Acasă Politica Politica Locala Prefectul Stelian Dolha: Numărul de cereri de testare este în scădere. Asta...

Prefectul Stelian Dolha: Numărul de cereri de testare este în scădere. Asta înseamnă că suntem cu un pas înainte și ne îndreptăm înspre o însănătoșire a populației”

0

Prefectul Stelian Dolha a explicat scăderea numărului de testări ca fiind o consecință a unei probabile „însănătoșiri a populației”, numărul de cereri de testare fiind în scădere:

„Numărul de teste a scăzut pentru că solicitările sunt mai puține, dar asta nu înseamnă că noi, la Spitalul Județean de Urgență și bineînțeles varianta privată, nu testăm. A scăzut numărul solicitărilor! Dacă înainte, la SJU, erau cozi pentru testare, acum nu mai sunt. Pe de altă parte, am avut și eu discuțiile aceste cu DSP-ul, care recoltează și ei pe Zimbrului. La orice apel la 112, prin medicul de familie, ambulanța merge și testează. Nu a fost un caz la care ambulanța să nu răspundă solicitării și să nu meargă să facă recoltarea. E bine dacă numărul de teste a scăzut, asta înseamnă că suntem cu un pas înainte și ne îndreptăm înspre o însănătoșire a populației”.

 

Întrebat de ce DSP-ul nu testează, în urma anchetelor epidemiologice, contacții direcți ai persoanelor infectate, în marea lor majoritate fiind vorba de membri ai familiei celor infectați, izolați și ei conform protocoalelor, prefectul Dolha susține că noile protocoale sunt cele care nu mai dau obligativitatea testării contacților direcți, în anumite cazuri:

„Pentru că, în general, testul se face la cerere în cazul acestora și pentru că astăzi, toate DSP-urile nu ne obligă să facem asta, numai în condițiile în care contactul direct este simptomatic. Dacă este asimptomatic, eu unul i-aș îndemna să-și facă testul la cerere”.

Costul unui test RT-PCR este de aproximativ 300 de lei, bani pe care eventualul contact direct al unei persoane infectate ar trebui să-l plătească din buzunarul propriu, deși reglementările în vigoare garantează efectuarea în aceste cazuri a testelor în mod gratuit.

Mai mult decât atât, în momentul depistării unui „pozitiv”, acesta împreună cu familia, în general cu persoanele care locuiesc în aceeași casă, au obligația de a se izola, chair dacă sunt asimptomatici, însă DSP-ul nu mai are obligația de a testa în mod gratuit și pe cei care se izolează împreună cu persoana depistată pozitiv.

Exit mobile version