Acasă ANALIZE-COMENTARII PĂREREA LUI MIHAI: USR – drumul spre Uniunea Forțelor Reformiste

PĂREREA LUI MIHAI: USR – drumul spre Uniunea Forțelor Reformiste

0

Afirm, fără nicio ezitare, că USR va deveni principala forță politică de opoziție si un contracandidat serios pentru alianța de partide aflate acum la putere. Noul statut, dezbătut, amendat și votat articol cu articol de către cei aproape 300 de delegați la Congresul USR, desfășurat in acest weekend la Cluj-Napoca, generează premisele unei construcții politice redutabile.

In primul rând, USR va deveni “borcan cu miere” pentru viitori adepți, cu carnet de partid, datorită sistemului revoluționar de referendumuri interne, pe baza votului electronic. Toate deciziile politice importante vor fi luate pe baza unui sistem de consultare interna, fiecare membru USR având posibilitatea de a vota, pe baza unei platforme digitale, in cadrul unei aplicații pentru smartphone sau calculator.

La fel de interesante sunt și prevederile privind calitatea de manager a Secretarului General, cel care va administra resursele materiale ale partidului (si nu numai!), el fiind plătit pentru acest job, fără a avea posibilitatea de a ocupa simultan alte funcții politice sau publice, fiind cel mult un simplu membru USR, cu interdicția de a participa, dupăîncheierea mandatului, la prima competiție de desemnare a președintelui de partid. Sau obligativitatea ca deținătorii de funcții in structurile centrale ale partidului săîși publice declarații de avere si interese, după modelul legal actual.

Însă, cel mai important rezultat al acestui prim congres USR este componența noului Birou Național, structura care va desemna direcția de acțiuneși exprimare a președintelui, precum și drumul de urmat al întregului partid.

Intr-o majoritate covârșitoare, noul Birou Național USR este format din adepți ai liniei pro-Cioloș. Este o chestiune de timp și strategie de marketing electoral până la momentul în care Platforma 100 a lui Dacian Cioloș, Vlad Voiculescu, DragoșPâslaru etc.își va găsi locul in cadrul USR. Fie, varianta cea mai probabilă, prin negociere și discuții directe cu noul Birou Național USR, fie, varianta mai puțin probabilă, prin crearea unui nou partid si fuziunea cu USR. A doua variantă implica timp, resurse materiale, crearea de noi structuri teritoriale. Nu îi văd rostul.

La momentul potrivit, foarte apropiat ca distanță in timp, Dacian Cioloș va conduce guvernul “din umbră” al USR. Ajutat de majoritatea foștilor colegi din echipa guvernamentală 2016. Din acel moment, vocea opoziției va fi sonoră si argumentată.

Mai mult, intrarea lui Dacian Cioloș (si a echipei sale) in USR va rezolva o problema majoră de notorietate a partidului in spațiul rural. Majoritatea absolută a electoratului USR există, până la acest moment, in zonele urbane. Profilul lui Cioloș, celde specialist în agriculturăși om politic implicat în problemele rurale, va aduce un salt impresionant în sondaje pentru un USR care, actualmente, încătatonează terenul de dincolo de orașe.

Finalmente, există posibilitatea ca aceastăcombinație, a principiilor de integritate USR cu figura charismatică a lui Dacian Cioloș, sădirecționeze cu succes energiile din mai multe segmente ale societății sau, pur și simplu, oameni cu ideologii sau preocupări diferite. Cei cu viziuni sau ocupații liberale, agricultori, fermieri, hipsterii, activiști pe Facebook (unde Cioloș are un număr impresionat de simpatizanți, organizați in grupuri numeroase), simpatizanți USR, nemulțumiți ai altor partide, tehnocrați (sau, mai bine spus, specialiști pe profilul lor), pot fi convinși să se implice in politica de tip nou, fără obiceiuri moștenite de la alte partide.

Poate pentru prima oarădupărevoluție, existăîn mod real posibilitatea ca două partide să concureze după criterii noi, altele decât cele clasice de tip stânga-dreapta. La următoarele alegeri, cele din 2019 și 2020, electoratul va alege între Conservatori și Progresiști.

Exit mobile version