Politic 1

Petiție online inițiată de un medic bistrițean din SJU, cu experiență în ATI: „Avem șanse egale in fata absurdului ca doua frunze in fata toamnei”

Must Read

Fostul primar al comunei Șanț, Ioan Szabo, a decedat astăzi la Cluj-Napoca după o luptă cruntă  de 7 luni cu Sars Cov 2

Ioan Szabo a fost confirmat pozitiv în luna iunie, el fiind internat la Cluj-Napoca, acolo unde a luptat cu...

Bogdan Ivan: Impozit ZERO pentru veniturile mai mici de 2500 de lei! Impozitarea progresivă obligatorie!

Bogdan Ivan, candidat PSD la Camera Deputaților, va iniția legea impozitării progresive. Astfel, salariile și pensiile până în 2500...

O gură de oxigen pentru ATI-ul Spitalului Județean de Urgență : Doi medici rezidenți anul III de la Cluj-Napoca au fost detașați la Bistrița

Demersurile conducerii SJU Bistrița pentru detașarea unor medici rezidenți în specialitatea anestezie-terapie intensivă au dat roade. Astfel, echipei ATI...

O petiție online inițiată de un medic bistrițean scoate la iveală o problemă legată de deciziile luate la nivel înalt referitoare la modul de lucru cu o categorie de pacienți infectați cu noul coronavirus, Covid-19.

Este vorba de doctorul Anca Moldovan, medic specialist ATI în cadrul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, medic revenit în echipa bistrițeană după o perioadă de 10 ani în care a profesat, alături de soțul ei, în Franța. Anca Moldovan a inițiat această petiție online considerând că decizia prin care toți pacienții infectați cu noul coronavirus trebuie internați, indiferent de forma pe care aceștia o manifestă (asimptomatici sau cu simptome ușoare), este una greșită și nu are o abordare „sănătoasă”.

În fapt, medicul Anca Moldovan, cu o experiență deloc de neglijat în sisteme medicale occidentale, precum cele din Franța sau Italia, susține faptul că internarea unor pacienți asimptomatici sau care dezvoltă forme ușoare, infectați cu Covid-19, nu duce decât la o suprapopulare periculoasă și total ineficiantă a spitalelor. De fapt, internarea acestor persoane este doar o carantinare a acestora în unități spitalicești, ocupând astfel nejustificat un număr mare de paturi,dar și cu un foarte mare grad de risc în ceea ce privește posibila infectare a personalului medical și/sau auxiliar din aceste instituții.

Iată și textul petiției, semnată deja de maimulte cadre medicale din SJU Bistrița, dar și din alte centre:


Dragi colegi, suntem toți victime potențiale, la fel ca si pacienții noștri, în fața acestui virus pentru care nu avem un tratament real, despre care nu știm mare lucru in materie de combatere, de imunitate reziduală si mai ales de urmări la distanță. Avem multi colegi de peste tot care sunt contaminati si care nu se stie cum vor încheia acest meci. Din punct de vedere medical consider că spitalizarea pacienților suspecți sau pozitivi asimptomatici sau cu smptomatologie frustă este o greșeală gravă și pe care alte țări mai evoluate dpdv medical decât noi au regretat-o si încă o plătesc! Va propun sa semnăm o petitie prin care sa cerem celor care dispun iresponsabil de viețile noastre si ale pacienților sa schimbe „ordinele”si sa lase pacienții aceștia la domiciliu sau in izolare. Dacă sunteți de acord cu mine, va rog semnati.


„Avem șanse egale in fata absurdului ca doua frunze in fata toamnei”…


Corpul medical al SJU Bistrita va saluta si va doreste multa sanatate!
… pe care o doreste atat pacientilor, cat si tuturor colegilor din sistemul medical si care
sanatate si chiar viata este pusa in grav pericol de unele din deciziile luate peste capul
profesionistilor din sanatate (probabil din ratiuni populiste…), decizii care in tari cu un sistem de sanatate mai evoluat decat cel romanesc s-au dovedit a fi profund gresite.
Ma refer la decizia de a interna cu orice pret cazurile cu simptomatologie frusta suspecte de Covid19 (sub amenintarea incidentei penale!!!!), pe care in momentul de fata nu le putem testa si care poate ca nu se vor dovedi pozitive initial, dar in contact cu alti suspecti se pot pozitiva ca urmare a contactelor din sectia unde au fost retinuti.
Astfel creste numarul celor infectati, creste probabilitatea ca unii dintre pacienti sa dezvolte forme grave si scade dramatic disponibilitatea paturilor de spital pentru cazurile care chiar au sau mai bine zis vor incepe sa aiba nevoie reala de ingrijire si supraveghere medicala competenta.
Solutia adoptata de celelalte tari, dupa ce au realizat care sunt urmarile internarii
nediscriminative a pacientilor asimptomatici sau cu simptomatologie redusa, a fost ca acestia sa se autoizoleze la domiciliu sau in zone organizate de carantina, unde sa se trateze conform indicatiilor primite, revenind pentru internare doar in momentul in care simptomatologia devine severa, tinand legatura telefonic cu medicii de familie.
Un ultim argument în favoarea acestei petiții, îl reprezintă sfatul specialiștilor din domeniu care au afirmat că România se află abia la începutul crizei provocate de pandemia globală cauzată de COVID-19, iar vârful acesteia la noi în țară este estimat a avea loc în perioada următoare de timp.
Deci ar trebui sa ne economisim resursele si fortele medicale pentru ceea ce urmeaza sa se abata asupra sistemului medical romanesc si respectiv asupra SJUB, mai ales avand in minte exemplele Italiei, Frantei si, mai aproape al Sucevei, al Devei.
Atata vreme cat nu se pot face teste cu rezultat rapid pentru toti pacientii internati, jocul de-a contagiunea nu aduce decat neajunsuri, pericole pentru pacienti si corpul medical si irosire de resurse si forte!
Dr. Anca Moldovan

Măsura de a nu interna cazurile asimptomatice și cele ușoare, în cazul pacienților infectați cu Covid-19 a fost luată în țările care deja se confruntă cu probleme mari în spitale, exact din acest punct de vedere, cel al supra-aglomerării acestora. Însă această petiție online ar fi trebuit să aibă un ecou și în cadrul entității care sprijină cadrele medicale în alte situații, Colegiul Medicilor, un for absolut absent în această perioadă.

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Fostul primar al comunei Șanț, Ioan Szabo, a decedat astăzi la Cluj-Napoca după o luptă cruntă  de 7 luni cu Sars Cov 2

Ioan Szabo a fost confirmat pozitiv în luna iunie, el fiind internat la Cluj-Napoca, acolo unde a luptat cu...

Bogdan Ivan: Impozit ZERO pentru veniturile mai mici de 2500 de lei! Impozitarea progresivă obligatorie!

Bogdan Ivan, candidat PSD la Camera Deputaților, va iniția legea impozitării progresive. Astfel, salariile și pensiile până în 2500 de lei vor avea impozit...

O gură de oxigen pentru ATI-ul Spitalului Județean de Urgență : Doi medici rezidenți anul III de la Cluj-Napoca au fost detașați la Bistrița

Demersurile conducerii SJU Bistrița pentru detașarea unor medici rezidenți în specialitatea anestezie-terapie intensivă au dat roade. Astfel, echipei ATI a SJU Bistrița s-au alăturat...

JOI: 99 cazuri noi de îmbolnăviri și 240 decese de la debutul pandemiei, 11 raportate astăzi. La Bistrița, rata de infectare a scăzut la...

A OPTA zi de carantină vine cu 99 de  persoane infectate cu Sars-Cov 2 în județul Bistrița-Năsăud și numai puțin de 240 de decese,...

LUDOVIC ORBAN: „Imaginați-vă unde eram astăzi dacă pandemia ne-ar fi surprins cu Guvernul Dăncilă la conducerea României.

„Imaginați-vă unde eram astăzi dacă pandemia ne-ar fi surprins cu Guvernul Dăncilă la conducerea României. Mulți mi-au recomandat atunci să-i lăsăm pe pesedişti «să-și rupă...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -