Acasă Anchete O nouă ”afacere” în pandemie: Cardurile sociale de care beneficiază bătrânii din...

O nouă ”afacere” în pandemie: Cardurile sociale de care beneficiază bătrânii din județul Bistrița-Năsăud sunt ”cumpărate” de indivizi fără scrupule la jumătate de preț. S-a întâmplat în mai multe sate de pe valea Someșului. Poliția a deschis o anchetă

0

Pandemia naște tot felul de afaceri veroase și, în care, indivizi fără scrupule, se folosesc de  Ordonanța de Urgență nr. 115 din 16 iulie 2020, privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de persoane cele mai defavorizate care beneficiază de mese calde pe bază de tichete sociale pe suport electronic pentru mese calde, acordate din fonduri externe nerambursabile, precum și unele măsuri de distribuire a acestora. Cum o asemenea poveste este greu de înțeles pentru foarte multe dintre persoanele vârstnice, din neantul pandemiei au apărut șemecherii care au început să ofere bani sau produse contra acestor carduri. Din păcate, ceea ce primeau bieții bătrîni nu era decât un fel de aconto și care abia dacă ajungea la jumătate din banii de pe card.

În acest sens, prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, spune că este îngrijorat de această situație: Chiar mă îngrijorează lucrul acesta. Aş vrea ca ancheta Poliţiei, care deja este în desfăşurare, să se termine cât mai repede.

CONTEXT: Guvernul României, prin Ministerul Fondurilor Europene, a decis în noiembrie 2020, emiterea a 312.500 de carduri electronice de tipul tichetelor de masă pentru tot atâția beneficiari. Este vorba despre persoanele care au venituri la nivelul indemnizației sociale pentru pensionari (800 de lei), în vârstă de 75 de ani împliniți sau peste această vârstă, precum și persoane/familii fără adăpost, inclusiv persoanele/familiile care au fost evacuate și familiile cu copii care nu au domiciliu stabil, mai ales cele monoparentale. Valoarea lunară a acestor tichete pentru mese calde este de 180 de lei (ceea ce înseamnă „imensa” sumă de 6 lei/zi).

Banii au ajuns în cardurile respectivelor persoane abia la finele lunii ianuarie, ceea  înseamnă că,  bătrânii au primit bani retroactiv şi pentru lunile septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie. Astfel, fiecare beneficiar avea 720 de lei pe card. Nu pentru mult timp, însă. Mai mulţi indivizi s-au gândit să profite de aceste persoane nevoiașe.

O femeie în vârstă de 82 de ani a refuzat schimbul, scriu cei de la https://observatornews.ro/ , astfel că, cei care doreau să îi cumpere cardul i-au lăsat un număr de telefon la care să sune, în cazul în care s-ar răzgândi. Reporterul a apelat acel număr şi i-a răspuns administratora unei pensiuni care a susţinut că se ocupă şi cu distribuire de mâncare caldă pentru nevoiaşi.

Administrator pensiune: Am dus sarmale, am dus şniţele de porc, şniţele de pui, friptură.

Se pare că cei care au cumpărat cardurile au început să împartă şi mâncare, în unele cazuri, probabil în încercarea de a-şi acoperi acţiunile.

Proprietarul unui restaurant partener al programului a mers la Poliţie după ce a aflat despre acţiunile firmelor.

Dan Ştefoi, proprietar restaurant: Asta a fost alocat exact pentru repornirea restaurantelor, să ajungă o masă caldă la persoanele vulnerabile, dar ne împotmolim, nu putem să ducem la bun sfârşit, pentru că uite, vin alţii mai şmecheri, dau cardul pe un POS şi şi-au luat banii fără investiţie, fără nimic.

REAMINTIM CĂ: În judeţul Bistriţa-Năsăud sunt peste 5000 de oameni încadraţi în Schema Naţională de Sprijin pentru Persoanele Vârstnice şi pentru Persoanele fără Adăpost. Conform listei aprobate de guvernanți, în județul Bistrița-Năsăud sunt „acreditate” un număr de 39 de unități unde se pot folosi aceste carduri, 19 fiind localizate în municipiul Bistrița, patru la Colibița, trei la Piatra Fântânele, două la Beclean, două la Șanț și câte una în Bistrița-Bârgăului, Cristeștii Ciceului, Dobric, Fiad, Romuli, Cormaia, Susenii Bârgăului, Unirea și Valea Mare. Niciuna în zona de câmpie a județului, niciuna la Năsăud!

 

 

Exit mobile version