Acasă EVENIMENT Peșteri închise turiștilor în BN. Multe grote nu sunt amenjate sau nu...

Peșteri închise turiștilor în BN. Multe grote nu sunt amenjate sau nu au drumuri de acces

0

În aceste zile caniculare toată lumea căută răcoarea. Vizita într-o peşteră poate fi o alegere inspirată. Dar, multe dintre peşterile de la noi sunt neamenajate sau greu accesibile din cauza lipsei drumurilor. De exemplu, în cea mai lungă peşteră din Carpaţii Orientali pot intra doar speologii. Ca să fie deschise turiştilor, e nevoie de studii care să arate că fauna şi formaţiunile geologice nu vor fi afectate.

Deocamdată, doar un speolog poate intra în peștera din comuna Parva. Calea de acces e doar o mică deschizatură.

Autoritățile au cerut o expertiză speologica să vadă dacă fenomenele carstice din interior permit amenajarea ei. Puținii oameni care au fost înăuntru spun că e deosebit de frumoasă.

Cea mai cunoscută peșteră din Bistrița-Năsăud este, însă, Peștera Tăușoarelor. Are 19 km lungime și e cea mai lungă din Munții Rodnei. Și e singura din județ care are drumul de acces amenajat. Dar nu poate fi vizitată decât de cei cu experiență.

Accesibilă tuturor este  peștera Valea Cetății, aflată aproape de Cetatea Râşnov, județul Brașov. Principala atracție este Sala Mare cu o acustică deosebită. Acolo sunt organizate frecvent concerte susținute de instrumentişti ai Filarmonicii Braşov.

Peştera, descoperita acum aproape 70 de ani, poate fi vizitată numai cu un ghid și doar pentru 15 lei biletul. Se spune că e una dintre cele mai moderne din sud-estul Europei.

NICOLETA CHERECHEŞIU

Exit mobile version