Acasă EVENIMENT Politically incorrect. Scenarii pentru o Românie posibilă, lansată astăzila Târgul de carte...

Politically incorrect. Scenarii pentru o Românie posibilă, lansată astăzila Târgul de carte GAUDEAMUS

0

Lansarea volumului „Politically incorrect. Scenarii pentru o Românie posibilă” de Vasile Sebastian Dâncu (Colecția Școala ardeleană de sociologie), în cadrul celei de-a XVIII-a ediții a Târgului de carte GAUDEAMUS (Piața Unirii, Cluj-Napoca). De la eveniment nu au lipsit primarul Becleanului, Nicolae Moldovan, dar nici senatorul Ioan Deneș.
Despre carte și autor au vorbit: Irina Petraș, șefa Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Cluj; Ionuț Vulpescu, ministrul Culturii și Identității Naționale; academicianul Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai; poetul Ion Mureșan, laureat al Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” (2013) și Vasile Iuga, Senior Advisor al PwC România, unul dintre cei mai respectaţi consultanţi din România, având o experienţă complexă de peste 26 de ani în domeniul implementării standardelor internaţionale de raportare financiară a auditului financiar, evaluării şi restructurării afacerilor, în preluări, fuziuni şi achiziţii de business, privatizări şi consultanţă strategică.

În discursul său, sociologul Vasile Sebastian Dâncu a oferit şi câteva direcţii înspre care societatea românească se poate îndrepta. Ministrul culturii a estimat că „primul capitol al cărții (România blocată. Paradoxul unei societăți fără însușiri) este un diagnostic iar ultimul (Dincolo și dincoace de colectiv), un program“.

Dacă politicienii au remarcat începutul și sfârșitul cărții, scriitorii (din Uniunea cărora Dâncu face parte din 2014) s-au regăsit undeva prin cuprinsul ei, după cum observăm din recenzia Irinei Petraș din România literară, Metaforă și sociologie:

A nu miza pe forţa artei şi culturii, ca armă importantă şi resursă de soft power, poate însemna un eşec garantat în proiectul de societate, indiferent care va fi acesta şi când va veni el.

citându-l  pe sociologul clujean, pe care-l consideră nu doar „sociolog reputat, om politic vizibil”, ci şi un „scriitor cu acces la cuvintele potrivite”. Despre carte au mai vorbit poetul Ion Mureșan și consultantul Vasile Iuga, Senior Advisor al PwC România. Fostul vicepremier PSD-ist în guvernul lui Dacian Cioloș este considerat acum un tehnocrat, după ce în politica românească s-a instaurat o vizibilă ruptură între politicieni și societate, iar momentul proclamării OUG 13 o „noapte a minții”.

Din acest punct de vedere, o privire de ansamblu venită din partea unuia din actorii politici de vârf poate fi interesantă, chiar dacă cititorul de rând nu o va putea considera complet lipsită de ipocrizie. În vreme ce răsfoiam alte cărți ale sale la standul editurii, un vizitator se mira, întrebând:

Toate cărțile astea au fost scrise de Dâncu? Cred că tot PSD-ul a scris la ele…

Semn că PSD-ul este, în continuare, un partid supraevaluat. Sociologul Vasile George Dâncu  dedică această nouă ediție echipei sale de la revista „Sinteza”:

împreună cu care am învăţat să căutăm întrebări pentru a găsi răspunsuri şi, mai ales, să punem lumea noastră sub semnul întrebării, încercând să fim un intelectual colectiv.

Exit mobile version