Năsăudul între PNL şi PSD sau cine arde gazul de pomană?

Must Read

71 de cazuri noi la 426 de teste efectuate. Incidența e puțin peste 4 la Bistrița și de 2,47 la nivel județean

Numqi puțin de 71 de cazuri noi au fost raportate astăzi, din 17 martie și până acum fiind înregistrate...

Tragedia de la Spitalul VICTOR BABEȘ a fost ascunsă de Ministerul Sănătății și DSU-ul lui Arafat

Ministerul Sănătății și DSU au ieșit să comunice oficial despre tragedia de la Spitalul Victor Babeș, acolo unde 3...

Supranumit oraşul academicienilor, Năsăudul a fost condus, pe rând, de primari proveniţi de la aproape toate formaţiunile politice, adică de la defuncta Convenţie Democrată din România, până la Partidul Social Democrat, neuitând aici de PD sau de Alianţa pentru România.

Cu siguranţă, cel mai longeviv edil a fost democratul Dumitru Mureşan (2000-2012), dar războaiele politice din consiliul local fiind vechi de când e democraţia post decembristă, având în vedere şi orgoliile politice din urbea cu academicieni.

Dumitru Mureşan vs Mircea Romocea

Actualul edil din Năsăud a ajuns primar în orașul academicienilor, pe valul votului anti PDL și Băsescu din 2012, sub acoperirea de “independent”, dar în realitate cu susținerea USL, respectiv a PSD. A fost cea mai bună soluţie, Romocea câştigând la pas bătălia cu Dumitru Mureşan.

Mircea Romocea

În campania electorală din 2012, întrebat despre adversarul său, primarul în funcție Dumitru Mureșan, Mircea Romocea îi recunoștea meritele, însă își exprima convingerea că năsăudenii doresc o schimbare.
“Sigur, domnul primar este un om onorabil, o persoana respectabilă, un tip pe care și eu îl respect, însă probabil că la capitolul fler lasă de dorit. Știu că în general primarii la putere au toate mecanismele, inclusiv cele financiare, dar lumea nu este naivă. Cetățenii sunt nemulțumiți de înfățișarea acestui oraș. Eu doresc să transform Năsăudul într-un oraș curat, circulabil și cel puțin plăcut dacă nu prosper”, spunea atunci Mircea Romocea.

Dumitru Mureșan îl vedea pe contracandidatul său, Mircea Romocea, avantajat în ochii alegătorilor Năsăudeni doar ca element de noutate, fără a-l recomanda ceva special. Fostul primar se declară dezamăgit de faptul că întrecerea electorală “a rupt lanțul de iubire” dintre doi prieteni.

Dumitru Mureşan: “Domnul Romocea este o figură nouă în peisajul politic năsăudean, spre surprinderea mea. Este pupilul meu, omul crescut de mine, care mi-a întors spatele cu 180 de grade. Dumnezeu să-i ajute pentru asta. Eu nu-l condamn mai mult decât trebuie condamnat. Cred doar că avea obligația morală să vină și să-mi spună că vrea să candideze. (…) A fost prietenul meu de peste 20 de ani, omul pe care l-am sprijinit, l-am ajutat si care acum “mă ajută el pe mine”. Nu-mi permit să-l caracterizez”, a venit replica lui Dumitru Mureșan.

La trei ani distanţă: scandal între PSD şi PNL
La mai puţin de un an de zile rămas până la alegerile locale din 2016, situaţia din CL Năsăud a plecat de la minunea USL la războiul făţiş între Mircea Romocea, aproape singur şi consilierii PNL conduşi de viceprimarul Niculae Găitan. Cine pierde din aceste nesfârşite războaie? Răspunsul îl ştiu doar năsăudenii.
Ultima luptă se dă pe bugetul de venituri şi cheltuieli al oraşului Năsăud. LIberalii susţin faptul că acesta nu a putut fi rectificat la ultima şedinţă ordinară a Consiliului Local Năsăud! Motivul – amendamentele propuse de consilierii locali PNL nu au fost pe placul reprezentanţilor PSD, deşi acestea erau favorabile în mod direct cetăţenilor din oraşul Năsăud.
Prin urmare, noi consilierii liberali avem toate motivele să credem că aleşii social-democraţi nu sunt interesaţi de bună-starea şi confortul celor care i-au trimis în legislativul local, ci sunt mânaţi de interese meschine şi de grup.

Bugetul de venituri şi cheltuieli al oraşului Năsăud trebuia rectificat cu suma de 1.133.000 lei. Din acest total, potrivit proiectului de hotărâre promovat de primarul Mircea Romocea în Consiliul Local, o cincime a fost destinată unor investiţii care din punctul nostru de vedere sunt total ineficiente şi contrar legilor în vigoare.
Astfel, primarul Romocea a propus alocarea sumei de 112.000 lei (echivalentul a circa 25.000 euro) pentru un buldoexcavator, în timp ce alţi 102.000 lei au fost alocaţi finalizării lucrărilor de investiţii de la Casa de Cultură Năsăud, lucrări care au fost recepţionate la începutul acestui an.
Noi consilierii liberali considerăm că aceste două aşa numite investiţii sunt total ineficiente, iar banii ar fi cheltuiţi fără rost şi în defavoarea năsăudenilor. Dacă achiziţionarea unui buldoexcavator nu reprezintă deloc o urgenţă pentru administraţia locală, în ceea ce priveşte alocarea de noi fonduri pentru Casa de Cultură în vederea finalizării unor lucrări care deja au fost recepţionate reprezintă o încălcare a legii la care noi liberalii nu dorim să fim părtaşi. Şi vom explica şi de ce nu suntem de acord cu aşa ceva.
Contractul pentru execuţia lucrărilor de reabilitare, modernizare şi dotare a obiectivului Casa de Cultură «Liviu Rebreanu» a oraşului Năsăud, investiţie în valoare de 2.939.000 lei, a fost scos la licitaţie în prima parte a anului 2012, de către Compania Naţională de Investiţii. Lucrările de reabilitare conform proiectului avizat de Ministerul Dezvoltării constau în: anvelopare clădire; înlocuire instalaţii sanitare, electrice şi termice; reabilitare finisaje interioare; mansardare clădire ; înlocuire învelitoare acoperiş; înlocuire uşi şi ferestre; dotare sala de spectacole şi scena; instalaţii de protecţie la incendiu; paratrăsnet. Ceea ce a rezultat în final, nu concordă cu proiectul iniţial, întrucât acesta a fost modificat. Mai precis, s-a renunţat la realizarea mansardei, nu a mai fost montat paratrăsnetul (deşi acesta exista în proiect, cuprins şi în oferta depusă la CNI de câştigătorul contractului), precum şi lipsa instalaţiei de avertizare la incendiu, cu toate că şi aceasta apărea atât în proiectul iniţial, cât şi în actul adiţional de suplimentare a cheltuielilor pentru investiţie. Toate aceste modificări nu au fost supuse spre aprobare plenului Consiliului Local Năsăud (modificările au fost solicitate şi aprobate de primarul Mircea Romocea), dar nici nu au fost avizate de Ministerul Dezvoltării. Cu toate acestea, în ianuarie 2015, obiectivul a fost recepţionat şi investiţia considerată ca finalizată. Ori acum, primarul Mircea Romocea vine şi ne solicită votul în vederea alocării de bani pentru un obiectiv pe care noi nu l-am considerat niciodată în bună regulă şi care a fost recepţionat în mod forţat.
Noi liberalii nu dorim să încălcăm legea, întrucât HG 273/1994 actualizată privind aprobarea Regulamentului de recepţie a lucrarilor de construcţii şi instalaţii prevede la art. 10 că „procesul verbal de recepţie va consemna realizarea măsurilor prevăzute în documentaţia de execuţie din punct de vedere al prevenirii şi stingerii incendiilor, fără de care recepţia nu este acceptată”, la art. 17 – „Comisia de recepţie recomandă amânarea recepţiei când: (…) se constată lipsa sau neterminarea unor lucrări ce afectează siguranţa în exploatare din punct de vedere al exigenţelor esenţiale”, iar la art. 18 – „Comisia de recepţie recomandă respingerea recepţiei dacă se constată că se impun expertize, reproiectări, refacere de lucrări”. Mai mult decât atât, investiţia a fost derulată prin Compania Naţională de Investiţii, ai cărui reprezentanţi au fost şi ei prezenţi la recepţia finală a lucrărilor, astfel încât noi considerăm că remedierea deficienţelor cade în sarcina acestei instituţii şi nu a administraţiei locale din Năsăud.
Acestea fiind precizate, trebuie să arătăm şi amendamentele aduse de grupul consilierilor liberali năsăudeni la proiectul de rectificare a bugetului oraşului Năsăud. Astfel, s-a propus suplimentarea capitolului „Străzi” cu suma de 214.000 lei, din care 150.000 lei să fie alocaţi în vederea reabilitării străzii Valea Caselor, care de mai bine de trei ani nu mai are îmbrăcăminte asfaltic, ci este cu pământ după ce a fost introdusă reţeaua de canalizare, în timp ce 64.000 lei să fie cheltuiţi pentru reabilitarea străzii Griviţa.
Faptul că grupul consilierilor liberali nu a fost de acord cu alocarea sumei de 214.000 lei pentru achiziţionarea buldoexcavatorului şi pentru completarea lucrărilor la Casa de Cultură, şi au amendat proiectul de hotărâre prin redirecţionarea banilor spre reabilitarea unor străzi nu a fost se pare pe placul aleşilor PSD, care au votat împotrivă la proiectul de rectificare a bugetului oraşului Năsăud.
Reacţia lui Mircea Romocea
Normal, reacţia lui Romocea a fost pe măsura acuzelor aduse de liberali: “ Iată că, după o perioadă (2000 – 2012), perioadă în care se căra apa cu găleata la unele grupuri sanitare din primărie, iar în timpul iernii se respira cu dificultate datorită fumului scos de sobele de teracotă vechi şi uzate, năsăudenii şi oraşul lor sunt condamnaţi şi astăzi la subdezvoltare, datorită prestaţiei jalnice pe care o au unele personaje politice din Consiliul Local.
Autorii comunicatului de presă „PNL Năsăud: PSD, mânat de interese meschine şi de grup”, mint ! Facem precizarea că la şedinţa extraordinară a Consiliul Local Năsăud din data de 13.08.2015, au fost prezenţi 3 consilieri locali PSD. Judecaţi dumneavoastră cititorii, dacă cei 3 consilieri ai PSD din totalul de 17 consilieri, puteau decide, ca raport numeric.
Aducem drept argument, pentru cei interesaţi stenogramele şedinţei.
Această frână cvasipermanentă, reprezentată de unii consilieri locali ai PNL, care cu certitudine nu au dovedit nimic pentru acest oraş de-a lungul anilor, trebuie înlăturată, or acest lucru îl puteţi face numai dumneavoastră cetăţenii oraşului prin vot.
Îi asigur pe toţi năsăudenii că, rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Consiliului Local propusă este una corectă, legală, necesară şi obiectiv argumentată”.

Ce va fi în 2016?

Din punct de vedere politic, pentru vara lui 2016, există un singur candidat la primăria oraşului Năsăud: Mircea Romocea, cel care pleacă din pole position, dar asta nu e sufficient pentru fi reales pe funcţia deţinută astăzi. Sigur că nici pentrz liberali, cearta continuă nu rezolvă problemele cu care se confruntă Năsăudul şi nici identificarea acelui candidat care îl învingă pe Romocea, aşa că tot sondajul de opinie va decide între Găitan dar şi alţi doritori. VOM TRĂI ŞI VOM AFLA…
CITEŞTE ÎN ACESTE ZILE ŞI DESPRE SCANDALUL GAZULUI DIN NĂSĂUD…

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

71 de cazuri noi la 426 de teste efectuate. Incidența e puțin peste 4 la Bistrița și de 2,47 la nivel județean

Numqi puțin de 71 de cazuri noi au fost raportate astăzi, din 17 martie și până acum fiind înregistrate...

Tragedia de la Spitalul VICTOR BABEȘ a fost ascunsă de Ministerul Sănătății și DSU-ul lui Arafat

Ministerul Sănătății și DSU au ieșit să comunice oficial despre tragedia de la Spitalul Victor Babeș, acolo unde 3 pacienți din 8 au murit...

FOTO- Primăria Bistrița trebuie să elibereze autorizația de construire a primului bloc de lux din Parcul municipal. Tribunalul Bistrița-Năsăud a admis după trei ani...

În urmă cu 2 ani, scriam că afacerile imobiliare au prins foarte repede și la Bistrița, iar construcția de blocuri în zone mai mult...

SCRIITOR LA ZIAR: Ţăcăneala propagandei pro-frică

Frica dezumanizează şi scade sistemul imunitar. Omul este vulnerabilizat în faţa virusurilor, a bolilor. Nu are putere să lupte împotriva agenţilor patogeni, ca în...

Noua filozofie bugetară nu permite finanțarea sportului ”privat” dar angajează 53% din bugetul pe 2021 spre investiții. Administrația Turc are 6 priorități în 2021

Primarul Ioan Turc, viceprimarii Sorin Hangan, respective Călin Stan, Ioan Peteleu dar și Florin Urâte, președinte al Comisiei de buget au susținut astăzi o...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -