Politică și delicatesuri: 30 de ani de parlamentarism în județul Bistrița-Năsăud

Must Read

ALEXANDRU PUGNA, noul manager interimar al Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud

Angajații Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud s-au întrunit astăzi, 14 aprilie 2021, la Sala „Valeria Peter Predescu” a Cinematografului...

Premierii Coaliției și Gheneralull  de la Cotroceni

Demiterea în lacrimi a ministrului, singurului ministru care a început curățenia în Ministerul Sănătății, așa zice Barna, vicepremierul cu...

Consiliul Județean va continua să finanțeze GLORIA 2018. Din păcate, fotbalul bistrițean va trebui să se descurce singur

Președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, a dat astăzi o veste proastă iubitorilor de fotbal: Consiliul Județean nu poate suporta...

30 de ani de parlamentarism în județul Bistrița-Năsăud. Pe băncile Parlamentului de la București au ajuns cam 50 de politicieni locali dar și oameni impuși de la centru. Citește o analiză a activității celor ajunși deputați și senatori în ultimele trei decenii

Istoria parlamentarismului din județul Bistrița-Năsăud se ”confundă” cu istoria pluripartitismului politic din această zonă, dar și din România. Sigur, noi vom vorbi despre cele câteva duzini de politicieni, mai mult sau mai puțin dotați pentru a face această treabă, care s-au perindat din 1990 și până în 2020 pe lustruitele bănci ale Parlamentului, fie că au fost senatori, fie că au fost deputați, ultimii, sigur, fiind cei mai numeroși. Demersul nostru jurnalistic nu este decât un prolog la o promisă carte despre politică, politicieni, securiști, scandaluri politice și financiare  din Bistrița-Năsăud, carte al cărei titlu sună cam așa: ”Sub zodia coloneilor” .

Până atunci însă, hai să purcedem în îndepărtate și politice istorii bistrițene…

 

Începuturi- Lumea politică de după Revoluție

Mai 1990- octombrie 1992

Între 1990-1992, la București a funcționat un prim ”parlament” desemnat în urma primelor alegeri libere după mai bine de 50 de ani, cele din 20 mai 1990. În urma votului exprimat de bistrițeni în ceea ce a intrat în istorie ca ”Duminica Orbului”, în Parlament au ajuns următorii: Ioan Catarig, David Mircea, Paul Adrian Ilieș și Ioan Oltean, toți din partea FSN, adică a Frontului Salvării Naționale și Ioan Szilaghy și, mai pe urmă Szilaghyi Zoltan, amândoi de la UDMR.

Dacă pe Ioan Catarig îl vom găsi și pe listele PDSR în mandatul 1992-1996, atunci când vom vorbi și de el, vedem că primul grup parlamentar bistrițean era dominat de FSN, alături de Catarig, aici mai fiind votați și David Mircea, primul președinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud între 1992-1996, Paul Adrian Ilieș, actualul manager și fondator al SC RAAL SA și Ioan Oltean, cel mai longeviv parlamentar bistrițean, care are la activ șase mandate  și un sac plin cu amintiri ”grele” din politica post-revoluționară. La Senat îi găsim pe Augustin Zăgrean și Mircea Cupșa din partea FSN.

 

Foarte interesant este faptul că, primul parlamentar UDMR al județului Bistrița-Năsăud, sunt de fapt doi, primul fiind fostul prefect și lider UDMR BN, Ioan Szilaghy, decedat la această oră și Szilaghyi Zoltan, decedat și el în 2019 , un alt lider al UDMR care a avut două mandate de parlamentar.

Primul parlament cu mandat complet: 1992-1996

 

Alegerile parlamentare din România s-au desfășurat pe 27 septembrie 1992. Din numărul totalul de 16.380.663 alegători s-au prezentat la vot 12.496.430 (76,29%). Alegerile parlamentare din 1992 s-au desfășurat simultan cu cele prezidențiale.

După aceste alegeri care au schimbat pentru prima data viața politică, votul a trimis la București pe următorii DEPUTAȚI:

Inginerul Ioan Catarig:  PDSR, inginer; autor de invenţii şi inovatii; membru al Asociaţiei Generale a Inginerilor din România; autor de comunicări ştiinţifice şi tehnice.

Dorel Coc: Partidul Liberal 93 și PAC, Partidul Alianței Civice (PAC)  al cărui președinte a fost în BN Alexandru Uiuiu, fost vicepreședinte al Consiliului Județean, scriitor,  și la nivel național, Nicolae Manolescu, actualul președinte al USR (n.red.- Uniunea Scriitorilor din România sau ce ați crezut?) . La ora actuală, Dorel Coc este directorul prestigiosului Colegiu Național ”George Coșbuc” din Năsăud.

În mandatul 1992-1996, PUNR, adică Partidul Unității Națiunii Române, va trimite în Parlament trei parlamentari: Vasile Ene și pe beclenarul Ioan Teodor Sîntu. Vasile Ene (n. 4 februarie 1950) este un fost deputat român în legislatura 1992-1996, ales în județul Bistrița-Năsăud pe listele PUNR. Deputatul Vasile Ene a demisionat din motive personale  din funcția de deputat la data de 16 februarie 1993 și a fost înlocuit de către deputatul Teodor Ioan Sîntu.

Cel de-al treilea deputat ales în 1992 pe lista PUNR a fost unul din primii parlamentari bistrițeni care va deveni o persoană publică – Ioan Sonea, profesor de matematică, fost președinte al PUNR și PRM.

De asemenea, profesorul de istorie  Zoltan Szilaghy, UDMR,  va primi și el un mandat întreg de deputat.

La Senat vor merge Viorel Ilieșiu de la PUNR și Emil Scurtu din partea PDAR, Partidul Democrat Agrar din România, partid condus de Victor Surdu, fostul soț al Angelei Similea. PDAR va fuziona cu Partidul Noua Românie condus de fostul director al SRI Virgil Măgureanu în 1998. Dacă despre Ilieșiu nu avem foarte multe date, despre Emil Scurtu, fost senator, el este o persoană publică, de la PDAR, el trecând în PD și, mai pe urmă în PDL. El a fost ani mulți director al APIA, schimbat de curând din funcție de un membru PNL.

Prima guvernare de dreapta: CDR- 1996-2000: haos economic și polițe politice plătite brutal

La sfârşitul lui noiembrie 1996, forţele de dreapta ajung pentru prima dată la putere, sub forma unei coaliţii între Convenţia Democratică Română (care cuprindea PNŢCD, PNL şi PSDR), PD, şi UDMR. Emil Constantinescu, profesor al Universităţii Bucureşti, este ales preşedinte. Relaţiile din interiorul coaliţiei sunt tensionate chiar de la început, conflictul dintre PD şi PNŢCD culminând cu plecarea primului ministru, ţărănistul Victor Ciorbea.

Este momentul revenirii lui Ioan Oltean, PD,  în prim planul vieții politice și parlamentare , spațiu unde va rămâne până în urmă cu 4 ani, adică vreo 5 mandate de deputat. În decembrie 1997, Ioan Oltean devine primul bistrițean care va ocupa o funcție de ministru într-un minister cu buget generos, cel al Mediului, Apelor și Pădurilor.

Tot ca deputați de Bistrița-Năsăud îi putem consemna pe băcăuanul Dan Constantinescu, PNL, un apropiat al fostului lider PNL BN și prefect Dorin Popescu dar și pe primul deputat de Bistrița-Năsăud, membru al Academiei Române: AE Săndulescu. Academicianul a fost ales pe lista PNȚCD, el fiindunul din membrii marcanți ai Academiei Române specializat în fizică nucleară. Academicianul Săndulescu a decedat pe 21 aprilie 2019.

Al cincilea deputat care a plecat la București a fost Ioan Sonea, unul din primii politicieni bistrițeni care va susține conferințe de presă. Despre Ioan Sonea am

scris aici https://propolitica.ro/politica-bistriteana-in-anii-90-ce-sef-de-partid-a-fost-acuzat-de-manifestari-fasciste/

 

Să nu uităm de părintele Ioan Pintea, actualul director al Bibliotecii Județene,  ales pe lista PDSR și devenit independent înaintea alegerilor din 2000.

Senat

Pentru Senatul României, 1996-2000, au ”aplicat” Liviu Aurel Ciupe, PD, înlocuit cu profesorul Mircea Prahase, tot PD dar și beclenarul Teodor Câmpeanu.

Senatorul Liviu Aurel Ciupe este primul politician bistrițean ”terminat” politic de un anumit grup de interese transpartinic, plecarea sa la șefia Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj, permițîndu-le adversarilor politici să îl fabrice un dosar penal cu ajutorul fostului șef al PNA și actual judecător la CCR, ”faimosul” procuror Daniel Morar. Pe scurt: acuzat că a  delapidat 732 de milioane de lei din fondul instituţiei pentru construirea unui drum din cartierul bistriţean Viişoara pentru o lucrare realizată de firma ARL – Cluj. În timpul arestării (perioada 14.09.1999 – 11.01.2000), mama lui Liviu Ciupe a decedat, iar directorului DRDP Cluj i-a fost refuzat dreptul de a participa la înmormântare. Însă, Liviu Ciupe a fost achitat definitiv pentru acuzaţia de delapidare şi a dat statul în judecată, prin Ministerul Finanţelor, şi a obţinut daune reparatorii. Mai multe detalii în cadrul unor istorii politice din perioada Sărbătorilor de Iarnă.

2000-2004- Revenirea PDSR la guvernare . Era Năstase…

Prima guvernare de ”forță” a PDSR după mandatul post-Revoluționar al lui Ion Iliescu, guvernarea Adrian Năstase este o primă etapă în transformarea României în ceea ce este acum, cu bune și cu multe rele, dar și primul pas spre aderarea la Uniunea Europeană. Năstase este primul premier care se va folosi de toate pârghiile politice, juridice sau polițienești pentru a guverna, dar și premierul care a beneficiat de un cabinet format din foarte mulți profesioniști.

La nivelul județului Bistrița-Năsăud, în parlament au fost trimiși 5 deputați și doi senatori, doi dintre eu fiind ”parașutați” pe lista PDSR de faimosul strateg Octav Cozmâncă: celebrul deputat Valentin Adrian Iliescu și numai puțin celebrul lingvist și realizator TV, profesorul George Pruteanu, senator, ultimul devenit senator independent.

Consemnăm deja al treilea mandat al lui Ioan Oltean. Este perioada de vîrf a defunctului PRM, partidul lui Vadim Tudor fiind reprezentat în Parlament de doi deputați, amândoi profesori: Ioan Sonea și Emil Rus dar și de senatorul-părinte Ioan Aurel Rus. Nu uităm nici de liberalul Dorin Popescu, fost prefect și președinte al PNL BN, debarcat de la Prefectură la presiunile  și manevrele PNȚCD-ului local și consecință ale unor ”mici” scandaluri politice.

Sunt multe de spus și de scris despre această perioadă, asta și doar dacă ne gândim la scandalurile din interiorul PDSR dintre aripa sindicală și cea politică, războiul dintre Sonea și IA Rus dar și prima mare migrație a unor primari PD la PDSR, atunci când Ioan Oltean va rămâne cu o ”mînă” de primari.

2004-2008: A doua guvernare de dreapta- PNL love PD cu tot cu bilețele roz

Este momentul apariției în primul plan al scenei politice locale și naționale a lui Radu Moldovan ca deputat ales pe listele PSD și începutul asecensiunii sale politice. De altfel, în Parlament va mai ajunge un alt prefect, Viorel Pupeză, fost nomenclaturist PCR, lider PSD, detronat de Radu Moldovan în 2007, dar și primarul de 12 ani ai Bistriței, Ovidiu Crețu, la Senat, acesta făcându-se cunoscut după ce a fost surprins dormind în plenul unei ședințe.

De asemenea, Ioan Oltean va fi dublat în Camera Deputaților de Augustin Zăgrean, tot PD, viitorul președinte al CCR, iar după ce Zăgrean devine judecător al Curții Constituționale în 2007, mandatul rămas este preluat de liberalul Ioan Turc, actual primar și președinte al PNL BN. Tot un membru al ADA, Alianța pentru Dreptate și Adevăr, formată din PNL și PD în principal, medicul veterinar Mircea Mereuță,  va ocupa celălalt loc de senator.

2008-2012: Anii de vîrf ai gloriei lor, a celor din PDL

Este perioada de ascensiune maximă a lui Ioan Nelu Botiș, fost viceprimar PSD dar trecut la PDL și, după ce conduce foarte bine AJOFM-ul din Bistrița-Năsăud este desemnat ministrul Muncii și Protecției Sociale, în 2010,  minister de unde va demisiona în urma scandalului izbucnit în jurul administrării unor fonduri europene de către „Euroactiv Bistrița”, unde soția sa era acționar și ulterior consultant. Organizația se ocupă cu plasarea forței de muncă în străinătate și organizarea de cursuri de reconversie socială; sediul ei era la adresa de domiciliu a familiei Botiș.

 

Pe scurt: Atunci,  Euroactiv Bistrița a obținut un contract cu finanțare europeană la două săptămâni după ce Ioan Botiș a fost numit ministru, finanșare în valoare de 500.000 de euro. Deși soția lui Botiș s-a retras oficial din acționariatul organizației Euroactiv Bistrița, ea a continuat activitatea în colaborare cu aceasta în calitate de consultat și a înființat împreună cu alți acționari ai ei organizația „Șansa la demnitate”, același nume cu proiectul obținut în septembrie 2010. Activitățile de consultanță pentru Euroactiv i-au adus soției lui Botiș venituri în valoare de 8400 de lei lunar. În lumina acestor dezvăluiri, la data de 20 aprilie 2011 și-a depus demisia din funcția de ministru. Înainte de a-și da demisia, Botiș a emis un ordin prin care bloca accesul la toate informațiile din contractele de finanțare POSDRU, inclusiv la cele din proiectul în care era implicată soția sa. Ulterior, în 10 mai 2011, ministrul interimar al Muncii, premierul Emil Boc, a anunțat că a abrogat ordinul lui Botiș.

Este și perioada în care Radu Moldovan își întărește puterea în interiorul PSD și începe pregătirrea pentru candidatura la președinția Consiliului Județean, deținută în această perioadă de Liviu Rusu, PDL.

Al patrulea mandat al lui Ioan Oltean dar și vîrful puteri. Oltean ajunge secretar general al PDL și este politicianul care numește și schimbă miniștrii, asta după două schimburi de mingi pe un teren de tenis de cîmp cu premierul de atunci, actualul primar al Clujului, Emil Boc. S-au țesut multe legende, în parte adevărate, despre puterea pe care o exercita Ioan Oltean, abilitatea și viclenia sa dar și despre banii care i-ar avea, fiind considerat unul din politicienii români ”putred de bogat”.

Deputat al PNL în acea perioadă este Ioan Țintean, membru fondator al PNL BN, fost prefect și lider de partid, unul din cei mai echilibrați politicieni bistrițeni.

Senatorii, în număr de doi: artistul plastic Ioan Sbîrciu, ultrarasat și extraordinar de bine pregătit în domeniul cultural și profesorul beclenar Dănuț Prunea, decedat la această dată.

 

2012-2016 sau vremea USL: Uniunea Social-Liberală sau despre trecuta iubire dintre PNL și PSD

 

Este timpul Uniunii Social-Liberale dar și al Alianței România Dreaptă- PDL. Mandatul cu cei mai mulți parlamentari, fiind, tot odată, și punctul de start al decăderii politice a lui Ioan Oltean și începutul asecensiunii lui Daniel Suciu. De asemenea, pe aceiași listă a USL, mai apar și Stelian Dolha, deputat dar și Dorin Dobra, Senat, fost lider pe la UFD-ul lui Varujan Vosganian. Tot pe lista USL mai intră în Parlament, Doina Pană dar și fratele primarului din orașul Beclean, Ioan Deneș, fost liberal și care va trece la PSD în momentul dispariției USL.

Practic, USL BN cu listă comună va cîștiga trei mandate de deputați: Doina Pană, Daniel Suciu și Stelian Dolha, dar și cele două locuri din Senat prin Ioan Deneș și Dorin Dobra.

Aflată de cealaltă parte a baricadei, Alianța România Dreaptă- PDL, va trebui să se mulțumească cu un loc în Camera Deputaților care îi revine lui Ioan Oltean, fiind vorba de ultimul mandat primit la redistribuiri, dar și cu un loc de Senator care îl preia Cristian Florian, fost prefect al județului Bistrița-Năsăud. Nu uităm de deputatul ”italian” Mircea Grosaru, parlamentar al minorității italiene din România, decedat în februarie 2014.

2016-2020: Mandatul războaielor contra lui Dragnea, 10 august și infecția Covid 19. Apare USR și Plus

După întortocheatele guvernări ale perioadei 2008-2016 și nenorocirea de la ”Colectiv” care a dus la Palatul Victoria un guvern de ”tehnocrați” în frunte cu Dacian Cioloș, 2016-decembrie 2020 va trimite în Parlament următoarea garnitură de aleși: Doina Pană, Daniel Suciu și Ioan Deneș, primii deputați, Deneș, senator, dar și pe Ionuț Simionca, PMP, Cristina Iurișniți, USR și Robert Sighiartău, PNL. La Senat va ajunge ajutat de șansă și de redistribuire Ioan Simionca de la ALDE.

Este o perioadă bună pentru Daniel Suciu care ajunge ministru la Dezvoltare și vicepremier dar și pentru Ioan Deneș cel care preia mandatul de ministru al Apelor și Pădurilor de la Doina Pană, ea fiind și ministru delegat pentru Dialog Social. Problemele mari de sănătate o obligă pe Doina Pană să se retragă din fruntea ministerului preluat de Deneș dar și din prim planul vieții publice.

Este momentul de debut al ascensiunii lui Robert Sighiartău, cel care ajunge, în urma unui concurs de împrejurări favorabile și ajutat de un grup de interese cu adânci rădăcini în vechiul PD dar și în Biserica Penticostală, secretar general al PNL, dar despre Sighiartău vom mai avea ocazii să povestim. Tot în Camera Deputaților a ajuns și Ionuț Simioanca, ascensiunea sa fiind una fulgerătoare, fiind unul din cei mai harnici parlamentari din această scurtă istorie a pluripartitismului din Bistrița-Năsăud.

În loc de epilog

În ceea ce privește recentele alegeri parlamentare, cele din 27 septembrie, Biroul Electoral Central a făcut publice numărul de parlamentari care revin fiecărui județ în urma repartizării acestora după alocarea a celor două mandate ”pline” sau complete, aici fiind vorba de deputații Robert Sighiartău, PNL și Daniel Suciu, PSD.

În rest, celelalte mandate, cinci la număr, două de senator și încă 3 de deputați, revin după redistribuiri celor din  PSD, PNL și USR-Plus: Diana Morar, PNL, Bogdan Ivan, PSD și Lorant Sas, USR-Plus. De asemenea, sunt reconfirmați cei doi senatori anunțați de noi zilele trecute, Ioan Deneș, respectiv Ovidiu Florean, PSD și PNL.

Deocamdată, nu trebuie să uităm a scrie faptul că, în afara lui Ionuț Simionca, Daniel Suciu, nici un alt fost parlamentar nu și-a anunțat decizia de-a renunța la pensia specială, dar, deja, asta e o altă poveste…

 

Kepp Walking… Istoria merge mai departe

 

 

 

 

 

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

ALEXANDRU PUGNA, noul manager interimar al Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud

Angajații Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud s-au întrunit astăzi, 14 aprilie 2021, la Sala „Valeria Peter Predescu” a Cinematografului...

Premierii Coaliției și Gheneralull  de la Cotroceni

Demiterea în lacrimi a ministrului, singurului ministru care a început curățenia în Ministerul Sănătății, așa zice Barna, vicepremierul cu miros de aroganță până la...

Consiliul Județean va continua să finanțeze GLORIA 2018. Din păcate, fotbalul bistrițean va trebui să se descurce singur

Președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, a dat astăzi o veste proastă iubitorilor de fotbal: Consiliul Județean nu poate suporta din bugetul pe 2021 o...

Bugete de criză pentru instituțiile de cultură din cadrul Consiliului Județean: ” Cheltuieli salariale reduse în 2021 pentru toată lumea”, anunță președintele Radu Moldovan

Proiectul șefului grupului PNL din cadrul Consiliului Județean, Ioan Zăgrean cu privire la reducerea cheltuielilor făcute de instituțiile de cultură, este deja prins în...

Bugetul Consiliului Județean 2021- Radu Moldovan: ” Peste 300 de milioane de lei merg spre investiții. E o sumă istorică într-o perioadă de pandemie”

Sala de ședințe a Consiliului Județean a fost astăzi gazda unei conferințe de presă susținute de Executivul Consiliului Județean pe tema bugetului acestei instituții...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -