PENINSULA ARABICĂ A LUAT FOC

Must Read

VIDEO – Discursul de învestire al lui Joe Biden: Fără unitate nu există națiune, există doar haos

Joe Biden a depus, miercuri, în faţa Capitoliului, jurământul de învestire în funcţia de preşedinte al Statelor Unite. El a...

SC LDP SA are un nou director general interimar: Nicolae Popescu. El îl înlocuiește pe Ciprian Breșfelean

Vicepreședinte al ALDE și fost arbitru de fotbal, Nicolae Popescu a fost numit pe funcția de manager interimar al...

SOCIOPOL: PSD preia primul loc în clasament, PNL merge pe 2 și bronzul revine USR-Plus. Doar AUR ȘI UDMR mai trec pragul electoral

PSD este pe primul loc în sondajul Sociopol, cu 31%. Se observă o creștere de două procente față de alegerile...

Luptele din Yemen, unde Arabia Saudită şi aliaţii săi desfăşoară de opt zile o campanie de lovituri aeriene, s-au soldat cu 519 morţi şi aproape 1.700 de răniţi în două săptămâni, a informat joi coordonatoarea operaţiunilor umanitare ale ONU, Valerie Amos, citată de AFP.

Rebelii yemeniţi au reluat ieri ofensiva asupra oraşului Aden și în câteva ore cu sprijinul trupelor rămase loiale fostului președinte Ali Abdalah Saleh, în timp ce armata guvernamentală sprijinită de Arabia Saudită încearcă să păstreze controlul acestui port strategic. S-a încercat și debarcarea unui desant pe cale maritimă de pa navele de război ale coaliției arabe staționate în largul Adenului, dar a fost repede respinsă de puternica ofensivă a șiiților. Peste 500 de oameni au murit până acum în această ţară, în două săptămâni de lupte, iar 1.700 au fost răniți.

Conflictul intern din Yemen, care opune mai multe grupări şiite guvernului controlat de sunniţi, ameninţă să depăşească frontierele acestei ţări.

Deja ţările vecine şi cu influenţă în Orientul Mijlociu s-au poziţionat în două tabere care luptă pentru influenţă asupra Yemenului.

De o parte se află Arabia Saudită, care are şi graniţă comună cu Yemenul. Saudiţilor li se alătură celelalte monarhii din Golful Persic, dar și Egiptul, Sudanul şi Marocul.

Ca să poată atrage de partea lor un număr mare de ţări din Orientul Mijlociu şi nu numai, saudiţii au fost nevoiţi să facă pace cu un vechi duşman al lor: Fărţia Musulmană, gruparea politică şi ideologică internaţională care a fost în centrul revoluţiilor din Primăvara Arabă.

Noul rege Salman al Arabiei Saudite a acceptat compromisul până de curând imposibil, pentru că Frăția Musulmană este o grupare ideologică ai cărei adepţi sunt răspândiţi în administraţiile multor ţări din Orientul Mijlociu şi nordul Africii.

Îngropând securea războiului, Arabia Saudită a putut să atragă în coaliţia împotriva rebelilor din Yemen ţări precum Qatarul, Emiratele Arabe Unite şi Turcia, toate apropiate de Frăţia Musulmană.

De-a lungul timpului, Frăţia a contestat familia regală din Arabia Saudită şi, automat, întreaga influenţă a saudiţilor în Orientul Mijlociu. Însă regele Salman consideră că e mult mai periculoasă o cădere a Yemenului în mâna rebelilor susţinuţi de Iran. Căci dacă aceştia vor controla Yemenul, ar putea să provoace o revoltă şi în Arabia Saudită, cu ajutorul comunităţii şiite de acolo.

De cealaltă parte se află Iranul, acuzat că îi sprijină pe luptătorii Houthi, cea mai puternică grupare şiită a rebelilor din Yemen. Iranienii susţin şi regimul preşedintelui Assad în Siria, şi guvernul irakian, pentru că amândouă sunt controlate de şiiţi.

Ambele tabere doresc să-şi menţină controlul atât asupra rezervelor petroliere uriaşe din Orientul Mijlociu, cât şi asupra rutelor maritime care leagă Marea Mediterană de Oceanul Indian, prin Canalul Suez şi Marea Roşie.

De aici şi lupta crâncenă pentru controlul portului Aden, aflat la mai puţin de 200 de kilometri de strâmtoarea care uneşte Marea Roşie şi Oceanul Indian.

În acest moment, Aden este teatru de luptă între rebeli şi armata guvernamentală. Trupele oficiale mai controlează doar câteva cartiere, plus zona portului, dar au pierdut controlul asupra palatului prezidenţial, ultimul simbol al puterii statului.

Statele Ligii Arabe, care au decis recent înfiinţarea unei armate comune pentru a lupta tocmai împotriva unor astfel de ameninţări, au susţinut deocamdată Guvernul din Sanaa doar prin raiduri aeriene.

Experţii militari avertizează însă că rebelii nu vor fi obligaţi să dea cu adevărat înapoi, în absenţa unei intervenţii terestre masive.

content-image

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

VIDEO – Discursul de învestire al lui Joe Biden: Fără unitate nu există națiune, există doar haos

Joe Biden a depus, miercuri, în faţa Capitoliului, jurământul de învestire în funcţia de preşedinte al Statelor Unite. El a...

SC LDP SA are un nou director general interimar: Nicolae Popescu. El îl înlocuiește pe Ciprian Breșfelean

Vicepreședinte al ALDE și fost arbitru de fotbal, Nicolae Popescu a fost numit pe funcția de manager interimar al SC LDP SA. Informația este...

SOCIOPOL: PSD preia primul loc în clasament, PNL merge pe 2 și bronzul revine USR-Plus. Doar AUR ȘI UDMR mai trec pragul electoral

PSD este pe primul loc în sondajul Sociopol, cu 31%. Se observă o creștere de două procente față de alegerile parlamentare din 2020 (29%, în...

ANRE: Clienţii casnici care nu au schimbat contractul vor beneficia de cel mai bun preţ din oferta concurenţială a furnizorilor lor

Clienţii casnici care nu au schimbat contractul vor beneficia de cel mai bun preţ din oferta concurenţială a furnizorilor lor şi vor putea opta...

COVID 19: Joi începe etapa de rapel și în județul Bistrița-Năsăud. Pentru etapa a II-a de vaccinare, toate locurile sunt ocupate până la data...

3342 doze de  vaccinuri au ajuns până astăzi în județul Bistrița-Năsăud, 2450 de persoane fiind deja  vaccinate. Din păcate, numărul mic de doze pe...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -