sâmbătă, mai 30, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Paza bună, trece primejdia rea. Primul reportaj de pe granița cu SUCEAVA

  Must Read

  Garda de Mediu a închis stația de mixturi asfaltice de la Beclean. Amenda primită de firmă se ridică la 30.000 de lei

  Consecință a unei sesizări apărută pe pagina de socializare a consilierului local al PMP Beclean, Caius Cârcu...

  Mihai Sărmășan: Poliția Locală mai există la Bistrița ?

  Deciziile Comitetului Național pentru Situații de Urgență prevăd că locurile de joacă din parcurile din țară rămân...

  Paza bună trece primejdia rea, spune o vorbă străveche, una mai degrabă moldovenească decât ardelenească. Cum ne „păzim” noi la granița cu județul cel mai afectat de noul coronavirus? Păi…

  Rian Farcașiu, Alin Cordoș, niște oameni și ei…

  Conform protocoalelor, la granița dintre județe nu s-a impus prezența unor filtre ale autorității de stat din ambele părți, ci numai a unui echipaj de poliție care aparține județului considerat „zona roșie” a României. Este vorba de un echipaj de la Vatra Dornei care nu face altceva decât să verifice documentele celor care tranzitează zona, așa cum o fac colegii lor din toată țara, indiferent de zonă.

  Cu alte cuvinte nu există măsuri mai drastice legate de traficul prin zona respectivă. Mașinile mici, autoturismele, sunt oprite aleator de către echipajul respectiv. Dacă ai „docomentul”, treci, dacă nu, probabil amendă. Dar… Intrarea în județul Suceava a autovehiculelor altele decât cele de marfă se face în convoi cu un echipaj de poliție în față și unul de jandarmi în spate:

  Însă vorbim de intrarea în județul Suceava și nu de ieșirea din acest județ către Bistrița-Năsăud. Adică sucevenii se „păzesc” să nu intre cineva fără vreo treabă anume în județul lor. Cam atât fac cei de la poliția din Vatra Dornei și îi înțelegem.

  Până la urmă e problema noastră cine ne intră în județ, cu ce treabă, dacă și cum tranzitează teritoriul. O simplă privire către numerele de înmatriculare ale autovehiculelor de pe drumurile noastre se poate vedea o afluență a celor cu numere din zona Moldovei, iar cele de SV sunt majoritare.

  Specialiștii spun că folosirea prezervativului este o metodă preventivă bună, însă nu este 100% sigură. Noi nu folosim nici măcar această metodă la intrarea în județ dinspre Suceava. Era mai „interesant” dacă Bistrița-Năsăud avea un plan, elaborat local, căci putere de decizie locală încă mai există (vezi cazul ordinului prefectului de Maramureș care și-a închis județul).

  De exemplu, la intrarea în județ ar putea exista un filtru serios. Un echipaj de poliție permanent care să oprească tot ce nu are legătură cu transportul de mărfuri, iar aceste mijloace de transport să fie însoțite, la anumite intervale de timp, de un alt echipaj de poliție care să se asigure că toți din convoiul respectiv tranzitează județul fără oprire, sau chiar merge în sau la locul declarat. De fapt, așa cum fac sucevenii la intrarea în județul lor!

  Această decizie ar fi trebuit luată cu mult înaintea declarării carantinei în Suceava, evident cu o punere în aplicare serioasă. Noi trebuie să ne păzim, nu să fim la mâna altora, căci ei au grijă de județul lor, asta fără să-i acuzăm de lipsă de atenție pe vecinii noștri de la Vatra Dornei.

  În fapt, singurul „filtru” existent de la intrarea în județ și până în Bistrița este cel de la intrarea din municipiu, de pe Calea Moldovei!

  Prefectul județului Bistrița-Năsăud face apeluri. Apeluri către voluntari, pentru a se implica în acțiuni de întrajutorare ale persoanelor vârstnice, apelui către firmele din județ pentru a produce materiale necesare în această criză, însă numai apeluri către sine, către aparatul propriu sau către propriul Guvern nu face!

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Garda de Mediu a închis stația de mixturi asfaltice de la Beclean. Amenda primită de firmă se ridică la 30.000 de lei

  Consecință a unei sesizări apărută pe pagina de socializare a consilierului local al PMP Beclean, Caius Cârcu și, care, anunța poluarea rezultată...

  Mihai Sărmășan: Poliția Locală mai există la Bistrița ?

  Deciziile Comitetului Național pentru Situații de Urgență prevăd că locurile de joacă din parcurile din țară rămân închise și după încheierea stării...

  PSD nu vrea la guvernare dacă va trece moțiunea de cenzură. Se dorește un guvern de uniune națională format din tehnocrați și care să...

  Informația a fost confirmată de deputatul bistrițean Doina Pană, în contextul în care, liderii...

  Bistrița-Năsăud rămâne pe „platou” în cazul epidemiei Covid-19: 79 de cazuri active!

  Situația epidemiologică la nivelul județului Bistrița-Năsăud, astăzi, 29.05.2020, este următoarea: • 18 persoane în carantină instituționalizată;• 2701 persoane în...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -