marți, mai 26, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Peste 1000 de arbori au dispărut din Bistrița în ultimii 9 ani. Bistriţa Civică a dat municipalitatea în judecată!

  Must Read

  Verzii bistrițeni au ieșit la atac direct la adresa municipalității, acuzând-o că prin intermediul unor acțiuni de tăieri necontrolate, a reușit performanța de-a face să dispară peste 1000 de arbori din Bistrița. Informarea care este semnată de președintele PV Bistrița, Marius Bălan, vin e după ce, aceiași verzi au criticat aspru tăierea celor 13 mesteceni din zona Palatului Administrativ, fapt petrecut cu doar trei zile înainte de Crăciunul 2018. Mai mult, Bălan susține că respectivii mesteceni ar fi fost ”eliminați” din respectivul perimetru fără aprobare.

  ”Într-o singură seară, în data de 22 decembrie 2018, în imediata vecinătate a clădirii Prefecturii și Consiliului Județean Bistrița-Năsăud au fost tăiați abuziv și fără aprobare 13 mesteceni.

  Situația arborilor din tot orașul este dramatică dar și a perimetrelor înierbate aflate în continuă diminuare.  Vedem cum administrația locală este prima care încalcă cu nonșalanță mai multe legi. Noi, societatea civilă tocmai asta cerem ca dreptul nostru consfințit în legile și ordonanțele de MEDIU să fie asigurat și nu încălcat”, spune Marius Bălan.

   

  Reamintim că

   

  Verzii bistrițeni și Bistrița Civică îl acuză pe primarul Ovidiu Crețu de faptul că nu ține cont de cei 5000 de bistrițeni care au semnat petiția prin care cer municipalității să nu implementeze proiectul care vizează ”mineralizarea” pieței Centrale.

   

  Marius Bălan: ” Este însă strigător la cer și de neacceptat este încălcarea de către administrația locală și de către primarul Ovidiu Teodor Crețu cu bună știință, a șase legi românești, cu valențe europene. Tocmai de aceea la Bistrița în premieră peste 5.000 de bistrițeni iubitori de natură și viață au semnat petiția NU VREM PIAȚA CENTRALĂ DIN BISTRIȚA “MINERALIZATĂ”.

   

  Redăm acum punctual legile care se încalcă dacă acest proiect va fi pus în aplicare.

  1. Legea 544 /2001 privind luarea deciziilor administrative. Astfel, în cadrul simulacrului de dezbatere publică organizată de primăria municipiului nu au fost afișate toate cele cinci variante de proiect. A fost prezentat doar unul, cel solicitat și acceptat de edilul Bistriței, care masacrează toate spațiile verzi, cu toate că existau și variante mai prietenoase cu mediul și mai apropiate de viziunea bistrițenilor.
  2. Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului, art.13, 32 și 34 care prevăd că emiterea de cărți de urbanism incomplete, cu date eronate încalcă legislația. Astăzi, în Piața Centrală, conform CF figurează curți, construcții, anexe și nu spații verzi, după cum știm toți bistrițenii.
  3. Legea 7/96 a Cadastrului, art 1 și 2 prin care autoritățile sunt obligate să actualizeze situația cadastrală a localităților și art 23 privind situația cadastrală.
  4. OUG 195/2005 art 71 care interzice schimbarea în planurile urbanistice a destinației terenurilor amenajate ca spații verzi.
  5. Legea 24 / 2007 a spațiilor verzi art 6, 7 și 10 care obligă administrațiile locale ca până cel târziu în data de 1 ianuarie 2011 să fie finalizat auditul spațiilor verzi și notificat. În ce an suntem?
  6. Legea 315 a administrației locale, prin care consilierii au obligația să acorde audiențe și să organizeze întâlniri cu cetățenii, având în vedere că de șase luni acest proiect este contestat. Nici un consilier local nu a dat curs acestor prevederi legislative.

   

  Important de știut:

   

  Pentru toate acestea, un grup de cetățeni au făcut o plângere prealabilă în data de 30.05.2018, adresată Consiliului Local al municipiului Bistrița și în atenția primarului Ovidiu Teodor Crețu privind aprobarea documentației de avizare a lucrărilor pentru obiectivul Piața Centrală.

  Așa cum era de așteptat dar în total dezacord cu solicitările bistrițenilor această plângere nu a fost admisă de actuala majoritate din Consiliul Local formată din consilierii PSD – ALDE și UDMR.

  ” Drept urmare având sprijinul important al celor peste 5.000 de bistrițeni care au subscris campaniei NU VREM PIAȚA CENTRALĂ DIN BISTRIȚA ”MINERALIZATĂ”și având în vedere încălcarea atâtor legi și a datelor eronate expuse de către Primăria Bistrița privind constituirea actelor prin care se dorește accesarea de fonduri europene, administrația locală a municipiului Bistrița a fost acționată în instanță. Sperând într-o judecată dreaptă care să vină în sprijinul oamenilor și a dreptului lor constituțional la o viață sănătoasă într-un mediu natural,  mulțumim tuturor celor peste 5.000 de prieteni bistrițeni și nu numai, care dau dovadă de o înaltă ținută civică, demonstrând că le pasă de Bistrița natală dar și de sănătatea lor, a copiilor și nepoților lor”, a conchis Marius Bălan.

   

   

   

   

   

   

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Străzile orașului Beclean vor fi reabilitate în totalitate. Nicolae Moldovan: ”Proiectul va schimba total nu doar fața Becleanului, ci și nivelul de respect față...

  Primăria Beclean a mai început un proiect inclus în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al oraşului de pe malurile...

  Pentru că nu au avut chef de stat în izolare, 6 bistrițeni au ajuns în carantină pe 14 zile. Cheltuielile vor fi suportate...

  Un număr de șase persoane care nu au mai avut răbdare să stea în izolare acasă, au fost transferate la centrele de...

  Criza sanitară din ultimele 2 luni nu a blocat dezvoltarea comunei Lechința. Eliberarea cărților funciare ar putea începe luna viitoare. Vezi ce proiecte importante...

  Primarul comunei Lechința, Romeo Florian este optimist în privința  finalizării tuturor  proiectelor care vin să modernizeze cea mai mare...

  Primăria Bistrița a început acțiunea de dezinfecție a școlilor. Elevii din clasele a VIII-a și a XII-a se vor întoarce la școală începând cu...

  Școlile de pe raza municipiului Bistrița au intrat de săptămâna trecută într-un amplu proces de dezinfecție în vederea...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -