Modificările Codului Muncii aduse de BNS, forfecate de Patronate. Și totuși, ce facem cu angajații și salariile ???

Must Read

Marcel Boloș, șeful ADR Nord-Vest, întâlnire de lucru la PRIMĂRIA NĂSĂUD

La Primăria Năsăud a avut loc o ședință de lucru foarte importantă pentru viitorul orașului. Alături de echipa de...

Robert Sighiartau despre declarațiile lui Voiculescu privind decesele de Covid 19: Nu cred așa ceva, ar fi extrem de grav

Secretarul general al PNL, deputatul Robert Sighiartău, a declarat vineri, la Bistriţa, că îi displace situaţia în care s-a...

PREFECTUL STELIAN DOLHA- “Îi mulțumesc domnului ministru Attila-Zoltán Cseke pentru timpul pe care l-a alocat județului nostru

Ministrul Attila-Zoltán Cseke a efectuat azi, 16 aprilie, o vizită de lucru în județul Bistrița-Năsăud. În agenda sa de...

Grupul parlamentarilor bistrițeni ai Partidului Naţional Liberal a organizat ieri prima dezbatere cu tema „Modificările Codului muncii” . Potrivit co-președintelui PNL BN, deputatul Stelian Dolha, organizarea acestui eveniment a fost impusă de modificarile operate Codului Muncii (Legea 53/2003) de o propunere legislativă adoptată tacit de Senatul României fără consultarea partenerilor de Dialog Social și fără studiu de impact sau un punct de vedere al Guvernului României. Propunerea legislativă în cauză se află în acest moment în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaților.

 

La dezbaterea organizată la Hotelul ”Metropolis”, au venit toți cei patru parlamentari ai PNL, președintele Camerei de Comerț și Industrie, Vasile Bar, oameni de afaceri, jurnaliști.

 

Draftul modificărilor aduse Codului Muncii de către reprezentanții Blocului Național Sindicat a fost prezentat de Cristian Munthiu.

 

Ioan Oltean: ” Partidul  Naţional  Liberal consideră  necesar  să  aducă  la  masa  discuţiilor toate părţile implicate şi interesate de acest subiect, în vederea  elaborării  unei  soluții  legislative care  să  asigure flexibilitatea relațiilor angajat-angajator, în contextul unei  distribuiri echilibrate în ceea ce privește drepturile și obligațiile partenerilor unui contract de muncă”.

 

În opinia lui Vasile Bar, mai multe dintre modificările aduse de sindicate ar fi ”niște prostii” , deși, sunt câteva modificări care vin și în sprijinul angajaților. Bar a lăudat modificările aduse Codului Muncii pe vremea când la șefia ministerului de resort era bistrițeanul Ioan Nelu Botiș.

 

Mai mult, pentru că jurnaliștii au ridicat problema salariilor mizerabile din România, organizatorii au precizat că problema va fi discutată la întîlnirea cu sindicatele.

 

Cu siguranță, speachurile cele mai la subiect le-au avut Florin Urâte dar și Adina Rațiu de RCB, respectiv Comelf.

 

Potrivit lui Florin Urâte, Codul Muncii ar trebui ”personalizat”, adică modificat pentru fiecare sector de activitate în parte, concluziile prea generale, viziunile prea simpliste nu pot face decât rău unei piețe a muncii aflată într-o continuă transformare și redimensionare.

 

 

 

CUM SE VA MODIFICA CODUL MUNCII

 

Propunerea legislativa de modificare a Codului muncii adoptata tacit de senatori, in sedinta de miercuri, este initiata de Blocul National Sindical (BNS). Aceasta este una dintre cele mai mari confederatii sindicale reprezentative autohtone, care are in componenta peste 300.000 de membri de sindicat (lucratori din sectorul public si cel privat).
Dupa incercarea esuata din 2012, initiatorii au luat de la capat procedura in 2014. Proiectul a primit avizul Consiliului Legislativ si a fost publicat in Monitorul Oficial in luna martie a anului trecut. Apoi, conform procedurii legale privind initiativele cetatenesti, au fost stranse peste 130.000 de semnaturi ale cetatenilor cu drept de vot (minimul necesar fiind de 100.000) si proiectul a putut fi inregistrat la Parlament si trimis Curtii Constitutionale (CCR).
CCR a constatat in ianuarie ca propunerea legislativa respecta conditiile impuse prin lege si a comunicat acest lucru Senatului, care este prima Camera sesizata. Totodata, hotararea Curtii a aparut in februarie in Monitorul Oficial. Astfel, dupa indeplinirea acestor conditii, propunerea legislativa a intrat in procedura parlamentara de legiferare.
Deoarece senatorii au depasit data pana la care trebuiau sa dezbata si sa aprobe propunerea legislativa, aceasta a fost adoptata tacit in sedinta de ieri. Mai departe, proiectul va ajunge la Camera Deputatilor, care este for decizional.
Conform expunerii de motive a initiativei legislative, prin prevederile propuse se va asigura un echilibru in relatia dintre salariati si angajatori si se vor flexibiliza relatiile de munca.

Propunerile de modificare a CIM vor fi comunicate in scris salariatului.

Proiectul de lege care a trecut de Senat introduce obligatia angajatorului de a comunica in scris salariatului orice propunere de modificare a contractului individual de munca (CIM).
Apoi, in cel mult zece zile, salariatul va trebui sa ofere, tot in scris, un raspuns. Daca acesta va fi de acord, actul aditional la contract se va incheia in termen de 15 zile.
„In cazul in care salariatul este de acord cu propunerea de modificare a contractului individual de munca, partile vor incheia in scris actul aditional la contract in termen de 15 zile de la data luarii la cunostinta de catre angajator a acordului exprimat de catre salariat. Actul aditional va intra in vigoare in momentul semnarii de catre parti, chiar daca acesta este incheiat dupa expirarea termenului de 15 zile”, prevede proiectul.
Daca salariatul nu va fi de acord cu propunerea angajatorului sau daca nu va oferi un raspuns in termenul de zece zile, contractul nu va putea fi modificat.

Concediu de odihna mai mic pentru salariatii cu norma partial.

Cu toate ca, in prezent, angajatii cu norma intreaga si cei cu fractiune de norma au dreptul anual la acelasi numar de zile de concediu de odihna (adica cel putin 20 de zile lucratoare pe an), acest lucru va fi schimbat.
Mai exact, in propunerea de act normativ este specificat ca, in cazul salariatilor cu norma partiala, concediul de odihna va fi acordat proportional cu timpul efectiv lucrat. Totusi, se prevede ca partile vor putea stabili – prin contractul colectiv de munca aplicabil – o durata mai mare decat aceasta.
In acelasi timp, tot prin contractul colectiv de munca – sau prin CIM – se va putea stabili o durata egala cu cea la care au dreptul salariatii cu norma intreaga.

Ore suplimentare saptamanale mai multe in anumite domenii de munca

Codul muncii stabileste ca durata maxima a timpului de munca nu trebuie sa depaseasca 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
„Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de patru luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana”, se arata in actul normativ citat.
Aici, propunerea legislativa prevede exact in ce domenii perioada aceea de referinta va putea sa fie mai mare de patru luni, dar de cel mult sase luni. Concret, durata saptamanala a timpului de munca va putea trece simtitor peste cele 48 de ore in cazuri precum:
• activitatile de securitate si supraveghere ce necesita prezenta permanenta in scopul de a proteja bunuri si persoane (gardieni, paznici, firme de paza si securitate);
• activitatile care implica nevoia de continuitate a serviciilor/productiei (servicii medicale, mass media, agricultura, transportul de calatori);
• sectorul transporturilor feroviare.
Totodata, va exista si posibilitatea extinderii perioadei de referinta pana la maximum 12 luni, prin derogari ale contractelor colective de munca incheiate la nivel de sector de activitate.

Sporuri pentru munca suplimentara si pentru disponibilitatea in timpul liber
Munca suplimentara va fi compensata prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile, fata de 60, cat este in momentul de fata, plus ca se va acorda automat si un spor de cel putin 75% din salariul de baza.
„In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila (…) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator dublului duratei acesteia”, se propune in proiectul de modificare a Codului muncii. Sporul respectiv va urma sa fie de cel putin 100% din salariul de baza.
De asemenea, initiatorii propun si acordarea unui spor pentru perioadele in care salariatul se afla la dispozitia angajatorului in timpul sau liber. In aceasta situatie, activitatea va fi remunerata asemenea muncii suplimentare.

Reglementarea activitatii desfasurate in alt loc decat sediul angajatorului
Desi in momentul de fata Codul muncii contine prevederi referitoare la munca la domiciliu, noul proiect introduce si notiunea de telemunca.
Aceasta va fi „o forma de organizare a muncii prin intermediul careia salariatii, utilizand tehnologiile informatice, indeplinesc atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detin in alt loc decat sediul sau domiciliul angajatorului, dupa caz”.
Astfel, telesalariatii isi vor putea stabili singuri programul de lucru, iar angajatorul va putea sa verifice activitatea acestora in conditiile stabilite prin CIM sau prin contractul colectiv de munca.

Telesalariatii si angajatii care lucreaza la sediul angajatorului vor beneficia de aceleasi drepturi.

Ce masuri semnificative mai propune BNS
In afara de cele prezentate, in initiativa cetateneasca adoptata de Senat se mai gasesc si alte propuneri notabile, cum ar fi:
• clauza de concurenta si cea de confidentialitate sa produca efecte doar pe durata CIM, nu dupa incetarea acestuia;
• cresterea perioadei de proba, pentru persoanele cu handicap, de la 30 la 45 de zile calendaristice, iar in cazul lucratorilor necalificati aceasta sa fie de cel mult zece zile lucratoare;
• CIM sa se suspende de drept pe durata efectuarii serviciului militar si angajatorul sa nu poata sa concedieze salariatul in aceasta perioada;
• angajatorul care face concedieri colective sa nu poata, timp de noua luni, sa incadreze salariati noi pe locurile respective;
• sa se poata incheia cel mult trei CIM pe durata determinata intr-un termen de maximum 24 de luni si acesta sa nu poata fi incheiat pe o perioada mai mare de 24 de luni, fata de 36, cat este acum;
• agentul de munca temporara sa fie societate comerciala sau PFA, nu persoana juridica, asa cum este prevazut in prezent in Codul muncii;
• cuantumul net al salariului de baza minim sa nu fie mai mic de 50% din salariul de baza mediu net la nivel national comunicat de Institutul National de Statistica.

Ce procedura a urmat initiativa pentru a ajunge pe masa parlamentarilor
In afara membrilor Guvernului si a parlamentarilor, initiativa legislativa mai poate apartine si unui numar de 100.000 de cetateni cu drept de vot.
„Cetatenii care isi manifesta dreptul la initiativa legislativa trebuie sa provina din cel putin un sfert din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete, respectiv in municipiul Bucuresti, trebuie sa fie inregistrate cel putin 5.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative”, dispune Constitutia tarii noastre.
Propunerea legislativa se aduce la cunostinta, conform Legii nr. 189/1999, prin publicarea in Monitorul Oficial, insa, inainte de acest pas, trebuie sa fie obtinut avizul Consiliului Legislativ.
Astfel, proiectul initiat de Blocul National Sindical a obtinut avizul Consiliului Legislativ pe 10 februarie 2014 si apoi a aparut in Monitorul Oficial pe 11 martie 2014.
De la publicarea in Monitor, initiatorii au avut la dispozitie sase luni pentru a strange minimum 100.000 de semnaturi de sustinere si apoi sa inregistreze initiativa legislativa la Parlament. Inregistrarea a fost facuta in septembrie, iar in ianuarie, asa cum prevede Legea nr. 189/1999, CCR s-a pronuntat asupra proiectului, gasind ca prevederile legale au fost respectate.
Dupa indeplinirea acestui pas, hotararea CCR a fost comunicata Senatului pe 28 ianuarie 2015 si publicata in Monitorul Oficial in 5 februarie 2015.
Senatul a adoptat miercurea asta proiectul in calitate de prima Camera sesizata, astfel ca, pentru ca prevederile acestuia sa se aplice, este nevoie si de aprobarea deputatilor. Initiativa cetateneasca va ajunge in perioada urmatoare la cealalta Camera.
BNS a mai incercat sa aduca in Parlament aceasta initiativa cetateneasca si in 2012. Insa, dupa obtinerea avizului Consiliului Legislativ si publicarea in Monitorul Oficial din 16 noiembrie 2012, initiatorii n-au reusit sa stranga numarul necesar de semnaturi in perioada de sase luni pe care au avut-o la dispozitie, a explicat pentru AvocatNet.ro, la inceputul acestui an, Cristian Mihai, vicepresedinte al BNS.
Din acest motiv, intreaga procedura a trebuit sa fie luata de la inceput. Totusi, fata de forma propusa in 2012, proiectul a mai suferit anumite modificari inainte de a fi publicat anul trecut in Monitorul Oficial.

 

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Marcel Boloș, șeful ADR Nord-Vest, întâlnire de lucru la PRIMĂRIA NĂSĂUD

La Primăria Năsăud a avut loc o ședință de lucru foarte importantă pentru viitorul orașului. Alături de echipa de...

Robert Sighiartau despre declarațiile lui Voiculescu privind decesele de Covid 19: Nu cred așa ceva, ar fi extrem de grav

Secretarul general al PNL, deputatul Robert Sighiartău, a declarat vineri, la Bistriţa, că îi displace situaţia în care s-a ajuns după demiterea ministrului Sănătăţii,...

PREFECTUL STELIAN DOLHA- “Îi mulțumesc domnului ministru Attila-Zoltán Cseke pentru timpul pe care l-a alocat județului nostru

Ministrul Attila-Zoltán Cseke a efectuat azi, 16 aprilie, o vizită de lucru în județul Bistrița-Năsăud. În agenda sa de lucru, acesta a avut prevăzută...

Cseke Attila: Mai sunt 14 miliarde lei pe proiecte prin PNDL

Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, a confirmat astăzi la Bistrița că în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală, etapa I şi...

„UDMR nu crede că trebuie schimbat premierul”, a spus astăzi vicepreședintele UDMR Cseke Attila prezent la Bistrița

Cseke Attila, ministru al Dezvoltării și vicepreședinte al UDMR, prezent într-o vizită la Bistrița a vorbit  într-o conferință de presă unei întrebări legate de...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -