Acasă Politica Politica Locala PARTIDUL CONSERVATOR A CÂȘTIGAT ALEGERILE – MADE IN UK

PARTIDUL CONSERVATOR A CÂȘTIGAT ALEGERILE – MADE IN UK

0

ÎN MAREA BRTITANIE , NU LA NOI

 

Victorie neaşteptată pentru Partidul Conservator la alegerile din Marea Britanie. Contrar sondajelor de opinie, care indicau că vom avea o cvasi-egalitate de locuri în Camera Comunelor între laburişti şi conservatori, partidul lui David Cameron este la o distanţă de aproape 100 de locuri de rivalul din stânga spectrului politic – 327 de locuri pentru conservatori faţă de 232 pentru laburişti, conform rezultatelor oficiale parţiale, care includ toate circumscripţiile cu excepţia a şase. Conservatorii au obţinut, astfel, majoritatea simplă necesară guvernării. Rezultatele sunt un coşmar nu doar pentru laburişti, cât şi pentru liberal-democraţi, foştii parteneri de guvernare ai conservatorilor, care au suferit pierderi devastatoare. De altfel, ambii lideri ai acestor partide, Ed Miliband şi Nick Clegg, şi-au dat demisia. Pentru Partidul Naţional Scoţian, SNP, rezultatele sunt istorice, partidul fiind prognozat să aibă 56 de locuri, cu 50 mai mult faţă de data trecută şi dintr-un total de 59 de locuri. Acest rezultat înseamnă, practic, că Scoţia va fi o ţară reprezentată de un singur partid. The Guardian, al cărui sondaj de opinie din ultima zi de campanie spunea că Partidul Conservator şi Partidul Laburist vor avea 273 de locuri, scrie în această dimineaţă că rezultatele alegerilor britanice sunt „probabil cea mai mare surpriză de la alegerile generale din 1945”.

Britanicii, care au fost chemaţi joi la urne în cadrul alegerilor generale, s-au trezit în această dimineaţă cu o surpriză: Partidul Conservator a câştigat într-o manieră neaşteptată scrutinul. Pentru a înţelege amploarea surprizei, mai toate sondajele de opinie, mai ales cele din ultimele două zile ale campaniei electorale, spuneau că va fi o cvasi-egalitate de locuri în Camera Comunelor pentru principalele două partide politice. The Guardian, spre exemplu, prognoza ieri câte 273 de locuri pentru laburişti şi conservatori. Partidul Conservator, în schimb, a reuşit să adune 327 de locuri, în vreme ce Partidul Laburist are 232, conform rezultatelor oficiale parţiale. Pentru a guverna, este nevoie de 326 de locuri. Fostul aliat al lui Cameron, Partidul Liberal-Democrat, a suferit o înfrângere devastatoare – doar 8 locuri, în vreme ce Partidul Naţional Scoţian a luat 56 din cele 59 de locuri disponibile în Scoţia, cu 50 mai multe decât în 2010. În ciuda victoriei neaşteptate, Cameron nu are prea multe motive să sărbătorească, pentru că, majoritatea fiind atât de mică, nu va avea prea mult spaţiu de manevră, pentru că nu îşi va permite să piardă vreun parlamentar. Mai mult, analiştii britanici prognozează deja că nu este sigur că David Cameron va reuşi să rămână la guvernare în următorii cinci ani.

Sondajele au indicat un alt rezultat faţă de exit-poll-uri

Toate sondajele de opinie din ultimele două zile de campanie au indicat o intenţie de vot extrem de strânsă în ceea ce îi priveşte pe laburişti şi conservatori. Mai mult, unele sondaje, precum cel făcut de The Guardian, credita cele două mari partide britanice cu aceeaşi intenţie de vot, respectiv 35%. Nu există niciun temei pentru a ne aştepta la o răsturnare de situaţie, adică la o majoritate laburistă sau conservatoare. Din acest motiv, cele mai importante vor fi voturile pe care le vor obţine partidele cu care laburiştii şi conservatorii pot face coaliţie. Astfel, sondajele indică mai degrabă o viitoare guvernare laburistă, fie împreună cu liberal-democraţii, fie cu scoţienii.

Ambele partide mari – laburiştii şi conservatorii – au continuat să insiste că vor lupta pentru a obţine majoritatea în Parlament, agăţându-se de speranţa unei schimbări în ultimul moment a orientării alegătorilor.

 

Pentru Uniunea Europeană, rezultatul ideal pare să fie în acest moment – deşi niciun oficial nu o declară deschis, din motive evidente – un guvern condus de Ed Miliband (Partidul Laburist), cu sprijinul Nicolei Sturgeon (Partidul Naţional Scoţian), succesoarea lui Alex Salmond, „Braveheart”-ul politicii scoţiene care a pierdut şefia partidului odată cu referendumul pentru independenţa Scoţiei. „Alegerile din UK sunt privite cu mare interes la Bruxelles, interes sporit datorită posibilităţii organizării în 2017 a unui referendum de exit al UK din UE”, o promisiune făcută de David Cameron în eventualitatea realegerii lui în funcţie, a explicat pentru gândul Dan Luca, directorul Institutului EurActiv din Bruxelles. Astfel, Bruxelles-ul este un susţinător al partidelor pro-europene, cum sunt laburiştii şi liberalii: „Desigur, nu poate sa o zică direct, dar asta e situaţia”, a mai comentat, în scris, Dan Luca pentru gândul.

Partidul Laburist, în schimb, este singurul care nu a promis un referendum pentru ieşirea UK din UE, subliniază, într-un articol favorabil laburiştilor, jurnalistul britanic Jon Danzig, cel cu caregândul a realizat campania „Daily Fail”, prin care am încercat să combatem retorica anti-imigraţie din Marea Britanie.

Dacă Uniunea are motive să şi-l dorească pe Miliband la putere, românii au la fel de multe motive pentru a prefera în acest moment o guvernare laburistă, mai puţin ostilă migranţilor, a explicat şi jurnalistul britanic Jon Danzig. Nu putem uita că dezbaterea anti-imigraţie şi anti-români din Marea Britanie, a cărei portavoce a fost Nigel Farage, liderul UKIP, a căpătat o asemenea amploare cu sprijinul lui David Cameron, care a încercat să câştige voturi de pe urma acestei poziţionări. „Din punct de vedere românesc, nu putem nici noi să ne amestecăm în alegerile naţionale, dar o venire a Stângii la putere, chiar şi în coaliţie – de ce nu, cu liberalii – ar aduce avantaje clare românilor din UK”, a precizat pentru gândul Dan Luca.

 

 

Exit mobile version