joi, mai 28, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Virusul pestei porcine a reapărut în județul Bistrița-Năsăud. El a fost diagnosticat pe raza fondului de vânătoare 8 Fiad-Romuli

  Must Read

  27 de decese au fost confirmate în judeţul Bistriţa-Năsăud

  Este vorba de un bărbat din orașul Beclean, care a fost depistat cu CoVid-19 în data...

  VIDEO: 4 tronsoane de drumuri județene au intrat în reabilitare

  Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, care a...

  BECLEAN: Caius Cârcu este nemulțumit de poluarea din zona unde funcționează stația de asfaltare a LDP SA

  Caius Cârcu, consilier local PMP în orașul Beclean scrie pe pagina sa de socializare că...

  Virusul pestei porcine africane (PPA) a fost diagnosticat la un exemplar de porc mistreț, în județul Bistrița-Năsăud, pe raza fondului de vânătoare 8 Fiad-Romuli, într-o zonă situată la aproximativ 2,5 km de limita cu județul Maramureș și față de localitățile Romuli și Dealul Ștefăniței.

  Suspiciunea a fost înregistrată la data de 09.04.2019 în urma emiterii unui buletin de analiză de către LSVSA Maramureș. Probele au fost imediat trimise pentru analize specializate către IDSA București care, în data de 10.04.2019, a confirmat suspiciunea.

  Imediat dupa confirmarea suspiciunii, prefectul judetului, dl. Ovidiu Frenț, a convocat Ședința Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Bistrița-Năsăud, care s-a desfășurat astăzi, 11.04.2019, la sediul Primariei Romuli. Pentru o mai eficientă evaluare și coordonare au fost invitați și reprezentanții CLCB Maramureș conduși de prefectul județului, dl. Vasile Modovan.

  În urma analizei situației de risc de către reprezentanții instituțiilor, autorităților publice locale și administratorii fondurilor de vânătoare, s-a stabilit o strategie comună de măsuri pentru zonele din ambele județe în ceea ce privește planul acțiunilor integrate care urmează să se desfășoare în intervalul de timp imediat următor și s-a actualizat planul de măsuri aflat în vigoare privind controlul și combaterea pestei porcine africane.

  Conform legislației europene și a hotărârilor CNSSU au fost stabilite o serie de măsuri, cum ar fi: vânarea integrală a mistreţilor aflați pe fondurile de vânătoare din zona afectată prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire și nu prin goană, protejarea porcilor domestici din zonele infectate prin ținerea acestora în adăposturile sau în alte locații izolate de contactul cu porcii sălbatici, reducerea efectivului de mistreţi pentru zonele neafectate de PPA prin realizarea cotei de vânătoare stabilită prin Ordinul MAP nr. 540/2018 şi a cotei suplimentare de intervenţie aprobată prin Ordinul MAP nr. 827/2018, în funcţie de nivelul optim aprobat prin acte normative, situat sub valoarea de 0,5 exemplare/ km2.

   

  De asemenea, medicii veterinari au efectuat catagrafia porcilor din localitățile aflate în zona infectată și au impus restricții de mișcare pentru animale și produse animaliere.

  Ancheta epidemiologică este în curs de desfășurare.

   

  Facem precizarea că pesta porcină africană (PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, o rată a mortalității de până la 100% la suine și efecte social-economice.

   

   

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  27 de decese au fost confirmate în judeţul Bistriţa-Năsăud

  Este vorba de un bărbat din orașul Beclean, care a fost depistat cu CoVid-19 în data...

  VIDEO: 4 tronsoane de drumuri județene au intrat în reabilitare

  Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, care a vorbit astăzi despre faptul că,...

  BECLEAN: Caius Cârcu este nemulțumit de poluarea din zona unde funcționează stația de asfaltare a LDP SA

  Caius Cârcu, consilier local PMP în orașul Beclean scrie pe pagina sa de socializare că , de multă vreme traiul...

  Deputatul Ionuț Simionca a votat pentru modificarea START UP NATION

  Parlamentul a votat astăzi un proiect de modificare a programului Start-up Națion. Modificările vizează noi punctaje în funcție de mai multe...

  Doar 3 din cei 21 de consilieri locali bistrițeni și-au completat declarațiile de avere

  „Jur să respect Constituția și legile țării și să fac, cu bună-credință, tot ceea ce stă în puterile și priceperea mea pentru...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -