolae Robu, primarul municipiului Timişoara şi Marius Screciu, primarul municipiului Drobeta Turnu Severin.

 

 

 

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. Sa vedem cati primari intorc curul lui PSDRACNEA .partid ajuns pe persoana fizica. In situatia Bistritei banii multi putini cum or fi sunt cheltuiti pe ghidusii.

Comments are closed.

- Advertisement -

Latest News

Fostul primar al comunei Șanț, Ioan Szabo, a decedat astăzi la Cluj-Napoca după o luptă cruntă  de 7 luni cu Sars Cov 2

Ioan Szabo a fost confirmat pozitiv în luna iunie, el fiind internat la Cluj-Napoca, acolo unde a luptat cu...

Bogdan Ivan: Impozit ZERO pentru veniturile mai mici de 2500 de lei! Impozitarea progresivă obligatorie!

Bogdan Ivan, candidat PSD la Camera Deputaților, va iniția legea impozitării progresive. Astfel, salariile și pensiile până în 2500 de lei vor avea impozit...

O gură de oxigen pentru ATI-ul Spitalului Județean de Urgență : Doi medici rezidenți anul III de la Cluj-Napoca au fost detașați la Bistrița

Demersurile conducerii SJU Bistrița pentru detașarea unor medici rezidenți în specialitatea anestezie-terapie intensivă au dat roade. Astfel, echipei ATI a SJU Bistrița s-au alăturat...

JOI: 99 cazuri noi de îmbolnăviri și 240 decese de la debutul pandemiei, 11 raportate astăzi. La Bistrița, rata de infectare a scăzut la...

A OPTA zi de carantină vine cu 99 de  persoane infectate cu Sars-Cov 2 în județul Bistrița-Năsăud și numai puțin de 240 de decese,...

LUDOVIC ORBAN: „Imaginați-vă unde eram astăzi dacă pandemia ne-ar fi surprins cu Guvernul Dăncilă la conducerea României.

„Imaginați-vă unde eram astăzi dacă pandemia ne-ar fi surprins cu Guvernul Dăncilă la conducerea României. Mulți mi-au recomandat atunci să-i lăsăm pe pesedişti «să-și rupă...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -