POLITICA BISTRIŢEANĂ ÎN ANII 90: CE ŞEF DE PARTID A FOST ACUZAT DE MANIFESTĂRI FASCISTE

Must Read

Tenis de masă: 5 medalii la Campionatul Național Individual de Juniori pentru sportivii bistrițeni

La acest final de săptămână,  Bistrița a găzduit  Campionatul Național Individual juniori  I la tenis de masă. Sportivii CSM...

49 de cazuri noi la 162 de teste. Incidența e puțin peste 4 la Bistrița și de 2,46 la nivel județean

Doar 49 de cazuri noi au fost raportate astăzi, din 17 martie și până acum fiind înregistrate 10.893 de...

VIDEO- EPISODUL 1: Pădurea Codrișor plină de gunoaie și tratată cu spatele de bistrițeni

”Pădurea” Codrișor a ajuns un fel fe hazna a unora și esta tratatp cu spatele de foarte mulți dintre...


 

Pe Ioan Sonea l-am cunoscut în anul 1997, prin ianuarie cred că sau poate februarie. Era, încă, deputat PUNR, filiala BN fiind condusă pe vremea respectivă de primarul Ovidiu Teodor Creţu, iar la municipiu era Viorel Cotuţiu, în timpurile acelea consilier local. În vara lui 1998, Sonea îşi va pierde funcţia deţinută la nivelul conducerii centrale a PUNR, el întrând în conflict cu Ioan Gavra şi Ovidiu Creţu.

Primul conflict politic  bistriţean

Unul din primele scandaluri politice bistriţene a izbucnit în PUNR, atunci când Gheorghe Funar va rupe o parte din PUNR, Ioan Sonea plecând şi el alături de fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar. La fel ca si Funar, Sonea a intrat in conflict cu Ioan Gavra si cu Valeriu Tabara, iar dupa ce a incercat la nivelul judetului sa puna la punct structura AUR, el se inscria in PRM si devenea presedinte interimar si, mai pe urma ales in cadrul unei conferinte judetene de alegeri, preşedinte plin.

Al doilea conflict politic : constituirea Consiliului Judeţean în vara lui 2000

Scandalul ce a izbucnit atunci a fost unul pe măsură: în cele din urmă, umaniştii dar şi o parte din PRM vor trece de partea PSD, darurile primite din partea social-democraţilor şi ale lui Gheorghe Marinescu fiind cele două funcţii de vicepreşedinţi ce au revenit lui Ionel Tompa şi Constantin Pamfiloiu. Una din victimee colaterale ale războiului dintre cele două roze a fost ex-deputatul PRM Ioan Sonea, ce care a demisionat din formaţiunea politică condusă de Corneliu Vadim Tudor.Tot atunci,  deputatul a infirmat zvonurile care îl plasau deja în curtea Partidului Democrat, ba mai mult, pe locul doi în lista de la Camera Deputaţilor, la alegerile din toamnă: “Nici nu s-a discutat aşa ceva. Vreau să precizez că gestul meu de a demisiona nu a avut legătură cu nici o ofertă de-a vreunui partid politic. Pentru mine era singura soluţie de a-mi păstra onoarea. Nu puteam să-mi calc cuvântul dat”. Ioan Sonea lasă să se înţeleagă că cei doi consilieri de la PUR (Ionel Tompa şi Gheorghe Pop) nu au avut nici o remuşcare când au trădat protocolul anti-PSD: “Nu ştiu cum se simte Tompa sau Pop, dar, spre deosebire de ei, eu ştiu să pierd. Am preferat să nu mă compromit şi să ies cu capul sus din această situaţie”.
Cât despre foştii colegi de partid, deputatul Ioan Sonea afirmă că a întrerupt orice colaborare şi discuţii, în special cu deputatul Emil Rus: “După declaraţiile pe care Emil Rus le-a făcut, nici nu mai am ce discuta”. Sonea a discutat însă cu un responsabil PRM de la centru, care şi-a exprimat regretul faţă de plecarea sa din partid. Acelaşi personaj de la centru i-a comunicat deputatului că, la nivel central, nimeni nu se aştepta la gestul său.

Al treilea conflict politic

Demisia lui Sonea din PRM BN nu va trece deloc neobservată pe eşicherul politic bistriţean. Iată ce scriam în presa vremii: „ Deputatul independent Ioan Sonea a organizat o conferinta de presa speciala, scopul declarat fiind incheierea razboiului dintre el si conducerea partidului din care a plecat, in speta PRM. Dar, daca ar fi sa ne luam dupa declaratiile sale extrem de acuzatoare, pigmentate cu dezvaluiri interesante, ne asteptam ca disputa sa continue cu o si mai mare virulenta. Concret, Sonea a trecut in revista toata perioada in care el a activat in PRM, neuitand sa omita si controversa legata de demisia sa din partid. Blindat cu documente care sa-i sustina spusele, deputatul l-a acuzat pe actualul presedinte al PRM BN, Ioan Aurel Rus, de fals si uz de fals. Concret, Sonea il acuza pe senator ca i-a falsificat semnatura, eveniment petrecut acum cativa ani, semnatura cu care un om a fost concediat. Continuand cronologic, Sonea, secondat de Traian Morariu, a sustinut ca tandemul Ioan Aurel Rus – Emil Rus l-a sapat in permanenta pe timpul mandatului sau, totul culminand cu inscenarea de la constituirea Consiliului Judetean, cand i-au trimis un fax fals, menit sa-l compromita si sa-i atraga demiterea din partid. Cei doi plecati din partid nu au omis sa spuna si cum Mihail Belei a ajuns candidatul PRM la primaria municipiului. Sonea si Morariu sustin ca Belei nu a fost deloc agreat la Bucuresti, cei de acolo preferandu-l pe Gratian Morariu. Cum acesta a refuzat sa candideze, centrul l-a propus pe Emil Rus. Desi acesta acceptase initial, a cedat in favoarea lui Mihail Belei, care a fost ultimul clasat in preferintele Biroului Permanent de la Bucuresti. Sonea a mai declarat ca pe Belei l-a adus in partid senatorul Ioan Aurel Rus, intre cei doi existand o fructuoasa relatie din perioada din care Belei era sef la pasapoarte, dar nu stie daca au fost implicate si sume de bani.
Deputatul Ioan Sonea afirma ca a trimis toate documentele com-promitatoare la Corneliu Vadim Tudor. Sonea asteapta sa vada daca acesta va lua masuri, in caz contrar fiind hotarat sa-i reclame pe cei doi parlamentari, Emil Rus si Ioan Aurel Rus, la Comisia de Etica si Imunitati, pentru jocurile de culise si falsurile comise: “Vreau sa vada cum se comporta un senator si un deputat ai Romaniei”. Surprinzator, Ioan Sonea a declarat ca este gata sa se intoarca in PRM, insa a pus si o conditie: cei doi parlamentari care l-au sapat, alaturi de Lucian Cioncu, sa fie dati afara din partid.

Pupăza din tei şi manifestările fasciste

Fostul şef al PSD-ului din 2000, ex-prefectul Viorel Pupeză, o ştiţi pe aia cu Cozmâncă noi suntem încă,  spune atunci că demisiile lui Traian Morariu si lui Ioan Sonea din PRM inaintea votului pentru sefia CJ reprezinta o “inscenare” pusa la cale de Ioan Oltean, liderul judetean al PD, pe care care l-a acuzat de “manifestari fasciste”. “A fost un scenariu derizoriu, nu era nevoie de demisii. Este o inscenare”, a declarat Viorel Pupeza, referindu-se la demisia deputatului Ioan Sonea si a consilierului judetean Traian Morariu din PRM. Cei doi si-au motivat decizia prin faptul ca nu sunt de acord ca reprezentantii Partidului Romania Mare sa sustina candidatura lui Gheorghe Marinescu (PSD) la functia de presedinte al Consiliului Judetean.

“A dus cea mai murdara campanie. A avut, pe alocuri, manifestari fasciste. Nu mai exista nimic uman. S-a folosit de imunitatea parlamentara si a ajuns la inconstienta dorind sa-l distruga pe Gheorghe Marinescu”, a declarat Pupeza, facand referire la liderul judetean al PD, deputatul Ioan Oltean.

Contactat in legatura cu acest subiect, deputatul Ioan Oltean a declarat ca afirmatiile prefectului se bat cap in cap cu atitudinea pe care PSD a avut-o in timpul campaniei electorale. “In timpul campaniei electorale, oamenii prefectului Pupeza i-au batut pe cativa reprezentanti ai nostri care au indraznit sa le calce feudele. Ma refer aici la primarul comunei Rebrisoara, Nicolae Bodiu, care a demonstrat cel mai bine cum stie PSD sa faca politica. Cred ca in aceste conditii, altcineva a avut comportamente fasciste, si nu PD”, a declarat Ioan Oltean.
Cam în acest fel se întâmplau lucrurile în vremea respectivă. Unele lucruri se pot scrie, altele încă NU.
Ceea ce aţi citit sunt lucruri cât se poate de reale, iar propolitica.ro  va încerca să facă saga fiecăruia dintre liderii politici şi nu numai din judeţul Bistriţa-Năsăud.
După şapte ani de tăcere politică, Ioan Sonea s-a înscris în PNL. MI-a spus că nu vrea nici un fel de funcţii şi că a ieşit din politică pentru a se proteja.

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Tenis de masă: 5 medalii la Campionatul Național Individual de Juniori pentru sportivii bistrițeni

La acest final de săptămână,  Bistrița a găzduit  Campionatul Național Individual juniori  I la tenis de masă. Sportivii CSM...

49 de cazuri noi la 162 de teste. Incidența e puțin peste 4 la Bistrița și de 2,46 la nivel județean

Doar 49 de cazuri noi au fost raportate astăzi, din 17 martie și până acum fiind înregistrate 10.893 de îmbolnăviri cu Sars-Cov 2. Încă...

VIDEO- EPISODUL 1: Pădurea Codrișor plină de gunoaie și tratată cu spatele de bistrițeni

”Pădurea” Codrișor a ajuns un fel fe hazna a unora și esta tratatp cu spatele de foarte mulți dintre noi. Nu este prima dată...

Pr. Ioan Aurel Rus- Cospect duminical: Duminica a 4-a din Postul Mare, a Sfântului Ioan Scărarul

  „În vremea aceea a venit un om la Iisus, zicându-I: Învăţătorule, am adus la Tine pe fiul meu, care are duh mut. Şi, oriunde-l...

Handbal feminin, Divizia A: Bistrițencele de la Gloria 2018 au câștigat turneul de la Deva

Handbalistele Gloriei 2018 au câștigat ambele meciuri din cadrul turneului de la Deva. După ce ieri s-au impus în fața CSU Oradea cu scorul de...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -