Inspectorii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Bistrița-Năsăud s-au autosesizat ca urmare a unor informații apărute în mass-media, în data de 16 martie 2021, privind existența unui depozit ilegal de pământ în zona acumulării Colibița. Aceștia s-au deplasat imediat la fața locului. Reprezentanții Inspecției Teritoriale a Apelor au constatat faptul că depozitul ilegal de pământ și pietriș era amplasat pe malul stâng al acumulării Colibița, în zona de protecție, pe o suprafață de 1.523,9 metri pătrați.
Potrivit celor de la SGA Bistrița-Năsăud, cetățeanul care a depozitat ilegal pământul, fără a deține acte de reglementare în domeniul apelor, a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 25.000 de lei, conform prevederilor Legii apelor. Totodată, inspectorii instituției noastre au dispus dezafectarea depozitului ilegal. ” Menționăm că orice lucrare pe ape sau care are legătură cu apele se poate executa numai dacă titularul deține acte de reglementare în domeniul gospodăririi apelor, eliberate la cerere de către instituția noastră”, se spune într-un comunicat al Apelor Române Someș-Tisa
Ce s-a întâmplat la Colibița?
La începutul acestei săptămâni, pe https://timponline.ro/ apărea o informație conform căreia mai multe locuințe și 80 de case de vacanță din Colibița sunt izolate după ce un om de afaceri de pe Valea Bârgăului, care deține o proprietate în preajma lacului, a săpat direct în drumul de acces și l-a blocat.
foto: timponline.ro
Șe știe faptul că acest om de afaceri, Cristian Hoalbă, a cumpărat un teren de circa două hectare pe partea dreaptă a lacului cum mergi spre munte (stânga din punct de vedere tehnic), peste baraj, în zona cunoscută sub denumirile de ”Peste Lac” sau ”Sub Deal”.
”Când s-a amenajat barajul de la Colibița, în 1977, a fost prevăzut și un drum de contur al lacului, dar în 1989, când a căzut comunismul, lucrările nu erau gata, iar în acte nu apare drumul respectiv, ci un teren pe care îl deținea Hoanăs Vasile. Acum 15 ani, Hoanăs a vândut terenul unui cetățean din Suceava, în urmă cu 5 sau 6 ani, omul de afaceri Cristian H. a cumpărat terenul de la cetățeanul respectiv. El a văzut atunci că terenul e traversat de drum, dar în CF – care data din 1910 – nu apărea niciun drum pentru că vechiul drum era pe fundul lacului. El a venit cu un expert și și-a intabulat pământul tot fără să delimiteze drumul, a făcut un singur lot. A stat vreo 2-3 ani așa după care s-a dus la Primăria Bistrița Bârgăului și le-a spus celor de acolo că nu va mai permite nimănui să treacă pe proprietatea lui”, a declarat un cetățean afectat de ce s-a întâmplat celor de la pe www.timponline.ro
Ce spune primarul comunei Bistrița-Bârgăului, Vasile Laba?
Contactat telefonic, primarul Vasile Laba spune că problemele se vor rezolva: ” Am vorbit cu Cristi (n.red.- Hoalbă) și am căzut de acord să rezolvăm amiabil problema, adică el să permită accesul acolo fiindcă nu poate bloca un drum de care depinde chiar viața unor localnici. Noi tot am discutat cu el, dar se lasă greu, dar i-am spus că nu are dreptul să blocheze nimic. Sigur că putem apela la instanță și să obținem o ordonanță președințială pentru deblocarea drumului. Noi avem treabă multă de făcut acolo, plus că sunt multe case de vacanță dar și locuințele unor săteni”, ne-a explicat Vasila Laba.
Cine e Ioan Cristian Hoalbă?
Un om de afaceri de pe valea Bârgăului care deține o firmă de transporturi în România, Brunnenstein SRL, reprezentată legal prin soția sa – Ionela Nicoleta Trufan, dar si prin Intreprinderea Individuală Ioan Cristian Hoalba, precum si una în Cuenca – Spania. Hoalbă care este nașul primarului Doru Crișan este implicat într-un process în care trei femei din Prundu Bârgăului au cerut în instanță anularea autorizației de construcție eliberată de Primăria Prundu Bârgăului .Pe fond Tribunalul Bistrița-Năsăud a dat dreptate Emiliei Tăut, Victoriei Cireș și Mariei Morariu și a dispus totodată demolarea halei ridicată de Hoalbă.