Prefectul Ovidiu Frenț: ” Județele sunt benefice, dar cred că ar trebui să existe o comasare etapizată a unor comune”

Must Read

Florin Cîțu – Emil Boc, tandem pentru șefia PNL?

Surse Digi24 spun că premierul Florin Cîțu ar viza funcția de președinte al PNL. El ar urma să se...

Deputatul Daniel Suciu i-a dus un buchet de flori Monicăi Suneta Csengeri

Deputatul Daniel Suciu a făcut un gest de zile mari. El a cumpărat un buchet de flori și le-a...

BOX: Elevii fostului campion mondial Daniel Măeran,medalii de argint la Cupa României

Singurul club privat de box din județul Bistrița-Năsăud ”produce” deja campioni, asta sub bagheta singurului campion mondial la tineret...

La sfârșitul lunii februarie, prefectul Ovidiu Frenț a ”împlinit” doi ani de când se află în fruntea acestei instituții. Cum au trecut acești doi ani, care au fost cele mai grele zile dar care este amintirea cea mai plăcută, am aflat chiar de la Ovidiu Frenț. Tot Frenț ne va spune despre criza gunoaielor dar și despre ce comune ar trebui comasate.

Bilanțul prefectului Ovidiu Frenț

” Trebuie să vă spun că eu am făcut un bilanț. El are un format nou, o altfel de abordare, pentru că am vrut să transmit și alte lucruri în ceea ce privește munca în Instituția Prefectului, despre complexitatea și rolul acestei instituții, colaborarea cu entități private și, de ce nu, date despre viitorul acestei instituții și utilitatea ei. Eu nu am venit întâmplător pe această funcție. În urmă cu doi ani eram subprefect, cu un mandate mai scurt în 2009 și, mai pe urmă în 2012, așadar, eram pregătit cu cei patru ani de activitate în funcția de subprefect. În ceea ce privește diferența dintre cele două funcții, una face referire la responsabilitatea mai mare în ceea ce privește decizia, actul concret de conducere. Instituția Prefectului este o structură ce are un caracter unipersonal și care reprezintă Guvernul României în teritoriu”.

Zile bune, altele mai puțin bune

Prefectul Frenț spune că au fost destule zile care l-au provocat, un exemplu fiind inundațiile din primele zile ale lui februarie 2017: ” Atunci, temperaturile au crescut brusc, formându-se uriașe zăpoare de gheață pe valea Sălăuței, Rebrei sau a Someșului, fiind distrusă o școală la Rebra, iar apele au inundat sute de hectare de terenurui agricole și zeci de gospodării. Tot atunci, ghețurile au distrus o microhidrocentrală de la Cociu. A fost o situație grea, mai ales că a trebuit să iau decizii foarte rapide. Sigur că aici mai pot adauga și momentul exploziei de pe strada Arțarilor”, își amintește Frenț.

Cu toate acestea, grea și neplăcută rămâne amintirea furtunii din septembrie anul trecut, mai ales că din nefericire am avut și victime omenești, a mai punctat Frenț.

Criza gunoaielor Vitalia vs Supercom

Faptul că județul Bistrița-Năsăud se putea ”trezi” îngropat în gunoaie, îi dă încă frisoane prefectului Ovidiu Frenț: ” Of, da, când Vitalia a anunțat brusc că nu va mai presta activitatea de ridicare a deșeurilor, mi-a urcat tensiunea. A fost un moment greu, greu de tot din punctual de vedere al gravității lui”.

Sunt și momente bune?

” Momentele bune sunt acele discuții pe care le am pe stradă cu oameni, daaa,  cu oameni care mă opresc să îmi mulțumească pentru că i-am ajutat . Atunci e mai bine, îmi dă un anumit confort și, de care, fiecare dintre noi are nevoie. Aici, la momentele bune se poate vorbi și de anumite satisfacții în ceea ce privește implementarea unor anumite proiecte în cadrul Instituției Prefectului, și aici vorbesc despre programările on line la Pașapoarte sau la Înmatriculări Auto”

 

Despre Centenar

” A fost momentul de vârf al istoriei noastre, alături de Revoluția din Decembrie 1989! Pe agenda Instituției Prefectului există foarte multe acțiuni, unele au caracter național și sunt coordonate de la București, dar, împreună cu președintele Radu Moldovan, Consiliul Județean, cu toate cele 62 de primării, lucrăm la un  calendar de evenimente, iar, în aceste zile, vom face public acest calendar. Personal, cred că  trebuie să medităm la actul de unire din acel an 1918, cele trei uniri: Moldova, Bucovina și Transilvania și să trecem trecem dincolo de festivisme, să vedem de unde am plecat, unde am ajuns și ceea ce vrem să facem cu adevărat în viitor. Cred că avem nevoie de coeziune națională, suntem atât de încrîncenați, atât de mult ne urîm unii pe alții, așa de multe falii s-au deschis între noi, încât pare că suntem în pericol ca ființă națională. Eu zic  că există și foarte multe lucruri care ne unesc  și că ar trebui să le promovăm”, explică prefectul Ovidiu Frenț.

Județe vs regiuni sau când se face reorganizarea administrativ-teritorială?

Deocamdată, arată Frenț, am aniversat 50 de ani de la reforma adminstrativ-teritorială și care a dus la reînființarea județelor și la transformarea unor commune în orașe: ” Reforma din 1968 a avut la bază studii foarte serioase făcute de academicieni, sociologi, oameni de știință, fiind luate foarte multe lucruri în calcul, nefiind vorba de o decizie simplă și scrisă pe colțul unei mese de restaurant. Apariția sau reapariția județelor în 1968 a schimbat total fața României, permițându-i o dezvoltare cumva echilibrată din punct de vedere economic, a raportului dintre sat și oraș, așa că nu văd de ce ar fi nevoie, neapărat de desființarea acestora?”

În acest context, prefectul Ovidiu Frenț are o altă variantă pentru o nouă reorganizare administrativ-teritorială: reducerea numărului de commune.

” Județele sunt benefice, doar că regiunile, este clar că vor trebui să capete acea valență europeană, în schimb am o propunere care s-ar putea să nu placă și, care face referire la comune: În ultimii zece ani suntem martorii unei depopulări masive a mai multor commune, acest fapt fiind monitorizat și în județul Bistrița-Năsăud, fiind cât se poate de evident în zona de câmpie a Bistriței-Năsăud, acolo unde deja avem comune cu mai puțin de 1000 de locuitori. În acest dramatic context, pentru a avea funcționari bine plătiți la o primărie, pentru o dezvoltare durabilă a acelei comunități, cred că e nevoie de altceva, de o comasare etapizată, mai ales că avem și o grilă a UE și care arată că o comună trebuie să aibă 5.000 de locuitori. Nu spun că trebuie aplicată această grilă, însă opinez că ceva trebuie făcut, oricum, într-un viitor care nu e chiar așa de îndepărtat vor fi luate și asemenea gen de decizii!”, punctează prefectul județului Bistrița-Năsăud.

Viitor politic sau administrativ?

Prefectul Ovidiu Frenț susține că nu a luat încă o decizie, dat fiind faptul că așteaptă să vadă cum arată și ce spune noul statut al funcționarilor publici, ”prefectul fiind înalt funcționar public”.

 

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. O abordare foarte corecta si profesionista. Sunt total de acord cu PREFECTUL. BRAVO domn PREFECT in special la punctul privind organizarea teritoriala. JUDETELE sunt baza si vin din ISTORIE.

Comments are closed.

- Advertisement -

Latest News

Florin Cîțu – Emil Boc, tandem pentru șefia PNL?

Surse Digi24 spun că premierul Florin Cîțu ar viza funcția de președinte al PNL. El ar urma să se...

Deputatul Daniel Suciu i-a dus un buchet de flori Monicăi Suneta Csengeri

Deputatul Daniel Suciu a făcut un gest de zile mari. El a cumpărat un buchet de flori și le-a dus triplei campioane europene la...

BOX: Elevii fostului campion mondial Daniel Măeran,medalii de argint la Cupa României

Singurul club privat de box din județul Bistrița-Năsăud ”produce” deja campioni, asta sub bagheta singurului campion mondial la tineret pe care l-a avut România...

AS TV Bistrița are un nou director general: Dorel Cosma

Fostul manager al Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc”, Dorel Cosma a fost prezentat astăzi ca noul director general al AS TV Bistrița. Angajații au...

VIDEO: PNL se pregătește de alegeri interne. Congresul Național ar putea avea loc la jumătatea lunii septembrie. Ce vor face Robert Sighiartău și Ioan...

Ludovic Orban, preşedintele PNL, anunţă că vor fi demarate în scurt timp procedurile pentru organizarea Congresului de alegeri în partid. Congresul va fi însă...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -