miercuri, iulie 8, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  O DEZBATARE PUBLICĂ… fără public. AFLĂ UNDE???

  Must Read

  Oamenii din Lunca Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, spun că de când îi Lumea și Pământul pe aici o curs o apă. Că valea asta le-o dat viață și că toată bogăția acestor locuri își are originea aici. În acest pârâu de munte, Ilva la izvoare sau Iliuță cu îl dezmiardă ei!
  Acum, îi loc de jale! Apa dispare, uscăciunea și urâciunea îi ia locul. Luncanii zic că nu știu ce să facă, da știu că nu-i bine. Ar vrea să zică, dar li frică.

  Așa am ajuns, vineri 21 aprilie 2017 ora 13 și 15 minute, să încerc ușile ferecate ale primăriei din Lunca Ilvei pentru a participa în numele unora dintre ei la dezbaterea publică pe tema raportului privind impactul asupra mediului, pentru proiectul „Scoaterea temporară din fondul forestier naţional a suprafeţei de 0,7242 ha teren forestier pentru Amenajare hidroenergetică Lunca Ilvei”, propus a fi amplasat în localitatea Lunca Ilvei, cursul mijlociu şi inferior al râului Ilva, comuna Lunca Ilvei, judeţul Bistriţa-Năsăud, titular: SC Hydroelectric Engineering SRL.
  Vezi attach: http://www.anpm.ro/…/raport-privind-impactul-asupra-mediulu…

  După 20 de minute petrecute la ușile încuiate ale primăriei, neînțelegând cum se poate sfârși o astfel de lucrătură (dezbaterea publică) în mai puțin de 15 minute primesc binecuvântarea, ușile se deschid și intru. De fapt dezbaterea nu se sfârșise, ci se prezenta în toată splendoarea ei.
  Vezi attach: http://apmbn.anpm.ro/-/anunt-dezbatere-publica-asupra-depun…

  În sală, persoane importante din partea primăriei, a firmei de proiectare, reprezentantul firmei beneficiare, Agenției pentru Protecția Mediului și a firmei care a scris Raportul de mediu cu pricina. Surpriză însă, în sală nu se afla nici o persoană din partea localnicilor sau a altor grupuri de persoane interesate după cum spune rețeta de succes a unei asemenea întâlniri. Unii dintre cei prezenți, pentru a salva aparențele, afirmată că luncanii au fost informați pe toate căile posibile și nu înțeleg cum de stakeholderii locali (categorie de persoane cu interese majore în desfăşurarea şi rezultatele activităţilor) nu au răspuns acestui demers. Să fi fost de vină ușile ferecate ale primăriei, gazda acestei dezbateri publice ?! Sau faptul că era necesar să stai creanga prin fața primăriei 20 de minute până să primești înduplecare?! Un mister greu de explicat, cu atât mai mult cu cât toți cei prezenți în sală se pare că îi așteptau ca pe pâinea cea caldă.

  Despre cum au evoluat discuțiile între cei patru pereți ai sălii de ședință a primăriei, în cadrul așa-zisei dezbateri publice, între specialiștii prezenți și „un reprezentant al societății civile” și care vor fi rezultatele demersurilor și observațiilor făcute vom avea timp suficient să vorbim.

  Concluzia este însă că o dată cu bogăția forestieră și faunistică, Carpații României și în speță cei bistrițeni pierd din cauza microhidrocentralelor și elementul cel mai de preț al vieții, APA.
  Râurile de munte afluente ale Someșului Mare Superior cu toate minunile care viețuiesc încă sunt victime sigure ale celor implicați în marea MHC-eală și a intereselor lor. Distrugerile sistematice, fără precedent, ale acestor râuri de munte efectuate după bunul plac al unora au un impact dezastruos, în cascadă, asupra comunităților locale și a județului Bistrița-Năsăud.
  Turismul montan și cel halieutic pe apele de munte este o cauză pierdută. Momentele de contemplare în fața minunilor naturii create de cursurile de apă montane, în fața vieții sălbatice, se reduc azi la poveștile părinților și bunilor noștri.
  Oare de ce am un sentiment de pierdere IREMEDIABILĂ?

  Cristian ȚETCU
  Președinte Partidul Verde filiala Bistrița-Năsăud

  Prezent la dezbaterea publică de la Lunca Ilvei

   

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Daniel Suciu: Alegerile nu sunt despre candidați, o să o spun mereu, nici despre destinul lor, ci despre oameni și așteptările lor.

  Deputatul Daniel Suciu a vorbit astăzi de faptul că, oficial, este deja candidatul Alianței pentru...

  Omul de radio Marian Gruștor s-a înscris în Pro România. El candidează pentru primăria Lunca Ilvei din partea Alianței pentru Bistrița-Năsăud

  Omul de radio Marian Gruștor s-a înscris în Pro România. El candidează pentru primăria Lunca Ilvei din partea Alianței pentru Bistrița-Năsăud

  Senatorul Ioan Simionca a lăsat ALDE pentru Partidul Puterii Umaniste (social- liberal). Reacția lui Ioan Monița a venit imediat: ” Drum bun și cale...

  Senatorul Ioan Simionca părăsește partidul condus de Tăriceanu și se alătură umaniștilor. Anunțul a fost făcut în plenul Parlamentului. Este al doilea...

  Bistrița-Năsăud: 101 persoane active și 52 de decese. 8 cazuri de infectare în ultimele 24 de ore

  Situația epidemiologică rămâne îngrijorătoare la nivelul județului Bistrița-Năsăud, ultimele date oficiale punctând faptul că, lucrurile nu merg deloc bine din punct...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -