Acasă Dezvaluiri Poliția locală Bistrița, o poveste costisitoare pentru bugetul local și cât se...

Poliția locală Bistrița, o poveste costisitoare pentru bugetul local și cât se poate de enervantă pentru bistrițeni

0

Aflată în subordinea Primăriei, Poliția Locală a municipiului Bistrița este o structură care se ocupă cu plimbarea prin centrul istoric, cu urmărirea ca în filmele indiene a cerșetorilor, a fluidizării circulației rutiere, enervant de solidificată sau cu trasul cu ochiul prin parcul cel mare. Mai noi, adică, de foarte puțin timp, aflu de la Cristiana Sabău că acești local cops, fac poze jurnaliștilor iar Frandeș joacă cărți. Păi, e mai simplu să joci decât să le citești.

Plătiți  de la bugetul municipal, adică din banii contribuabililor, polițiștii ăștia, șeful lor ar trebui să servească doar interesele comunității care îi plătește, dar, nu este deloc  așa. Incidentul relatat de timponline.ro nu este decât un episod din scandalurile în care a fost implicată această structură așa-zis polițienească.

Episodul 1 : UNII ANGAJAȚI AI POLIȚIEI LOCALE SUNT AROGANȚI ȘI SFIDEAZĂ OPINIA PUBLICĂ

Un eveniment nedorit s-a produs în timpul crosului Gabriela Szabo și a fost relatat de bistrițeanul  agresat de polițiștii locali:  “M-am hotărât sa distribui această înregistrare pentru a dovedi că unii angajați ai Politiei Locale din Bistriţa, pe lângă aroganţă, vor să sfideze şi opinia publică. S-a întâmplat în timpul Crosului Gabriela Szabo. Mergeam cu mașina acasă. Cu cartea de identitate în mână am coborât din mașină pentru a arata că locuiesc pe pietonalul Liviu Rebreanu. În prima fază am fost pus să ocolesc, ajungând din nou la un drum blocat (Str Dornei).Tot cu cartea de identitate în mână am fost pur şi simplu ignorat de agentul local, deşi am insistat că vreau să ajung acasă şi în ultima instanţă mi s-a spus să parchez şi să revin mai târziu”, a scris atunci  Andrei Mărincean pe pagina sa de Facebook.

Enervat că a tot fost purtat dintr-o parte în alta, bărbatul a avut o ieşire necontrolată şi a lovit cu piciorul un jalon.  Aşa a început şi scandalul! Poliţistul local care nu l-a lăsat să treacă şi-a chemat în ajutor un coleg, iar ce a urmat a fost filmat chiar de soţia şoferului.

“Primul dintre ajutoare m-a sfătuit să merg acasă pe sens interzis. Mi-am exprimat cu voce tare îndoiala despre corectitudinea şi exactitatea indicațiilor date de Poliţia Locală. Ceea ce a urmat a fost filmat imediat de către soția mea. SEMNAT Contribuabil Mărincean Andrei”, mai scrie bistriţeanul pe pagina de facebook.

Unul dintre agenţii Poliţiei Locale încearcă să îl scoată pe şofer cu forţa din maşină, iar pe filmare se aude cum “scapă” şi o înjurătură. Disperată, soţia şoferului strigă şi îi cere poliţistului să îi lase soţul în pace. Tot pe filmare se aude cum şoferul îi spune agentului că îi rupe degetele.

Ovidiu Gabrian, şef de serviciu în cadrul Poliţiei Locale Bistriţa, spune că şoferul a greşit pentru că a insistat să treacă de barajul amplasat pentru blocarea traficului. În plus, acesta a declarat pentru Bistriţeanul.ro că şoferul a fost agitat şi că din această cauză ar fi pornit scandalul.

EPISODUL 2: POLIȚIA LOCALĂ UMILEȘTE OAMENII SĂRACI

Instituţia Poliţiei Locale, deşi este o structură aflată în subordinea Primăriei municipiului Bistriţa, nu este o instituţie de represiune, ci una care, teroretic, ar trebui să apere şi să asigure liniştea bistriţenilor. Cu toate acestea, numeroase exemple de poliţişti locali care fac abuzuri în timpul serviciului există şi în Bistriţa.
Un astfel de caz a fost descoperit de preşedintele PMP Bistriţa-Năsăud, Ionuţ Simionca, cel care spune că doi poliţişti comunitari au umilit o bătrânică pentru 1 leu, ceea ce denotă cel puţin lipsa bunului simţ. Preşedintele PMP BN arată că poliţiştii au agresat verbal o persoană în vârstă care se odihnea pe scaunul unei terase situate pe pietonal şi i-au cerut să părăsească zona.
Doi poliţişti au observat bătrânica şi au luat-o la rost, cerându-i să plece din acel loc, femeia s-a ridicat şi foarte rușinată a vrut să plece, dar oamenii aflaţi pe terasă au făcut gălăgie, iar poliţiştii au fost nevoiţi să o lase în pace pe bătrânică. Cât de ignorant şi nesimțit poţi să fii? Era vorba de o femeie bătrână care vindea niște crenguțe de afin! Domnilor de la Poliția Comunitară, înainte de orice fel de regulă sau exces de zel trebuie să aveți bun simt şi moralitate! Cine şi ce vă dă dreptul să va comportați aşa cu o biată femeie, care nu v-a deranjat cu nimic! De ce să o ridicați de pe scaunul unde se odihnea, dacă nici măcar pe proprietarul terasei nu-l deranja? Nu vă gândiți că poate fi mama dumneavoastră?”, întreabă retoric Ionuţ Simionca.
De asemenea, preşedintele PMP Bistriţa-Năsăud atrage atenţia Poliţiei Locale că în loc să facă asemenea gen de abuzuri, ar trebui să se ocupe de sutele de cerşetori care au invadat oraşul, reamintind faptul că „cerșetorii de astăzi vor fi infractorii de mâine”: „Pe cerşetori ar trebui să-i luați la rost şi să-i disciplinați, nu o bătrânică amărâta şi neajutorată!”.

  1. CINE ESTE HARNICUL JUCĂTOR DE CĂRȚI?

Florin Frandeş este şeful Poliţiei Locale Bistriţa şi ocupă această funcţie de mai mulţi ani. Acesta ia un salariu şi de 4 ori mai mare decât cei mai prost plătiţi oameni pe care îi are în subordine. Conform declaraţiei sale de avere, Frandeş a câştigat în 2012, 34 631 de lei, adică un salariu de aproximativ 3000 de lei pe lună. De altfel, Florin Frandeş este unul dintre bugetarii bistriţeni care trăiesc pe picior mare. Acesta locuieşte într-o casă de 120 mp în Unirea, casă pe care şi-a construit-o de la zero, împreună cu soţia, în 2010, adică în plină criză! Frandeş mai deţine şi un teren intravilan de 500 de mp, cumpărat în 2008, tot în Unirea.

 

PAZĂ ȘI NU PREA

Altfel , polițiștii locali bistrițeni sînt mult prea meseriași ca să doarmă în post, noaptea, ca orice paznic de rînd. Ei angajează firme de pază care să facă asemenea treburi în locul lor. Astfel, Poliția Locală Bistrița a scos la licitație un contract pentru servicii de pază, transport valori și monitorizare sistem de alarmă pentru o perioadă de opt luni, pînă la finalul anului. Bugetul alocat acestei achiziții este de 695.548 de lei și ea va fi plătită din bugetul Primăriei.

 

Este un buget frumușel cu care șeful Poliției Locale, dacă ar fi bun gospodar, ar putea plăti salariile unei mici armate de polițiști locali care să asigure paza unor obiective din patrimoniul Primăriei Bistrița și leasing-ul unui vehicul pentru transportul valorilor. Într-un asemenea caz, însă, cunoscuții și vecinii n-ar mai putea să-i admire gospodăria frumos îngrijită, cu etaj, mansardă și piscină, a cărei administrare înghite o sumă mult mai mare decît salariul familiei sale.

În loc de epilog

Ne raliem la cererea celor de la timponline.ro, mai ales că polițiștii locali sunt plătiți de bistrițeni, adică și din banii jurnaliștilor pe care îi fotografiază…

 

Exit mobile version