vineri, septembrie 18, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  NĂSĂUD: Anul 2016 anunță renașterea Casei de Cultură „Liviu Rebreanu”

  Must Read

  O tânără din Bistrița a fost vândută pe un câine și o pereche de cizme, iar după 9 ani doar unul din cei cinci...

  Este una dintre poveștile reale în care vinovați ai unor fapte grave nu se regăsesc în pușcării. Este o...

  DOLIU ÎN FAMILIA PRIMARULUI MIRCEA ROMOCEA. MAMA ACESTUIA A TRECUT LA CELE VEȘNICE

  Suntem alături de domnul primar MIRCEA ROMOCEA și de întreaga familie, în aceste momente grele pricinuite de trecerea la...

  CJSU Bistrița-Năsăud a schimbat culorile pentru mai multe școli din județ. Află despre ce este vorba

  În cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud din data de 17 septembrie a.c., au fost analizate...

  Anul 2016 anunță renașterea Casei de Cultură „Liviu Rebreanu” Năsăud datorită finalizării lucrărilor si obținerii autorizației pentru sala de spectacol. Ultimii doi ani au fost destul de grei pentru instituția pe care, cu mândrie, o manageriez. Deoarece clădirea a fost în renovare nu s-a putut negocia un buget îndestulător pentru a permite organizarea anumitor evenimente pe care ni le-am fi dorit.

  Tot din cauza acestui lucru nu s-au făcut nici angajări. În toată această perioadă, fiind condiționați de situațiile menționate mai sus, am încercat să păstrăm viața culturală năsăudeană pe linia de plutire cu ajutorul ONG-urilor și persoanelor cu suflet și spirit civic din administrația publică și din afara ei.

  Această perioadă, din fericire, s-a încheiat și urmează un an 2016 destul de promițător și interesant.

  În perioada imediat următoare se va inaugura Galeria academicienilor năsăudeni, galerie ce va fi dată în folosință Despărțământului ASTRA Năsăud, asociație cu care Casa de Cultură colaborează pe plan cultural. Am considerat oportună realizarea acestei galerii, academicienii năsăudeni fiind un punct de referință cultural-turistic al orașului.

  Portretele în cărbune a celor 21 de academicieni au fost realizate de pictorul năsăudean Marius Bodea, documentarea fiind realizată de domnul profesor Ioan Seni, președintele Despărțământului ASTRA Năsăud. Galeria va fi inaugurată în data de 15 ianuarie 2016, cu ocazia celebrării nașterii poetului național Mihai Eminescu.

  Un alt proiect important va fi amenajarea Cafenelei Culturale din foaierul Casei de Cultură, cafenea care va găzdui întâlniri ale Clubului pensionarilor năsăudeni, dar și întâlniri ale tuturor factorilor culturali din zonă și a tuturor celor care doresc să citească o carte bună într-un spațiu de socializare adecvat. Cafeneaua culturală va fi dotată cu o bibliotecă a comunității năsăudene, care va funcționa pe bază de donație de carte. Tot în acest spațiu vor fi găzduite periodic, mini-concerte și spectacole cu public redus.

  Dacă tot suntem la capitolul inovații, iar direcția în care Casa de Cultură se îndreaptă este aceea de a deveni treptat un spațiu multicultural, facem precizarea că vechea „sală a oglinzilor” va deveni o mini sală de cinema și sală modernă de conferințe, aceasta pierzându-și destinația inițială în urma renovărilor care au avut loc în imobil.

  În viitorul apropiat, sala mare de spectacole va fi dotată cu o suprafață de proiecție de 15 mp și cu videoproiector performant, putând fi folosită și ca sală de cinema.
  În acest an, Casa de Cultură din Năsăud va continua colaborarea cu acele asociații care au contribuit și contribuie în mod semnificativ la viața culturală și nu numai, a comunității.

  Este vorba despre Asociația ASTRA, asociația a cărei implicare în viața cultural-artistică este binecunoscută atât în țară cât și peste hotare, despre Asociația Centrul de Voluntariat Năsăud, asociație înființată de curând de către Asociația Eco-Silvic, printr-un proiect cu finanțare nerambursabilă în cadrul programului: Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Parteneri ai proiectului Centrului de Voluntariat sunt: Primăria orașului Năsăud, Casa de Cultură „Liviu Rebreanu”, Asociația IMPACT Bistrița, Muzeul grăniceresc năsăudean și Asociația Alumni UAB Alba-Iulia.

  Colaborator activ al Casei de Cultură „Liviu Rebreanu” Năsăud este Asociația Năsăudeanca, asociație care promovează valorile culturale dar și răspândirea tradițiilor româneşti autentice. Această asociație pregătește an de an ansambluri de dansuri și obiceiuri tradiționale, cel mai cunoscut dintre acestea fiind Ansamblul „Someșana”, format în totalitate de elevi ai școlilor năsăudene.

  Pentru anul 2016 ne propunem organizarea unei palete variate de activități culturale care să se adreseze tuturor categoriilor de vârstă și sociale din zona Țării Năsăudului, dintre care putem menționa: teatru de păpuși și film pentru copii, spectacole aniversare, concerte de cameră, de folk, teatru, proiecție de film, concerte de colinde, etc.

  Toate aceste acțiuni vin în completarea marilor proiecte culturale anuale precum: Zilele orașului, Festivalul concurs „De Ispas la Năsăud”, festival ce va fi reluat din acest an, Parada portului popular românesc etc.

  Pe lângă tradiționalul „La multi ani!”, doresc să mulțumesc tuturor colaboratorilor, oameni cu suflet mare, oameni fără de care toate aceste proiecte nu ar fi fost posibile. În primul rând doresc să aduc mulțumiri domnului primar Mircea Romocea, domnului viceprimar Niculai Găitan, membrilor Consiliului Local Năsăud, care au înțeles că acest domeniu este foarte important pentru comunitatea năsăudeană și pentru îmbunătățirea vieții comunității.

  Sunt convins că și în anul 2016, administrația locală va găsi resursele necesare pentru ca proiectele Casei de Cultură să fie implementate cu succes!
  Vă mulțumesc și vă așteptăm la evenimentele noastre.
  Cultura naște cetățeni!

  Managerul Casei de Cultură „Liviu Rebreanu” Năsăud
  Silviu Rus

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  O tânără din Bistrița a fost vândută pe un câine și o pereche de cizme, iar după 9 ani doar unul din cei cinci...

  Este una dintre poveștile reale în care vinovați ai unor fapte grave nu se regăsesc în pușcării. Este o...

  DOLIU ÎN FAMILIA PRIMARULUI MIRCEA ROMOCEA. MAMA ACESTUIA A TRECUT LA CELE VEȘNICE

  Suntem alături de domnul primar MIRCEA ROMOCEA și de întreaga familie, în aceste momente grele pricinuite de trecerea la cele veșnice a mamei sale. Sincere...

  CJSU Bistrița-Năsăud a schimbat culorile pentru mai multe școli din județ. Află despre ce este vorba

  În cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud din data de 17 septembrie a.c., au fost analizate particularitățile locale în funcție de...

  IPJ a deschis un dosar de cercetare penală cu privire la faptele comise de Traian Ogâgău, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de rele tratamente aplicate...

  În urma sesizărilor primite la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, dar și a autosesizării în cazul tratamentelor pe care Traian Ogâgău le-a aplicat...

  Protecția Copilului Bistrița-Năsăud a făcut o sesizare către organele de cercetare penală în cazul abuzurilor lui Traian Ogâgău asupra fiicei sale

  Autoritatea pentru Protecția Copilului a cerut Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud să sesizeze organele de cercetare penală în cazul lui...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -