Nesimțire crasă: Jumătate din inscripțiile Viei Transilvanica au fost distruse și vandalizate de mitocani

Must Read

Florin Cîțu – Emil Boc, tandem pentru șefia PNL?

Surse Digi24 spun că premierul Florin Cîțu ar viza funcția de președinte al PNL. El ar urma să se...

Deputatul Daniel Suciu i-a dus un buchet de flori Monicăi Suneta Csengeri

Deputatul Daniel Suciu a făcut un gest de zile mari. El a cumpărat un buchet de flori și le-a...

BOX: Elevii fostului campion mondial Daniel Măeran,medalii de argint la Cupa României

Singurul club privat de box din județul Bistrița-Năsăud ”produce” deja campioni, asta sub bagheta singurului campion mondial la tineret...


Informația a fost confirmată pe pagina de socializare a celor de la Tășuleasa Social, aceștia făcând în ultimele zile, o evaluare a stării traseului, evaluare care a scos la iveală dezastrul lăsat de persoane necunoscute : ” Peste 100 de semne indicatoare, semne de treceri de pietoni/drumeți, „atenție la urși!”, au fost rupte, aruncate, dărâmate, furate. Câteodată, pe zeci de kilometri, toate”.

Reproducem integral textul postat de cei de la Tășuleasa Social:

” Primăvara a început cu o mulțime de oameni care ne-au scris că vor să parcurgă Via Transilvanica, respectiv pe porțiunea terminată adică cea din județul nostru, Bistrița-Năsăud, lucru care ne bucură.
Pe de altă parte, ne și întristăm. Dar ținem să mulțumim tuturor celor care ne-au trimis fotografii cu vandalizările făcute pe traseul Via Transilvanica.

Acest lucru ne-a constrâns să facem o evaluare completă a traseului și în urma acesteia am constatat că peste 50% din signalectica traseului a fost distrusă în mai puțin de o jumătate de an de la montarea acestora.

Știam din experiența VMT că trăim într-o țară în care exista posibilatea distrugerii, dar trebuie să recunoaștem că la o dimensiune așa mare de vandalizări, într-un timp așa de scurt, nu ne-am fi așteptat. Peste 100 de semne indicatoare, semne de treceri de pietoni/drumeți, „atenție la urși!”, au fost rupte, aruncate, dărâmate, furate. Câteodată, pe zeci de kilometri, toate.

Au fost foarte mulți cei care ne-au transmis fotografii sau ne-au indicat precis locul vandalizărilor, dar nimeni nu ne-a putut spune concret cine și mai ales, de ce a făcut acest lucru. Acest lucru rămâne un mister pe care sperăm să-l elucidăm.

O luăm de la capăt, până la capăt

În acest proiect am încercat să-i implicăm pe toți, indiferent că sunt locuitori în satele prin care trece drumul, autorități locale, județene sau centrale, au făcut-o exemplar și știm că cel puțin în Bistrița-Năsăud există alocați bani pentru mentenanța acestui traseu.

Via Transilvanica este calea noastră, a tuturor, inclusiv a acelora care o vandalizează. Iar în ceea ce ne privește pe noi, cei de la Tășuleasa Social, nu ne vom opri și o vom duce până la capăt.

Cu cei peste 1000 de donatori, care deja au contribuit la acest proiect, noi am făcut un “contract” pe termen lung și credem că noi toți trebuie să avem și grijă de acest traseu. În ceea ce ne privește pe noi, vom regândi modalități mai trainice, mai puțin destructibile pentru a marca drumul și vom adopta 20 de kilometri din traseu, pe care îi vom verifica periodic și îi vom curăța de gunoaie.

Așa că vă rugăm și pe Dumneavoastră, mai ales cei din Bistrița-Năsăud, să adoptați câte-o bucățică din traseu și împreună să-l ajutăm să se mențină, să nu fie distrus și să dăinuie mult și bine.

Adoptă o bucată de drum

Ce ar trebui să facă un “părinte adoptiv”?

Să ne anunțe disponibilitatea de a adopta un anumit număr de kilometri (eventual câți și unde);
Să parcurgă kilometri adoptați cel puțin o dată la 2 săptămâni;
Să curețe traseul de gunoaie în caz de nevoie, de câte ori este necesar;
Să raporteze autorităților locale distrugerile cât de curând, ca acestea să poată fi înlocuite/reparate și eventual să participe la aceste lucrări;
Să evalueze și să facă propuneri de îmbunătățire a tronsonului adoptat;

În încheiere, dorim să vă transmitem că nu ne-ar ajunge toată viața ca să vă povestim despre bucuriile și beneficiile de a fi “părinte adoptiv” a acestui traseu și mai ales despre mulțumirea de a fi implicat într-un proiect frumos, dus până la capăt.

Cale bună, prieteni!”.

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Florin Cîțu – Emil Boc, tandem pentru șefia PNL?

Surse Digi24 spun că premierul Florin Cîțu ar viza funcția de președinte al PNL. El ar urma să se...

Deputatul Daniel Suciu i-a dus un buchet de flori Monicăi Suneta Csengeri

Deputatul Daniel Suciu a făcut un gest de zile mari. El a cumpărat un buchet de flori și le-a dus triplei campioane europene la...

BOX: Elevii fostului campion mondial Daniel Măeran,medalii de argint la Cupa României

Singurul club privat de box din județul Bistrița-Năsăud ”produce” deja campioni, asta sub bagheta singurului campion mondial la tineret pe care l-a avut România...

AS TV Bistrița are un nou director general: Dorel Cosma

Fostul manager al Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc”, Dorel Cosma a fost prezentat astăzi ca noul director general al AS TV Bistrița. Angajații au...

VIDEO: PNL se pregătește de alegeri interne. Congresul Național ar putea avea loc la jumătatea lunii septembrie. Ce vor face Robert Sighiartău și Ioan...

Ludovic Orban, preşedintele PNL, anunţă că vor fi demarate în scurt timp procedurile pentru organizarea Congresului de alegeri în partid. Congresul va fi însă...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -