Acasă EVENIMENT Primarul din Matei, Vasile Encian este acuzat de conflict de interese. El...

Primarul din Matei, Vasile Encian este acuzat de conflict de interese. El nu poate fi sancționat decât disciplinar și își va duce mandatul până la capăt

0

După ce primarul comunei Șanț, Ioan Szabo, a fost declarat incompatibil de ANI (n.red.- Agenția Națională de Integritate) și a rămas fără mandat și drept de-a mai candida la vreo funcție publică timp de 3 ani, nici la Matei situația nu este mai bună pentru primarul Vasile Encian.

Astfel, în cazul primarului de la Matei, Vasile Encian, PNL, șefa Direcției Juridice a Instituției Prefectului, Carmen Toderașc,  a explicat în cadrul unei conferințe de presă  că acesta este acuzat de conflict de interese cu indicii de săvârșire a unei infracțiuni.

Trebuie știut faptul că: În luna februarie a anului 2017, primarul comunei Matei, Vasile Encian,  pierdea la Curtea de Apel Cluj prima rundă a războiului purtat cu Agenţia Naţională de Integritate, după ce inspectorii instituţiei l-au declarat ca fiind în conflict de interese penal. Problemele  i se trag edilului, după  ce acesta a încheiat două contracte cu o asociaţie a crescătorilor de animale al cărei preşedinte a fost până cu doar câteva zile înainte. Vasile Encian nu a renunţat la luptă şi a atacat decizia judecătorilor clujeni la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

La doi ani distanță, potrivit celor spuse de Carmen Toderașc, Instituția Prefectului, pentru a ”nu sta în pasivitate” a cerut ANI să spună care este stadiul dosarului penal, iar dacă există o soluție definitivă: ” ANI ne-a comunicat în scurt că dosarul e pe rolul Parchetului Beclean și în curs de cercetare. Dacă ar fi fost un conflict de interese administrativ, raportul ar fi fost comunicat prefectului, dar, chiar dacă ar fi conflict de interese administrativ, s-ar impune o sancționare disciplinară, dar în niciun caz de încetare a mandatului prin ordin al prefectului. Astfel de ordine se dau numai pentru incompatibilitate, nu și pentru conflict de interese”, a spus Carmen Toderașc.

Întrebată dacă și în acest caz Instituția Prefectului poate interveni, Carmen Toderașc a venit cu următoarea explicație: ” Încetarea mandatului unui primar se face numai la sesizarea fie a ANI, fie a partidului dacă e încetare de calitate de membru. Doar la sesizare se face, deci prefectul nu se autosesizează și nu ia singur hotărâri. De fiecare dată – mai puțin în cazul încetării prin pierderea calității de membru – referatul trebuie să fie întocmit de secretarul de la consiliul local în cauză. În cazul în care rămâne definitivă o hotărâre judecătorească penală, atunci se va comunica prefectului și se va lua decizia pe care o stabilește instanța. Atâta timp cât e un conflict de natură penală, instanțele sunt cele în măsură să judece și să ajungă la o soluție”.

Așa cum era de așteptat, primarul Vasile Encian a contestat, tot în 2017,  decizia ANI în instanţă la Curtea de Apel Cluj. Deşi în cuprinsul contestaţiei, edilul din Matei a arătat că raportul ANI este unul lovit de nulitate, nelegal şi netemeinic, judecătorii i-au respins contestaţia. Astfel, instanţa a apreciat faptul că în condiţiile în care inspectorii ANI au apreciat că la mijloc ar fi vorba despre un conflict de interese penal şi nu unul de ordin administrativ, raportul de evaluare nu este unul care să producă efecte juridice şi prin urmare nu poate fi contestat. Vasile Encian nu a renunţat la luptă şi a atacat decizia Curţii de Apel Cluj la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în recurs. Până la această dată, Instanţa Supremă nu a fixat nici un termen în dosar. La ora actuală, Encian este încă în cercetare penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beclean. Contactat telefonic, primarul comunei Matei, VAsile Encian spune că  își susţine, în continuare, nevinovăția.

Exit mobile version