Acasă Politica Primarul Ovidiu Crețu așteaptă astăzi decizia ÎCCJ

Primarul Ovidiu Crețu așteaptă astăzi decizia ÎCCJ

0

Primarul Ovidiu Creţu are emoţii cu privire la decizia pe care o vor pronunţa pe 27 ianuarie 2015, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care judecă recursul în procesul cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI). El s-a arătat convins că dacă Klaus Johannis, aflat într-o situaţie similară, va pierde, atunci decizia magistraţilor va fi una identică şi în cazul său.

„Sunt în aceeaşi situaţie cu unul din procesele domnului preşedinte ales Klaus Johannis. Aştept în 12 să văd dacă preşedintele nou ales va fi declarat în incompatibilitate de Înalta Curte. Dânsul a fost mandatat exact ca şi mine să depună documentele pentru societatea care administrează pieţele la Sibiu. Şi eu am fost mandatat pentru acelaşi lucru, însă pentru Parcul Industrial. Diferenţa este că el a câştigat în prima instanţă, eu am pierdut, dovadă că instanţele judecă independent. Mi se pare că în 12 (n. r. – ianuarie 2015) are domnia sa procesul şi sunt convins că, în situaţia în care domnia sa va pierde procesul, şi va deveni incompatibil, voi pierde şi eu, iar dacă el câştigă, ar trebui, în mod firesc să câştig şi eu”, a declarat Ovidiu Creţu.

Ţinând cont de similitudinile celor două cazuri – al său şi al fostului primar al Sibiului, actualul preşedinte ales Klaus Johannis – şi de deciziile date de instanţe, edilul Bistriţei a subliniat însă că „Lucrurile nu sunt în ordine”.

„Spun însă încă o dată că lucrurile nu sunt în regulă din acest punct de vedere, în sensul să interpretarea dată şi de ANI şi de instanța de la Cluj nu sunt în regulă. Nu am participat la nicio acţiune a Adunării Generale, nu s-au dat bani, nu există aşa ceva, și totuşi se merge pe linia asta. Asta e…”, a spus Ovidiu Creţu.

 

Declarat incompatibil de ANI în 2013

În 2013, Agenţia Naţională de Integritate l-a găsit incompatibil pe Ovidiu Creţu, dat fiind faptul că a deţinut simultan funcţia de primar al municipiului Bistriţa, dar şi calitatea de reprezentant asociat persoană juridică în cadrul S.C. BUSINESS PARK BISTRIȚA SUD S.R.L. „Teodor Ovidiu Creţu s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 01 octombrie 2012 – 21 ianuarie 2013, întrucât a deţinut, simultan, funcţia de primar al municipiului Bistriţa, judeţul Bistriţa-Năsăud, şi calitatea de reprezentant asociat persoană juridică în cadrul S.C. BUSINESS PARK BISTRIŢA SUD S.R.L”, se preciza într-un comunicat al ANI.

Ovidiu Creţu a declarat public că este vorba de o greşeală din partea Registrului Comerţului, care însă a fost rectificată.

 

Reamintim faptul că primarul Bistriţei a contestat în instanţă decizia ANI, însă magistraţii Curţii de Apel Cluj nu i-au dat dreptate. Curtea de Apel Cluj a respins ca lipsită de interes cererea de suspendare formulată de Ovidiu Teodor Creţu în contradictoriu cu ANI în dosarul nr. 1153/33/2013 al Curţii de Apel Cluj. De asemenea, a respins ca neîntemeiată acţiunea în contencios administrativ formulată de Ovidiu Teodor Creţu în contradictoriu cu ANI având ca obiect anularea raportului de evaluare nr. 40409/G/II/23.09.2013Sentinţa, pronunţată pe data de 21 ianuarie 2014, a putut fi atacată în recurs în termen de 5 zile de la comunicare în ceea ce priveşte cererea de suspendare. Ovidiu Creţu nu a avut câştig de cauză nici în recurs.

„Acest subiect pentru mine părea unul simplu şi tratat uşor pentru Curtea de Apel de la Cluj. Sentinţa de acolo mi-a făcut un mare bine, pentru că am fost convins că lucrurile vor merge absolut firesc şi că justiţia îşi va spune cuvântul şi o să se termine problema. Sentinţa dată de cei de la Cluj m-a trezit, trăim într-o altfel de lume, nu una idilică şi trebuie să îmi iau toate măsurile să-mi obţin dreptatea. O să discut cu case de avocaţi cu cine trebuie, astfel încât să mă prezint competitiv în meciul cu ANI”, a declarat  Ovidiu Creţu.

„M-a surprins din motivare faptul că actul remis de Registrul Comerţului care recunoaşte eroarea materială şi o îndreaptă, pe de-o parte e luat în seamă, dar pe de altă parte, tot acel act este pro cauza şi nu are valoare”, a mai adăugat primarul.

 

Apărat de Milea

Ovidiu Creţu a fost reprezentat în cadrul procesului de Bogdan Milea, un avocat care este cunoscut drept „apărător al social-democraţiei”. Bogdan Milea este şi avocatul preşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, în procesul pe care acesta l-a intentat ziariştilor de la Gazeta de Bistriţa într-o încercare de suprimare a libertăţii de exprimare. Oricum, Milea a fost nepregătit în cadrul procesului intentat de clientul său Agenţiei Naţionale de Integritate. El nu a observat „punctul cheie” al dosarului: o declaraţie a lui Ovidiu Creţu care a fost semnată atât în nume propriu, cât şi în calitate oficială pentru societatea din subordinea Primăriei Bistriţa, pe care tot dumnealui o conduce. Astfel, în pledoaria lui finală, Milea nu a vorbit deloc despre acest subiect şi a trebuit ca magistratul să îi atragă atenţia asupra acestui fapt, încât să îşi pregătească apărarea şi în funcţie de acea declaraţie.

 

 

 

 

Exit mobile version