duminică, iunie 7, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Petiție online inițiată de un medic bistrițean din SJU, cu experiență în ATI: „Avem șanse egale in fata absurdului ca doua frunze in fata toamnei”

  Must Read

  O petiție online inițiată de un medic bistrițean scoate la iveală o problemă legată de deciziile luate la nivel înalt referitoare la modul de lucru cu o categorie de pacienți infectați cu noul coronavirus, Covid-19.

  Este vorba de doctorul Anca Moldovan, medic specialist ATI în cadrul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, medic revenit în echipa bistrițeană după o perioadă de 10 ani în care a profesat, alături de soțul ei, în Franța. Anca Moldovan a inițiat această petiție online considerând că decizia prin care toți pacienții infectați cu noul coronavirus trebuie internați, indiferent de forma pe care aceștia o manifestă (asimptomatici sau cu simptome ușoare), este una greșită și nu are o abordare „sănătoasă”.

  În fapt, medicul Anca Moldovan, cu o experiență deloc de neglijat în sisteme medicale occidentale, precum cele din Franța sau Italia, susține faptul că internarea unor pacienți asimptomatici sau care dezvoltă forme ușoare, infectați cu Covid-19, nu duce decât la o suprapopulare periculoasă și total ineficiantă a spitalelor. De fapt, internarea acestor persoane este doar o carantinare a acestora în unități spitalicești, ocupând astfel nejustificat un număr mare de paturi,dar și cu un foarte mare grad de risc în ceea ce privește posibila infectare a personalului medical și/sau auxiliar din aceste instituții.

  Iată și textul petiției, semnată deja de maimulte cadre medicale din SJU Bistrița, dar și din alte centre:


  Dragi colegi, suntem toți victime potențiale, la fel ca si pacienții noștri, în fața acestui virus pentru care nu avem un tratament real, despre care nu știm mare lucru in materie de combatere, de imunitate reziduală si mai ales de urmări la distanță. Avem multi colegi de peste tot care sunt contaminati si care nu se stie cum vor încheia acest meci. Din punct de vedere medical consider că spitalizarea pacienților suspecți sau pozitivi asimptomatici sau cu smptomatologie frustă este o greșeală gravă și pe care alte țări mai evoluate dpdv medical decât noi au regretat-o si încă o plătesc! Va propun sa semnăm o petitie prin care sa cerem celor care dispun iresponsabil de viețile noastre si ale pacienților sa schimbe „ordinele”si sa lase pacienții aceștia la domiciliu sau in izolare. Dacă sunteți de acord cu mine, va rog semnati.


  „Avem șanse egale in fata absurdului ca doua frunze in fata toamnei”…


  Corpul medical al SJU Bistrita va saluta si va doreste multa sanatate!
  … pe care o doreste atat pacientilor, cat si tuturor colegilor din sistemul medical si care
  sanatate si chiar viata este pusa in grav pericol de unele din deciziile luate peste capul
  profesionistilor din sanatate (probabil din ratiuni populiste…), decizii care in tari cu un sistem de sanatate mai evoluat decat cel romanesc s-au dovedit a fi profund gresite.
  Ma refer la decizia de a interna cu orice pret cazurile cu simptomatologie frusta suspecte de Covid19 (sub amenintarea incidentei penale!!!!), pe care in momentul de fata nu le putem testa si care poate ca nu se vor dovedi pozitive initial, dar in contact cu alti suspecti se pot pozitiva ca urmare a contactelor din sectia unde au fost retinuti.
  Astfel creste numarul celor infectati, creste probabilitatea ca unii dintre pacienti sa dezvolte forme grave si scade dramatic disponibilitatea paturilor de spital pentru cazurile care chiar au sau mai bine zis vor incepe sa aiba nevoie reala de ingrijire si supraveghere medicala competenta.
  Solutia adoptata de celelalte tari, dupa ce au realizat care sunt urmarile internarii
  nediscriminative a pacientilor asimptomatici sau cu simptomatologie redusa, a fost ca acestia sa se autoizoleze la domiciliu sau in zone organizate de carantina, unde sa se trateze conform indicatiilor primite, revenind pentru internare doar in momentul in care simptomatologia devine severa, tinand legatura telefonic cu medicii de familie.
  Un ultim argument în favoarea acestei petiții, îl reprezintă sfatul specialiștilor din domeniu care au afirmat că România se află abia la începutul crizei provocate de pandemia globală cauzată de COVID-19, iar vârful acesteia la noi în țară este estimat a avea loc în perioada următoare de timp.
  Deci ar trebui sa ne economisim resursele si fortele medicale pentru ceea ce urmeaza sa se abata asupra sistemului medical romanesc si respectiv asupra SJUB, mai ales avand in minte exemplele Italiei, Frantei si, mai aproape al Sucevei, al Devei.
  Atata vreme cat nu se pot face teste cu rezultat rapid pentru toti pacientii internati, jocul de-a contagiunea nu aduce decat neajunsuri, pericole pentru pacienti si corpul medical si irosire de resurse si forte!
  Dr. Anca Moldovan

  Măsura de a nu interna cazurile asimptomatice și cele ușoare, în cazul pacienților infectați cu Covid-19 a fost luată în țările care deja se confruntă cu probleme mari în spitale, exact din acest punct de vedere, cel al supra-aglomerării acestora. Însă această petiție online ar fi trebuit să aibă un ecou și în cadrul entității care sprijină cadrele medicale în alte situații, Colegiul Medicilor, un for absolut absent în această perioadă.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  O fetiță de 2 ani din Braniștea a ajuns la spitalul de arși din București cu un elicopter SMURD. Ea prezintă arsuri de...

  Nenorocirea s-ar fi produs în urmă cu două zile în casa unei familii din comuna Braniștea, doar că, informația  a...

  Doar 2 cazuri noi de persoane infectate în județul Bistrița-Năsăud, 91 fiind numărul total al cazurilor active. La nivel național, numărul celor pozitivi trece...

  Numărul persoanelor infectate cu Sars-Cov 2 din județul Bistrița-Năsăud a scăzut de la joi 13, vineri la 4 persoane, astăzi sunt doar...

  Bărbat decedat la Chețiu, comuna Chiochiș, după ce s-a răsturnat cu un motocultor

  Un elicopter SMURD de la baza Jibou a fost chemat să intervină la Chețiu, comuna Chiochiș, într-un caz grav în care un...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -