Plutonul candidaților pentru Primăria Bistrița: azi, Ioan Turc, Cristian Niculae și Doris Rai! Unul din aceste trei nume va fi viitorul primar?!

Must Read

Agent de poliție din cadrul IPJ Bistrița-Năsăud reținut pentru luare de mită

Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa – Năsăud, împreună cu polițiștii anticorupție ai Direcției Generale Anticorupție...

Ioan Turc: ” În curând începe declanșarea alegerilor în PNL.  Totul depinde de situația sanitară, dar toți așteaptă aceste alegeri”. Faptul este confirmat și...

Președintele PNL Bistrița-Năsăud, primarul Bistriței Ioan Turc a vorbit în cadrul unei conferințe de presă și de declanșarea alegerilor...

Ioan Deneș: Intrarea parlamentarilor PSD în grevă parlamentară va fi decisă în ședința de mâine a Comitetul Politic Naţional

Senatorul Ioan Deneș a confirmat în cadrul săptămânalei conferințe de presă de la sediul PSD BN că, parlamentarii acestei...

Suntem în plină precampanie electorală, perioada cea mai intens folosită de candidați în cursa pentru Primăria Bistrița, căci aici se dă cea mai interesantă luptă. Cine va fi următorul primar al municipiului? Încă zarurile nu au fost aruncate, însă ceea ce știm cu singuranță este că actual primar, Ovidiu Crețu, va dispărea definitiv din povestea administrativă și politică a urbei.

Citește și… Plutonul candidaților pentru primăria Bistrița: azi, Dobraniș, Ciobănică, Conon și Simionca! Reușesc ei să doboare influența partidelor clasice?

În primul material dedicat candidaților pentru întâiul fotoliu din Piața Centrală nr.6 am vorbit despre sansele candidaților Ionuț Simionca, Rodica Dobraniș, Dan Dumitru Ciobănică și Marius Conon, ultimul ieșind din cursă prematur. Între timp, linia de start a fost completată și cu Sorin Roșu Mareș, secretarul de stat cu apucături traseiste, abdicat din ALDE și cocoțat în partidul lui Voiculescu, PPU-SL. Asta nu schimbă cu nimic ordinea „operațiilor”, căci șansele lui Roșu Mareș sunt aceleași ca și cele ale lui Marius Conon.

Plutonul fruntaș, în acest moment, este alcătuit de cei doi crai și ștrengărița din titlu, asta evident din perspectiva autorului și nu în urma unor sondaje alambicate și neconludente. Mai precizez și faptul că nu mă aventurez să dau și o ordine în acest TOP 3, ci doar să prezint șansele fiecăruia din cei trei candidați, într-o oridine pur aleatoare.

Ioan Turc este „veteranul” plutonului fruntaș, acesta fiind un fel de „câine bătrân”, fără nicio aluzie la patruped sau la vârstă. Turc funcționează pe scena politică de destulă vreme pentru a știi cu ce se mănâncă toată această poveste, fiind și viceprimar, dar și candidat la funcția de primar în trecutul glorios al urbei.

Are în spate valul, destul de spart deja, al popularității liberalilor, deci un spate de partid destul de ok, asta în comparație cu restul candidaților. Mai are un atuu, dobândit nu cu mult timp în urmă, fiind vorba de alinața de dreapta consituită la Bistrița, ceea ce aștepta publicul votant, adică unirea PNL cu USR+.

Ioan Turc are notorietate, se deosebește de Ovidiu Crețu în foarte multe aspecte, ceea ce-i aduce un plus în această ecuație, căci tot ceea ce se aseamănă cu viitorul fost primar nu poate aduce decât repulsie și respingere. Are însă și puncte slabe, căci nimeni nu-i perfect, mai ales în politică: foarte slaba conlucrare cu colegii din interiorul PNL, dar mai ales funcția administrativă, cea de șef al Registrului Comerțului, funcție care-l trage înapoi, fiind văzut ca un exponent al clasei bugetare susținute de social-democrați.

Astfel, Turc acumulează șanse mari să devină noul primar al municipiului, susținerea lui fiind evidentă pe spectrul drept al votantului bistrițean, sătul de stânga rea și plictisitoare.

Această stângă este reprezentată, însă, în această competiție electorală, de Cristian Niculae, un politician „proaspăt”, ieșit de pe băncile școlii politice „Radu Moldovan”. Niculae a știut să se îndepărteze pas cu pas de Ovidiu Crețu, speculând râpa în care colegul său de partid a căzut și a tras inclusiv organizația municipală.

A muncit foarte mult pentru a se cocoța pe râpa respectivă, reușind să dețină, mai cu voie, mai de nevoie, hățurile Primăriei în ultimii doi ani, mai pregnant în ultimul an, din poziția sa de viceprimar. A și gafat mult, fiind însetat de imagine, greșeli copilărești de PR.

S-a redresat foarte bine în perioada stării de urgență, acolo unde a gestionat destul de ok anumite probleme, dar unde a știut să se țină în afara clinciurilor politice, menținând trendul administrativ al ascensiunii sale.

Niculae are în „apărarea” sa echipa „președintelui”, fiind clar „omul lui Radu pentru Primărie”, ceea ce îi aduce și servicii, căci beneficiază de un know-how de succes, dar și deservicii, căci Radu Moldovan e una, iar Cristian Niculae e alta. Poate că originaliatea ar fi mers puțin mai bine în acest tip de acțiune de PR. Poate că nu…

Cristian Niculae s-a dovedit un om harnic, pus pe treabă, cu proiecte (mai mult sau mai puțin populiste) scoase și implementate pe repede-înainte, însă cu o vizibilă poftă de muncă. Prezența lui aproape constantă în mijlocul cetățenilor i-a adus, de asemenea, un plus important, iar aici îl aduc din nou în discuție pe Ovidiu Crețu, evident în antiteză: a făcut ceea ce Crețu nu a mai făcut-o de mandate-ncoace, a plecat urechea către populație.

Minusurile candidatului sunt și ele evidente. Unul dintre acestea tocmai l-am pomenit. Da, e Ovidiu Crețu, colegul de partid, căci PSD și Crețu sunt vinovați de soarta orașului din ultimii 12 ani. Vinovați sau responsabili. Lipsa de carismă este de asemenea un mare minus pentru Niculae, însă aceasta se compensează cu empatia, un sentiment uitat complet de politicieni, chiar dacă aceasta s-a ivit în momente considerate electorale.

Din nou am lăsat la urmă o doamnă și din nou nu din lipsă de politețe. Doris Rai este și va fi surpriza acestor alegeri, fiind în opinia mea femeiea ce își va adjudeca cele mai multe voturi din istoria recentă, chiar dacă nu au mai fost prea multe reprezentante ale sexului frumos în aceste bătălii.

Doris se bazează pe carismă în proporție de 100%, iar notorietatea ei este evidentă. Este acuzată că „merge blat” cu PSD-ul, deși doamna Rai va rupe voturi importante tocmai din aceea zonă. Foarte multă lume începe să realizeze acest lucru, căci votantul candidatului Doris Rai are profil social-democrat în mai mare măsură decât unul liberal.

Fost consilier județean din partea PNL, fost membru de aprtid PD-L, Doris Rai și-a (men)ținut aproape femeile trecute de prima și chiar a doua tinerețe, femei modeste dar trecute și prin școli. Pozează într-o aristocrată frumoasă, curată, aplecată către problemele femeilor, iar cele 10 ediții ale „Femeii Europene” îi sunt cea mai bună carte de vizită.

S-a irijat în vocea comunității, ceea ce i-a readus vizibilitate și plus la capitolul notorietate. Zâmbește tot timpul, ceea ce e atuul principal în fața bărbaților candidați. Fără voia ei, Doris mai primește un imbold la capitolul încredere prin atacurile grobiene asupra ei, ceea ce nu face decât să-i aducă și o doză de compătimire din partea votantului bistrițean. Faptul că Doris candidează independentă și că nu dorește să-și depună candidatura și pentru Consiliul Local îi aduce un plus de încredere cetățeanului cu ștampila nehotărâtă în mână.

Are și puncte slabe, evident, căci o aristocrată este și expusă, și firavă. Prezența ei s-a manifestat aproape exclusiv în mediul online, iar în mijlocul oamenilor nu a punctat aproape deloc. A avut întreruperi din parcurs, absențe nemotivate și taxate de potențiali votanți. Numele ei este foarte des legat de cel al fostului baron al județului, Ioan Oltean, iar de aici pornesc foarte multe pietre de moară.

Din punctul meu de vedere, următorul primar al Bistriței este unul din cei trei candidați prezentați mai sus, iar analiza este una pur persoanlă și fără niciun interes pecuniar. Nici unul dintre candidați nu m-a plătit într-un fel sau altul, nu avem relații personale și nici alte contracte comerciale.

Data de 27 septembrie ne va arăta cât de mult am greșit, sau din contră, daca am avut dreptate. Până atiunci însă, succes tuturor cadidaților aflați în această dispută electorală!

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Agent de poliție din cadrul IPJ Bistrița-Năsăud reținut pentru luare de mită

Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa – Năsăud, împreună cu polițiștii anticorupție ai Direcției Generale Anticorupție...

Ioan Turc: ” În curând începe declanșarea alegerilor în PNL.  Totul depinde de situația sanitară, dar toți așteaptă aceste alegeri”. Faptul este confirmat și...

Președintele PNL Bistrița-Năsăud, primarul Bistriței Ioan Turc a vorbit în cadrul unei conferințe de presă și de declanșarea alegerilor interne în partid: ” În...

Ioan Deneș: Intrarea parlamentarilor PSD în grevă parlamentară va fi decisă în ședința de mâine a Comitetul Politic Naţional

Senatorul Ioan Deneș a confirmat în cadrul săptămânalei conferințe de presă de la sediul PSD BN că, parlamentarii acestei formațiuni politice ar putea intra...

Deputatul Bogdan Ivan: La  un calcul simplu, fiecare tânăr din Bistriţa-Năsăud va primi 2,06 lei pentru politici de tineret, în anul 2021

Deputatul PSD, Bogdan Ivan Gruia, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că Guvernul alocă foarte puțini bani pentru tinerii din România. „Am studiat...

Sechestru pe banii și bijuteriile Ancuței Cârcu

Procurorul de la Parchetul Judecătoriei Turda, care instrumentează dosarul de proxenetism pe ruta România-Spania cu mai mulți inculpați, a dispus măsura sechestrului asigurător pe...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -