PRIMA ANALIZĂ: Primii candidaţi la primăria Bistriţa şi-au început campania electorală

Must Read

Meciuri grele la întâlnirea primarilor PNL cu Ludovic Orban. Lui Ioan Turc i s-a reproșat lipsa de comunicare cu organizațiile din județ

Președintele PNL, Ludovic Orban, a efectuat vineri o vizită în Bistrița, unde s-a întâlnit cu liderii locali ai organizației...

FETIȚA care a sunat la 112

112, ce urgență aveți? - Bună ziua. Aș dori să îmi faceți legătura cu Poliția deoarece am găsit un portofel...

Scenariile pentru redeschiderea cinematografelor

Organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor în spaţii închise este permisă fără a depăşi anumite procente din capacitatea spaţiului în...

 

 

Florin Bojor, Marius Bălan, tânărul preşedinte al Mişcării Populare Ionuţ Simionca, omul de afaceri Mircea Archiudean,au intrat deja în lupta electorală. Fiecare din cei trei preopinenţi ai primarului Creţu s-au aşezat singuri la start şi acum fug pe turnantă. Tăcerea din tabăra liberalilor îi ajută pe cei doi candidaţi de dreapta, Simionca şi Mircea Archiudean, în timp ce Bojor şi Bălan îşi concentrează campania în jurul nerealizărilor lui Ovidiu Creţu.

Florin Bojor sau anarhistul cel „simpatic”

Bojor a intrat primul în această campanie electorală care este încă departe de debutul ei oficial.Sociologic, Bojor a candidat de transhumanţă, erijându-se cu toate frazele manipulatoare de rigoare în reprezentantul societăţii civile. Bojor nu este un tip moale, el lovind acum cu un  sistem de emisie-recepţie şi primind feed backul acţiunilor sale foarte repede.
Fără a mai sta pe gânduri, Bojor atacă la baionetă şi anunţă celor care nu citesc sociologie sau politologie că drumul societăţii civile ca viitoare formă de exprimare politică se construieşte în cimitirul ideologiilor politice, partidele devenind captive sistemului corupt.

“De la demonstraţiile din noiembrie 2015, pas cu pas la Bistriţa începem să avem societate civilă. Suntem numai la începutul drumului pe care trebuie să-l construim în următorii ani. Un drum născut prin moartea ideologiilor politice şi absorbirea partidelor politice de către mafie şi corupţie.
De altfel, marii gânditori ai posmodernităţii afirmau încă de acum 30 de ani dispariţia ideologiilor şi apusul partidelor politice. Iar căderea blocului comunist a însemnat sfârşitul modernităţii politice. Modernitate, în care am fost educaţi şi pe care încă mai încearcă partidele politice să ne-o mai vândă spunând: e nevoie de noi la putere şi în opoziţie”.

Mai mult, Bojor vine cu un nou mesaj apolitic şi care este adresat bistriţenilor care nu sunt interesaţi de politică, aruncând în luptă arma „profeţiei”: Marea mea bucurie la Bistriţa: acum alegătorii şi societatea civilă vor trece indirect PNL-ul pe linie moartă, aruncându-i în războiul intern. Din păcate, numai peste 4 ani, în 2020 va veni şi apusul PSD”.

Bojor a devenit vocal şi activ în mediul on line, căutând să se lipească de Ovidiu Creţu în vederea creşterii notorietăţii. Jucând rolul “candidatului neajutorat”, Bojor încearcă să-I fure bistriţeanului sătul de politică şi politicieni şi iritat de veşnicele certuri între PSD şi PNL, o lacrimă şi, mai pe urmă votul de pe 5 iunie.

Marius Bălan sau veşnicul opozant

Marius Bălan nu are nevoie de prezentare. El este pur şi simplu, iar de mai bine de şapte ani este unul din criticii neîndurători ai primarului Creţu. Bălan şi-a însuşit bine lecţia de comunicare politică, iar la capitolul ecologie şi mediul înconjurător nu îl bate nimeni. Nu a început o campanie propriu-zisă dar atacurile sale, sapă serios la temelia zidului lui Ovidiu Creţu. Că e vorba de copaci agresaţi, de poluare fonică sau urbană, Bălan apare cu argumente pentru un mediu înconjurător mai puţin ostil. El îşi face anti-campanie, vociferează, şi spre deosebire de anarhistul Bojor, el vine cu sintagma “ dacă mă vor prietenii din societatea civilă”. Ultima “ispravă” – recepţia lucrărilor la pasaje şi regenerarea centrului istoric. Dacă primarul Creţu e mulţumit, Bălan are o altă părere: “Domnul Primar, cel mai priceput constructor al orasului se declara multumit in proportie de 95%. Tot cam asa se raporta si inainte de ’89 ca lucrarile sunt in grafic si toti cetatenii sunt recunoscatori partidului. Mi-am facut insa timp si am luat-o pe jos pe urmele pasilor pierduti ale edililor si m-am oprit si pe la cateva porti ale bistritenlor si am stat de vorba cu multi dintre ei. Din cele vazute, auzite si apreciate, lucrurile stau exact pe dos. Din cele discutate cu bistritenii, centrul orasului este agresat de o gramada de elemente inutile: stalpi, stalpisori din fier cu lanturile furate, obstacole de beton inclinate si drepte cu nemiluita, opritoare auto la capetele pasajelor, panouri costisitoare de afisaj din fonta, exagerat de multe, cate 2 pe unele pasaje, toate aruncate ca din furca” .

Dacă va candida, Bălan nu va merge la Şieu Odorhei unde să se bată cu Sorin Sfintean şi cu Jenor de la liberali, ci la primăria Bistriţa, pentru un loc de consilier municipal. Din partea PER? Bună întrebare: nu, probabil că nu, Bălan fiind într-o excelentă relaţie cu Florin Chereji şi cu “Bistriţa Civică”, o structură care a reuşit să adune 4 mii de semnături în apărarea pădurii Codrişor.Dacă aceste 4 mii de semnături se transformă şi în doar 2 mii de voturi ghidate spre unul din candidaţi, lucrurile deja se schimbă.

Ionuţ Simionca: Mişcarea Populară

În scurtul timp de când a intrat în politică, Ionuţ Simonca a reuşit să îşi construiască o fărâmă de imagine, bună şi asta pentru o campanie în care acesta poate să vadă cum stă la capitolul notorietate.Candidat al Mişcării Populare la fotoliul de primar al Bistriţei, şi Simionca încearcă să se lipească de primarul Creţu. Este foarte activ şi extrem de interesat de electoratul de dreapta dar şi de cel de la ţară. Nepot al primarului din Livezile, Simionca îşi va baza viitoarea campanile electorală pe cei experienţa sa americană dar şi pe umbra lui Traian Băsescu care va plana asupra lui.

Mircea Archiudean : om de afaceri

Ca va fi sau nu va fi candidatul ALDE la primăria Bistriţa, lucrul acesta contează mai puţin în această primă analiză.
Mircea Archiudean a intrat în această cursă atacând trei categorii sociale evidente: comunitatea oamenilor de afaceri, liberal-conservatorii afiliaţi dar mai ales neafiliaţi dar şi comunităţile mai de stânga , grupurile de tineri 30-40 de ani care nu fac politică şi care caută un asemenea gen de candidat.
Deocamdată, Archiudean a avut parte de un start-TEST cu accente pe notorietate, se mişcă bine şi vrea să ne convingă că are viziune. Nu putem estima încă care a fost impactul acestei prime etape în care bistriţenii au făcut cunoştinţă cu Mircea Archiudean ca un posibil candidat independent, ceea ce nu îi, dar,asta e o altă poveste. Deocamdată, şi el vine cu tema dezamăgirii produse în ultimii 20 de ani de clasa politică:

“ În ultimii doi ani, colegii de generaţie m-au convins. Sunt oameni care lucrează în diverse domenii, oameni care au afaceri, au profesii pentru care au studiat şi au muncit din greu. Ceea ce avem în comun este faptul că administraţia actuală şi clasa politică ne-au dezamăgit. Dar în urma discuţiilor pe care le-am avut la diverse întâlniri, ne-am dat seama că nu e suficient să criticăm, că e nevoie ca unul dintre noi să îşi asume un rol mai serios , să se implice în comunitate. Atunci când într-o comunitate totul merge bine, toată lumea are de câştigat“, este de părere omul care vrea să candideze anul acesta la Primăria Bistriţa”.

Dacă a fost sa nu a fost eficientă această primă etapă a campaniei electorale, vom afla la jumătatea lunii februarie.

În loc de o primă concluzie

Lucrurile nu sunt încă coagulate la nivel de candidaţi şi candidaturi. În aşteptarea candidatului liberal, orice nou venit în lupta electorală îl ajută pe Ovidiu Creţu. Cu toate acestea, multe se pot schimba dacă Guvernul Cioloş îşi va asuma un OUG care va stabili că alegerile locale se vor desfăşura în două tururi de scrutin.
Deocamdată, aici punem punct acestei prime analize în care nu a intrat cel mai activ şi experimentat candidat: Alin Seserman. Aşteptăm să vedem de unde candidează: de la PNL sau de la altă formaţiune politică. Nu am scris aici nimic de Liviu Rusu, dar el a avut parte de o analiză separată. O puteţi citi aici:

Liviu Rusu, back in business sau poveste despre ce, unde, de ce, pentru ce, cum?


În zilele şi săptămânile care urmează, Propolitica va continua seria de analize cu punctele slabe şi tari ale candidaţilor. Sigur,în aceste zile pregătim analiza celor opt ani de administraţie Creţu, cu plusuri şi minusuri.

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Meciuri grele la întâlnirea primarilor PNL cu Ludovic Orban. Lui Ioan Turc i s-a reproșat lipsa de comunicare cu organizațiile din județ

Președintele PNL, Ludovic Orban, a efectuat vineri o vizită în Bistrița, unde s-a întâlnit cu liderii locali ai organizației...

FETIȚA care a sunat la 112

112, ce urgență aveți? - Bună ziua. Aș dori să îmi faceți legătura cu Poliția deoarece am găsit un portofel al unei doamne. L-am deschis...

Scenariile pentru redeschiderea cinematografelor

Organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor în spaţii închise este permisă fără a depăşi anumite procente din capacitatea spaţiului în condiţiile unei rate a incidenţei...

Marcel Boloș, șeful ADR Nord-Vest, întâlnire de lucru la PRIMĂRIA NĂSĂUD

La Primăria Năsăud a avut loc o ședință de lucru foarte importantă pentru viitorul orașului. Alături de echipa de implementare a fondurilor euopene din...

Robert Sighiartau despre declarațiile lui Voiculescu privind decesele de Covid 19: Nu cred așa ceva, ar fi extrem de grav

Secretarul general al PNL, deputatul Robert Sighiartău, a declarat vineri, la Bistriţa, că îi displace situaţia în care s-a ajuns după demiterea ministrului Sănătăţii,...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -