“ Ce sunteţi d-voastră, mă rog? Vagabonţi de pe uliţă? nu… Zavragii? nu… Căuzaşi? nu… D-voastră, adică noi, suntem cetăţeni, domnule, suntem onorabili…”
Sala de şedinţe a Palatului Administrativ a fost vineri după-amiază gazda dezbaterii publice a bugetului judeţului Bistriţa-Năsăud pe 2016. La prezentarea bugetului pe 2016 a fost prezentă, în afara presei, şi reprezentanţii societăţii civile, din partea CJ participând Florin Moldovan, administratorul judeţului, Alexandru Pugna şi Teofil Cioarba – Director Executiv.
DATE TEHNICE ALE BUGETULUI PE 2016
Veniturile sunt estimate la 168.675.000 lei (anul trecut erau de 226.323.000 lei), iar cheltuielile de 185.255.000 lei (în 2015: 235.175.000 lei), din care 153.148.000 lei pentru funcționare și 32.107.000 lei pentru dezvoltare.
La Colibița, unde CJ intenționează să facă un camping pentru turiști. Cu 250.000 de lei va fi instalat un lift exterior la CJ. De asemenea, va cumpăra cu 300.000 de lei un microbuz. 145.000 de lei costă noul sistem de conferință cu vot electronic. 900.000 de lei sunt alocați pentru o instalație de încălzire, și 4.851.000 lei sunt repartizați pentru lucrările de modernizare a fostului Cinema Dacia, care se vor încheia anul acesta.
Asta a fost partea reprezentanţilor CJ, după care,pe rând, au vorbit despre buget Răzvan Câtu, Florin Bojor, dar şi alţii. O intervenţie la subiect a avut şi consilierul judeţean liberal Florin Urâte.
Societatea civilă
Pentru Răzvan Câtu, marea problemă a reprezenta-o transparenţa şi vizibilitatea bugetului pe 2016, omul vroind să citească bugetul din „doască în doască”, cu fiecare cifră, fiecare virgulă, trebuind spus faptul că CJ a urcat pe site un buget simplificat, cu sumele defalcate pentru fiecare instituţie în parte, Răzvan Cîtu dorind să fie trecute şi motivaţia pentru care unele instituţii din subordinea CJ au bani mai mulţi şi altele nu.
Aşa cum era de aşteptat, administratorul judeţului Florin Moldovan a spus că e pentru prima dată când aude de-o asemenea solicitare, în timp ce vicepreşedintele Alexandru Pugna a precizat că, dacă societatea civilă era atât de ahtiată să afle despre sumele respective, avea tot timpul din lume să le ceară.
Love is in the air
Dacă, Răzvan Câtu a vrut transparenţă, Florin Bojor a vorbit despre nuntă ,moarte, proşti şi fraieri. Ca într-un film regizat de Geo Saizescu, Florin Bojjor a debutat cu următoarea frază: „Dezbaterea asta este ca o nuntă, bazată pe dragostea dintre noi şi dumneavoastră, instituţia…o nuntă a democraţiei, trebuie să ne bucurăm de dragostea asta”. Aşadar, am aflat că dezbaterea e un fel de nuntă, deşi el venea de la o înmormântare, dar cum ştim că singurul care a învins moartea a fost Hristos, şi că dacă dragoste nu e, nimic nu e, deci nici societate civilă, atunci mai că am crezut, doar că continuarea speachului ne-a lăsat mască iar pe musca care zbura pe deasupra unui cuib de curci, fără minunatul ei glas. Nici mai mult, nici mai puţin, pentru că CJ vrea să aloce 145 de mii de lei pentru un nou sistem electronic audio şi de vot, Bojor s-aoferit ca el şi prietenii să numere oral sau manual, nu ştim, voturile secrete. Fără să observe că este la o dezbatere asupra bugetului, Bojor s-a oferit să cosească iarba de la marginea drumurilor judeţene şi să mai facă alte şi alte năzbîtii.
În loc de final
Bine că am aflat că există societatea civilă. Epilogul apraţine lui Caragiale: “ Ce sunteţi d-voastră, mă rog? Vagabonţi de pe uliţă? nu… Zavragii? nu… Căuzaşi? nu… D-voastră, adică noi, suntem cetăţeni, domnule, suntem onorabili… Mai ales noi suntem stâlpii puterii: proprietari, membrii Comitetului permanent, ai Comitetului electoral, ai Comitetului şcolar, ai Comitetului pentru statuia lui Traian, ai Comiţiului agricol şi eţetera. Noi votăm pentru candidatul pe care-l pune pe tapet partidul întreg… pentru că de la partidul întreg atârnă binele ţării şi de la binele ţării atârnă binele nostru…