Acasă Dezvaluiri PANĂ, SCRISOAREA PIERDUTĂ ȘI AUSTRIECII

PANĂ, SCRISOAREA PIERDUTĂ ȘI AUSTRIECII

0

Fostul ministru delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Doina Pană, i-a trimis o scrisoare deschisă șefului statului, în care afirmă că președintele este dezinformat cu privire la noul Cod Silvic. Cei care l-au dezinformat pe președinte ar fi reprezentanții firmei austriece Holzindustrie Schweighofer. Președintele a trimis noul Cod Silvic în Parlament pentru re-examinare. Nici până la această oră, Administrația Prezidențială nu a dat un răspuns scrisorii deschise trimisă de fostul ministru al Pădurilor, Doina Pană, a trimis-o președintelui Klaus Iohannis.

În ceea ce privește Consiliul Concurenței, Pană a explicat într-o emisiune la AS TV că respectivul consiliu se face că nu vede faptul că firma austriaca Holzindustrie Schweighofer deține monopolul pe rășinoase. Reamintim că noul Cod Silvic prevede că “un operator economic, sau un grup de operatori nu pot achiziţiona sau procesa mai mult de 30% din volumul fiecărei specii cu destinaţie industrial, cantitate care este calculată ca media exploataţiilor din ultimii 3 ani aşa cum reiese din documentele comerciale de autorizare a exploataţiilor la nivel naţional, indiferent de forma de proprietate”. . În acest sens, cei de la Consiliul Concurenței au recomandat că introducerea pragului maximal de 30% pentru achiziţia/exploatarea lemnului limitează marja de manevră a activităţii economice a operatorilor şi posibilitatea acestora de a participa la târgurile de oferte de lemn tăiat provenit din fondul public forestier.  Pană mai spune că unul din reprezentanții Consiliului Concurenței ar fi cerut să nu fie trecută nicio cifră procentul de achiziție sau procesare.

 

Firma SCHWEIGHOFER a pus ilegal în funcțiune abatorul de paduri de la Reci, județul Covasna

 

 

Dupa ce au construit fabrica de la Reci in mod flagrant ilegal (fara dezbateri publice pe planul urbanistic zonal PUZ, fara elaborarea unui Studiu de impact asupra mediului SIM, cu o autorizatie de construire emisa ilegal, in ajun de Craciun 2013), cei de la firma austriaca Holzindustrie Schweighofer nu au mai asteptat sa obtina autorizatia de mediu pentru instalatia de cogenerare si pentru fabrica in sine, si nici autorizatie de functionare pentru ambele unitati, ci au inceput deja sa lucreze.

Asta reiese din declaratiile unor martori si din fotografii relaizate, incepand cu martie si pana in 30 aprilie a.c. Se pare ca miza acestei grabe extreme, cu care s-a aprobat, construit si pus in functiune “abatorul de lemne” (cel de-al treilea de aceste dimensiuni, din Romania) este enorma: Este vorba de insasi viitorul firmei austriece, cred eu.

Sa ma explic, foarte pe scurt:
1. dupa ce a crescut enorm presiunea publica in privinta problemei despaduririlor,
2. dupa ce a ‘picat’ afacerea ultra-mafiota a improprietaririi abizive cu paduri a unor granguri politici gen Hrebengiuc (care ar fi urmat sa vanda lemnul din acele zone catre HS),
3. dupa ce, recent, Parlamentul Ucrainei a spus stop exportului de lemn brut (din care se aproviziona/aprovizioneaza si fabrica HS de la Radauti)
4. dupa ce a devenit publica ancheta DNA privind achizitionarea frauduloasa a terenrurilor pentru amplasarea fabricii HS de la Radauti,
5. in contextul controverselor si protestelor tot mai accentuate in jurul amanarii si respingerii Codului Silvic,
HS trebuie, cu orice pret, sa-si puna in functiune fabrica gigant de la Reci, inainte de intrarea in vigoare a noului Cod Silvic.

…Pentru ca altfel, investitia de aprox. 150 milioane de Euro se va dovedi a fi o ‘dauna totala’, un esec investitional de proportii care face ca firma HS care, pana recent se gasea intr-o continua si spectaculoasa crestere, sa intre in picaj/cadere libera.
Cum a spus-o chiar patronul firmei, Gerald Schweighofer, in 2002, cand si-a inchis (stia el de ce), afacerile in Austria, pornind sa cucereasca Estul salbatic al Europei: “In Estul Europei poti castiga foarte mult, dar poti sa si pierzi foarte mult!”
Stia el ce stia…

PS: Pentru a opri construirea fabricii de la Reci, asociatiile Bankwatch Romania, Neuer Weg si Nostrasilva au initiat, pana in prezent, trei procese in instanta, la Tribunalul Bucuresti.

http://www.neuerweg.ro/

Exit mobile version