marți, iunie 2, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Prefectul Ovidiu Frenț a prezidat ședința Comitetului Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa de la Vârșolț

  Must Read

  Călin Stan (USR): La MAIERU păcălit nu e cel care primește, ci cel care plătește

  Dacă tot a fost „dezmâț” pe banii publici la nivelul ministerelor și al marilor primării cu achizițiile...

  Dep. Cristina Iurişniţi: 1 iunie este simbolic o zi a iubirii pe care o dăruim copiilor.

  1 IUNIE - Ziua copilului a fost menționată prima dată la Geneva la...

  În contextul Zilei Mondiale a Apei, care este sărbătorită anual în data de 22 martie, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa a organizat la Acumularea Permanentă Vârșolț (jud. Sălaj), o ședința a Comitetului de Bazin, sub sloganul „Apă pentru toți. Nu lăsăm pe nimeni în urmă”.

  Ca președinte al Comitetului de Bazin Someș-Tisa, prefectul Ovidiu Victor Frenţ a deschis ședința și a transmis mesajul lui Ioan Denes, ministrul apelor și pădurilor, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei.

  „Anul acesta, două dintre prioritățile României, care deține președinția Consiliului Uniunii Europene, sunt Dosarele „apa potabilă” și „reutilizarea apei uzate”. În ceea ce privește managementul apelor, Ministerul Apelor și Pădurilor s-a angajat să facă tot posibilul pentru avansarea negocierilor pe aceste două dosare legislative. Directiva privind apa potabilă este cel mai important instrument pentru asigurarea calității apei potabile în Uniunea Europeană.

  Al doilea dosar se referă la reutilizarea apei uzate. O treime din teritoriul Uniunii Europene duce lipsă de apă pe tot parcursul anului, iar efectele asupra mediului și economiei sunt foarte grave. De aceea, trebuie să găsim soluții pentru a reutiliza apa uzată, în industrie și agricultură, de exemplu. Astfel, putem crea o alternativă pentru atenuarea presiunii puse de consumatori asupra resurselor de apă brută sau potabilă. Aici trebuie să subliniez faptul că transformarea unei ape uzate este obligatoriu să se facă în condiții de rentabilitate economică, iar produsul final trebuie să nu mai conțină factorii bio-chimici care pot afecta mediul și sănătatea cetățenilor.”

  De asemenea,  Ana-Maria Țone, consilier superior în cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor a prezentat proiectul #JOINTISZA „Consolidarea cooperării în cadrul realizării planurilor de management a bazinelor hidrografice și a planurilor de prevenirea riscului la inundații pentru îmbunătățirea stării apelor în Bazinul Tisei/Strengthening Cooperation between River Basin Management Planning and Flood Risk Prevention to Enhance the Status of Waters of the Tisza River Basin”.

  💧De asemenea, a fost prezentată contribuția Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa la realizarea activităților din cadrul proiectului JOINTISZA, studiu pilot privind simularea unei cedări de dig cu efect transfrontier pe râul Crasna și prezentarea Regulamentului de Exploatare Bazinal.

  #DeȘtiut
  • Proiectul JOINTISZA are ca scop armonizarea documentelor strategice naționale și a planurilor strategice de gestionare a riscului de inundații în vederea elaborării unui plan integrat de management transfrontalier.
  • Reuneşte 17 parteneri din cele cinci ţări cuprinse în bazinul hidrografic al râului Tisa (România, Serbia, Ungaria, Slovacia şi Ucraina). Finanţarea este asigurată prin Programul Interreg V-B al Uniunii Europene, componenta Programul Transnațional pentru Dunăre (DTP 2014-2020), iar valoarea proiectului se ridică la 2,25 milioane de euro.
  • Administratia Bazinala de Apa Somes-Tisa este unitate bazinala a Administratiei Nationale “Apele Romane” ce își desfășoară activitatea în bazinele hidrografice Someș și Tisa, respectiv județele: Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Călin Stan (USR): La MAIERU păcălit nu e cel care primește, ci cel care plătește

  Dacă tot a fost „dezmâț” pe banii publici la nivelul ministerelor și al marilor primării cu achizițiile...

  Un octogenar a fost lovit de tren și a murit în această după-amiază la Livezile

  Accidentul a avut loc cu puțin timp în urmă în gara comunei Livezile. Din...

  Dep. Cristina Iurişniţi: 1 iunie este simbolic o zi a iubirii pe care o dăruim copiilor.

  1 IUNIE - Ziua copilului a fost menționată prima dată la Geneva la Conferința Mondială pentru Protejarea și...

  Reportaj: Bistrițenii au luat cu asalt teresale de pe Pietonal chiar dacă trebuie să fie scriși în caietul de ”urmărire”. Ce spun patronii...

  Ai putea spune că, dimineața zilei de 1 iunie, ziua internațională a copilului, a fost o dimineață cu un...

  EVOLUȚIA COVID-19 în BISTRIȚA-NĂSĂUD de la începutul epidemiei și până în prezent, în funcție de numărul de cazuri raportate oficial (infoGRAFIC)

  Știri de Bistrița vă prezintă în exclusivitate o analiză a evoluției Covid-19 în județul Bistrița-Năsăud, pornind de la data primei raportări oficiale...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -