” O iubire imposibilă” , spune Dobra despre relația sa cu AUR-ul și George Simion, un om pe care Dorin Dobra l-a sprijinit în timpul alegerilor europarlamentare, moment în care vicepreședintele AUR candida pentru un loc de parlamentar la Bruxelles. Nu a fost să fie, dar trebuie spus un lucru: AUR și George Simion nu vin din neant, nu au apărut de niciunde.
În februarie 2019, George Simion își făcea lansarea candidaturii pentru un loc de europarlamentar la Bistrița, la CASA ARGINTARULUI
Iată ce am scris la vremea respective: ”Casa Argintarului a găzduit în această seară, de la ora 18.00, lansarea oficială a candidaturii unionistului George Simion, nume interzis în Republica Moldova. La eveniment au fost prezente mai multe persoane printre care și membrii filialei din Sângeorz Băi a Societății Culturale ”Ginta Latină”, președinte fiind părintele Ioan Bindean, dar și Traian Șorecău. De asemenea, au stat lângă George Simion și fostul senator liberal Dorin Dobra, Dan Băbuțan, surpriza serii fiind Ioan Oltean, fostul lider democrat-liberal și parlamentar timp de cinci mandate, semnând pe lista de susținători ai unionistului George Simion. La întâlnire a fost prezent și primarul comunei Sînmihaiu de Câmpie, Ioan Mate”.
L-am întrebat în această seară pe Dorin Dobra despre relația sa actuală cu George Simion și AUR: ” Relația a fost una special, doar că, ruperea lor de europenism, de atlantism, de cultura și mentalitatea occidental, m-a determinat să renunț în a continua această relație. Este o iubire imposibilă, dar, da, așa e: George Simion seamănă cu Corneliu Zelea Codreanu, cel care a fondat Garda de Fier, Mișcarea Legionară. Simion are alura lui Zelea Codreanu, privirea sa pătrunzătoare! Dar, repet: nu mai am nimic în comun cu actualul AUR sau cu Simion. Eu am fost, sunt și rămân liberal, chiar dacă acum partidul are o altă direcție și funcționează altfel. Rămân fidel principiilor liberale”, ne-a explicat Dorin Dobra.
Cine a fost Corneliu Zelea Codreanu?
Corneliu Zelea Codreanu (nume la naștere Corneliu Zelinski; n. 13 septembrie 1899, Huși, România – d. 30 noiembrie 1938, Tâncăbești, Snagov, Ilfov, România), cunoscut și ca Corneliu Codreanu, a fost un politician român, fondatorul și liderul organizației de extremă-dreaptă Garda de Fier (cunoscută și sub denumirea de Legiunea Arhanghelul Mihail sau Mișcarea Legionară), din România interbelică. Membrii mișcării sunt cunoscuți sub numele de legionari sau, drept „cămășile verzi”. Codreanu, căruia legionarii i-au atribuit titlul Căpitanul, a avut controlul absolut al organizației.
Din 1919, Codreanu era membru al Gărzii Conștiinței Naționale, iar în 1923, împreună cu Alexandru C. Cuza, a fondat Liga Apărării Naționale Creștine (L.A.N.C.), pe care a părăsit-o doi ani mai târziu, din cauza diferențelor ideologice. În 1927 și-a înființat propria mișcare, Legiunea Arhanghelul Mihail.
În 1938, a fost asasinat, alături de alți 13 legionari, în timpul detenției, la ordinul regelui Carol al II-lea.