Acasă Politica Neia Lăcătuș vrea să îi ducă pe copiii romi la școală. Ei...

Neia Lăcătuș vrea să îi ducă pe copiii romi la școală. Ei beneficiază de 150 de locuri la licee și 62 de locuri la școlile profesionale

0

În fiecare an Partida Romilor Pro-Europa, sucursala Bistrița-Năsăud, încheie un protocol de colaborare, cu Inspectoratul Școlar Județean BN, privind buna colaborare și accesul de a intra in scoli pentru a face informare despre locurile special destinate a elevilor de etnie romă.

Potrivit președintelui si consilierului judetean Emil Neia Lăcătuș, în aceste zile, Partida Romilor va demara o campanie de informare a romilor cu privire la dreptul lor de-a învăța în școli pe aceste locuri speciale, fiind vorba de licee și școli profesionale.

” În Campania noastră va fi implicat un grup de tineri romi care vor merge prin fiecare scoala din judet si in comunitatile de romi îmbrăcați în tricouri albe cu inscripția NOI ÎȚI DĂM RECOMANDAREA. Vă pot spune că în anul scolar 2018 – 2019 sunt alocate 150 de locuri la toate liceele din județ iar la școlile profesionale sunt 62 de locuri. În calitate de președinte și consilier județean, am rugamintea la toți directorii de scoli din județ să îi informeze corect pe toți elevii de etnie roma care termina clasa a VIII – a, despre aceste locuri destinate etiniei noastre, chiar să îi ajute să își poată alege corect liceul sau școala profesională, pentru că și ei au dreptul să își facă un viitor, școala și educația fiind singurele căi de succes în viață!”, spune președintele Partidei Romilor PE, Emil Neia Lăcătuș.

Precizăm că singurul criteriu care conteaza pentru a accede pe  locul dorit la liceu este media de admitere.

Președintele romilor bistrițeni mentioneaza ca s-au primit brosuri de admitere pentru liceu si scoli profesionale in toate scolile din judet astfel incat parintii si elevii in perioada lunii mai sa studieze oferta educationala pentru licee si scoli profesionale si sa fie consiliati sau indrumati sa isi completeze fisa de optiune., explică Emil Neia Lăcătuș.

Ce trebuie să conțină dosarul pentru admiterea la licee si scoli profesionale ?

La depunere dosarul trebuie să conțină următoarele: cerere de înscriere, copie după buletin, foaia matricola clasele 5 – 8, adeverința cu media generală obținută, adeverința medicală de la medicul de familie și adeverința de apartenență etnica din partea Partidei Romilor Pro-Europa Bistrița-Năsăud.

Unde se depun dosarele?

Înscrierea și depunerea dosarelor se face la sediul Inspectoratului Școlar Județean, la inspectorul pentru minorități, Deneș Balasz, sau la secretariat, data limită de depunere a dosarelor fiind 15 iunie 2018 .

Repartizarea la licee și scoli profesionale va avea loc pe  data de 5 iulie 2018, în sala de ședința a Inspectoratului Școlar Județean .  Elevii care au rămas corigenți vor fi repartizați în a 2-a etapă, în data de  7 septembrie, dar nu vor mai beneficia de locurile destinate elevilor romi ca în prima etapă de repartiție.

La Academia de Politie “Alexandru Ioana Cuza” din București, sunt repartizate 10 locuri pe țară  pentru romi, iar la școala de agenți de poliție “Vasile Lascar” din Câmpina sunt alocate un număr de  30 de locuri pentru romi, iar la instituția similara din Cluj-Napoca  “Septimiu Muresan”, au fost repartizate 10 locuri pentru romi.

” Cei care termină liceul,  și-au luat BAC-ul și provin din etnia romă, îi așteptăm la sediul PRPE Bistrița-Năsăud pentru a solicita eliberarea de adeverința de apartenență etnică. Și la studii superioare sunt alocate 612 locuri la nivel national din care 60 de locuri la Universitate Babeș – Bolay din  Cluj-Napoca , pe diferite ramuri”, conchide președintele si consilierul judetean Emil Neia Lăcătuș.

 

Exit mobile version