Acasă EVENIMENT Poluarea care a afectat pârîul Băilor din Rodna, afluent al Someșului Mare,...

Poluarea care a afectat pârîul Băilor din Rodna, afluent al Someșului Mare, a fost stopată

0

Poluarea care a afectat pârîul Băilor din Rodna, afluent al Someșului Mare, a fost stopată. SC CARTEL BAU SA din Cluj-Napoca va trebui să vină cu explicații. Urmează sancțiuni din partea Gărzii de Mediu și a Apelor Române

 

Confirmată foarte repede și, mai apoi, anchetată în teren de comisarii Gărzii de Mediu, poluarea din data de 17 octombrie a pârîului Băilor a fost stopată. Cel puțin asta se spune într-un comunicat remis de Instituția Prefectului, document care spune ce au găsit la fața locului comisarii Gărzii de Mediu și cei ai Agenției pentru Protecția Mediului: ” Conform analizei de la fața locului, s-au identificat faptul că pe cursurile de apă Someșul Mare și Valea Băilor era prezentă o colorație portocalie a apei pe râul Someșul Mare și până în localitatea Maieru și portocalie pe pârâul Valea Băilor și depuneri de nămol de aceeași culoare pe pietre și maluri”.

A fost vorba de o poluare accidentală

 

Din primele date ale anchetei, aflăm că, respectivele colorații au fost produse de o deversare accidentală de ape uzate amestecate cu nămol, urmare a unor avarii produse la conducta și vana de golire aferente decantorului radial, precum și la conducta de legătură dintre bazinul de reacție și decantorul radial. De asemenea, pe amplasament s-a verificat căminul aferent bazinului de reacție unde unde este amplasată conducta și vana defectă, precum și conducta de legătură dintre bazinul de reacție și decantorul radial care prezentau fisuri și degradări ca urmare a coroziunii.

Anchetatorii mai spun că, în momentul efectuării controlului, erau în derulare lucrările necesare pentru remedierea defecțiunilor intervenite, apele de mină fiind evacuate direct în cursul de apă prin conducta de by-pass: ” Au fost prelevate probe din mai multe puncte pentru determinarea metalelor. Pentru a remedia avariile și a reporni stația, vor fi înlocuite conductele pentru golirea bazinului decantor, conducta de legătură dintre bazinul de reacție și decantor, precum și vana de golire”, mai precizează comunicatul Instituției Prefectului.

În același context, Instituția Prefectului susține că, responsabilii poluării accidentale au fost sancționați conform prevederilor legale: ” Este de reținut faptul că pe nici unul din cele două cursuri de apă nu a fost semnalată mortalitate piscicolă”.

Stația de epurare din Valea Vinului este administrată de SC CARTEL BAU SA.

Administratorii acestei firme au promis că vor lua măsuri urgente în vederea remedierii avariilor și repunerii în funcțiune a acesteia la parametrii optimi, având termen limită data de 22 octombrie a.c. De asemenea, lucrările de remediere se vor efectua astfel încât să se evite evacuarea de ape uzate și nămol din Stația de epurare în emisar.

Încă din data de 18 octombrie, nu au mai fost înregistrate scurgeri de nămol, aspectul cursurilor de apă revenind la normal. Astfel, fenomenul de poluare a fost declarat încetat la această dată.

 

Exit mobile version