Pro Politica

Peste 100 de angajați ai LEONI vor rămâne fără job, iar transportul pe rutele unde aceștia locuiesc se va suspenda! Este vorba de punctul de lucru de la Luduș

Bistrița a început să freamăte în această dimineață în urma unor zvonuri legate de o eventuală disponibilizare colectivă la LEONI, acolo unde au fost suspendate 22 de rute de transport. Informația reală însă este alta, dar nu exclude ideea de disponibilizare.

În fapt, sindicatul din Leoni a adresat o scrisoare deschisă managementului unității, prin care se exprimă dezaprobul în ceea ce privește modalitatea de gestionare a situației de la punctul de lucru Luduș (punct care aparține de Leoni Bistrița), acolo unde există o situație specială legată de finalizarea unui anumit proiect care nu a mai fost înlocuit de un altul. Astfel, mai bine de 100 de angajați pe perioadă determinată vor rămâne fără contracte de muncă, dar sunt și un număr de până în 25 de cazuri în care persoane cu contracte de muncă pe perioadă nedeterminată ar putea fi disponibilizați.

„Prin prezenta adresă vă aducem la cunoștință faptul că Sindicatul Independent Leoni nu aderă la decizia managementului Leoni de a desființa transportul asigurat propriilor angajați de pe cele 22 de rute, într-un mod care nu ține cont de structura salariaților care vor fi disponibilizați. În felul acesta se forțează în mod indirect obținerea unor demisii din partea salariaților, care vor rămâne fără posibilitatea de a ajunge la serviciu, din lipsa transportului sau a căror modalitate de a ajunge la serviciu presupune ajungerea prin forțe proprii în unele localități prin care trece transportul Leoni (…).

Vă rugăm să țineți cont de situația dificilă în care îi aruncați pe acești individual disponibilizați și să încercați să-i ajutați cum puteți mai bine. Un punct de plecare decent în acest sens, din punctul nostru de vedere, ar putea fi stabilirea unui ajutor sub formă de salarii compensatoare, corelat cu perioada în care persoana disponibilizată a deținut calitatea de salariat Leoni. Deși nu avem dreptul legal de negociere, vă solicităm sprijinirea salariaților respectivi cu un salariu de bază pentru fiecare an de colaborare cu Leoni”, se arată în documentul sindicatului, adresat conducerii Leoni.

Liderul de sindicat, Marinel Strungari, a explicat pentru stiridebistrita.ro situația de la Luduș:

„Este vorba de punctul de lucru de la Luduș, acolo unde s-a încercat continuarea unui proiect, dar care nu s-a reușit, iar în această situație punctul de lucru de la Luduș va rămâne cu un singur proiect. Asta înseamnă că vor rămâne la Luduș undeva la 240 de angajați. Pentru a ajunge la acest număr de angajați, nu se vor prelungi în jur de 100 de contracte de muncă pe perioadă determinată, fapt care a dus la diminuarea sau dispariția unor rute de transport.

Numai că, pe rutele respective sunt și salariați cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată, iar pentru aceștia noi, sindicatul, am incercat să căutăm soluții, impreună cu managementul companiei.

Noi am făcut o informare, practic o scrisoare deschisă către management, în care ne exprimăm dezaprobul în ceea ce privește modalitatea de gestionare a situației, acolo am aclamat faptul că ar fi trebuit să existe o discuție, dacă nu cu sindicatul, măcar la nivel individual.

Încă nu avem o informare oficială, dar cred că vor exista disponibilizări, fără să se folosească termenul de colectiv. Disponibilizările colective presupun disponibilizarea într-un interval de 30 de zile a mai mult de 30 de persoane, ceea ce nu este cazul. Din informațiile noastre, chiar dacă acestea nu au încă un caracter oficial, ar fi vorba de un număr de 20 până la 25 de persoane care urmează a fi disponibilizate, persoane care au contract de muncă pe perioadă nedeterminată, dar cărora, tot așa neoficial știm, li se oferă posibilitatea de a deveni operatori, sau dacă locuiesc mai aproape de Bistrița și au transport din zona respectivă, să vină la una din cele două unități din muncipiu”, a precizat Strungari.

Prefectul Stelian Dolha susține că știe de situație și că a luat legătura cu managementul unității, aceștia asigurându-l că nu există probleme în locațiile de la Bistrița și că, din contră, vor urma o serie de angajări.

Exit mobile version