luni, iunie 1, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  ”Misterioasele” dispariții de păduri din județul Bistrița-Năsăud: Astăzi: marele jaf de la Sângeorz Băi și pădurea tăiată legal de la Beclean

  Must Read

  DE LUNI SE DESCHID TERASELE. Ce aveţi voie şi ce nu aveţi voie să faceţi: ÎNCĂ EXISTĂ MAI MULTE RESTRICŢII

  Începând de luni se deschid terasele şi plajele. Din 1 iunie sunt permise activităţile...

  De luni, circulăm liber, fără restricții. Nu mai e nevoie să justificăm motivul pentru care ieșim din localitate

  De luni circulăm liber, fără restricții. Dispar și ultimele declarații pe proprie răspundere care mai rămăseseră în...

  Bistriţa-Năsăud: 80 de cazuri active cu Sar-Cov 2. Printre persoanele infectate se află două cadre medicale de la un Centru de asistență pentru...

  Situația epidemiologică la nivelul județului Bistrița-Năsăud este următoarea: 20 persoane în carantină instituționalizată,...

  Tăierile ilegale de copaci , cât mai ales cele legale se pot transforma în adevărate bombe ecologice, având drept consecință distrugerea unor ecosisteme ce supraviețuiau în zonele afectate de mii de ani. La 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, România se poate ”lăuda” cu foarte multe tăieri de păduri, nici Bistrița-Năsăud neputând fii excepția care ar întări regula defrișărilor fără sens și fără noimă. Există o noimă: îmbogățirea rapidă a unor personaje sus puse.

   

  Sângeorz Băi: epicentrul cutremurului – 3.500 de metri cubi de lemn tăiat ilegal

   

  Garda Forestieră a demarat în aceste zile o anchetă care vizează tăierea ilegală a peste 4.000 de cioate, aproximativ 3.500 de metri cubi de lemn tăiat ilegal, până în acest moment fiind vorba de un prejudiciu care depășește 1.200.000 de lei!

  „Din toamna anului trecut am început controlul acolo, un control survenit în urma unei petiții făcute de o presoană fizică, în care ni se sugera să verificăm anumite tăieri, nu neapărat tăieri ilegale. Dar, într-adevăr, când am început controlul în toamnă, am constatat că e vorba de tăieri ilegale. În această primăvară am reluat controlul în zonă, control care este și acum în plină desfășurare!” – a declarat pentru stiridebistrita.ro șeful Gărzii Forestiere, Daniel Pop.

   

  Cel mai mare jaf din istoria Bistriței-Năsăud

   

  „Din păcate, sunt prejudicii foarte mari… La ora asta sunt peste 4.000 de cioate, un volum de circa 3.500 de metri cubi de lemn tăiat, ceea ce ar însemna peste 1,2 milioane de lei prejudiciu. Atenție, acestea sunt doar niște date parțiale, căci noi în continuare găsim cioate și nu știu când vom finaliza acțiunea pentru că… este dezastru acolo… Mare parte a cantonului respectiv este vizibil din drumul principal. Așa ceva nu am văzut de foarte mulți ani! Sigur, mai sunt tăieri ilegale izolate, de mai mici dimensiuni, dar așa ceva, la dimensiunea și amploarea asta nu am mai avut…” – a conchis Daniel Pop.

   

  Lemnul tăiat este în preponderență format din foioase, dar și rășinoase. Luat după aspectul cioatelor, acest lemn ar putea fi folosit inclusiv în zona de construcții, cea a prelurării, precum și ca lemn de foc. Poliția a deschis un dosar încă din toamna trecută, atunci când comisarii Gărzii Forestiere au sesizat acest aspect, ancheta polițiștilor fiind și ea pe rol.

   

  Pădurea de pe dealul de deasupra Becleanului

   

  Pădurea aflată pe dealul care domină orașul Beclean a dispărut și ea! Se vede de pe DN 17, se vede de peste tot.  Pur și simplu a dispărut! Oficialii primăriei spun că de acest caz se ocupă Ocolul Silvic Beclean. După mai multe încercări de a identifica o persoană capabilă să ne răspundă întrebărilor, am reușit să luăm legătura cu șeful de ocol, Aurel Codrea.

   

  Porțiunea repsectivă a fost prinsă în amenajamentul public ca o tăiere rasă, mai corect spus substituire. Partida este legal constituită, autorizată la exploatare, iar în baza unui contract a fost vândută la un agent economic, SC Iza Pop SRL, iar agentul respectiv vinde inclusiv la populație. Este o pădure îmbătrânită, cu foarte mult carpen în ea, iar în primăvară se vor face plantări pentru împădurirea zonei defrișate” – a declarat pentru stiridebistrita.ro, Aurel Codrea.

   

  Planul de amenajament, respectiv de defrișare la ras, este întocmit pentru o suprafață de 5,95 hectare, din care s-au defrișat până acum doar 3 hectare, urmând ca diferența să fie exploatată în perioada următoare.

  Cu alte cuvinte, o altă parcelă de aproximativ aceleași dimensiuni va fi rasă de pe același deal. Localnicii susțin faptul că lemnul rezultat în urma tăierilor este sustras din zonă de diferite mașini, considerând suspect modul în care lemnul dispare din zonă.

   

  Primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan, spune că pădurea, deși aparține orașului, este în „curtea” ocolului silvic și că ei știu mai bine ce se întâmplă:

  „Am fost întrebat și eu de situație. Am înțeles că e vorba de o pădure bătrână și că s-au făcut demersuri legale pentru tăiere. Restul e de competența Ocolului Silvic” , a explicat Nicolae Moldovan.

   

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  DE LUNI SE DESCHID TERASELE. Ce aveţi voie şi ce nu aveţi voie să faceţi: ÎNCĂ EXISTĂ MAI MULTE RESTRICŢII

  Începând de luni se deschid terasele şi plajele. Din 1 iunie sunt permise activităţile...

  De luni, circulăm liber, fără restricții. Nu mai e nevoie să justificăm motivul pentru care ieșim din localitate

  De luni circulăm liber, fără restricții. Dispar și ultimele declarații pe proprie răspundere care mai rămăseseră în vigoare, cele pentru deplasările în...

  Bistriţa-Năsăud: 80 de cazuri active cu Sar-Cov 2. Printre persoanele infectate se află două cadre medicale de la un Centru de asistență pentru...

  Situația epidemiologică la nivelul județului Bistrița-Năsăud este următoarea: 20 persoane în carantină instituționalizată, 2603 persoane în izolare la...

  VIDEO: AMERICA SUB ASEDIU- Jafuri şi confruntări în 25 de oraşe din Statele Unite în ciuda stării de asediu. S-au operat sute de arestări

  Confruntările dintre manifestanţi şi poliţişti au zguduit, sâmbătă seară, mai multe oraşe din Statele Unite, plasate în stare de asediu. Poliţiştii...

  Handbal feminin: Pivotul echipei naționale RALUCA BĂCĂUANU a semnat cu CS Gloria 2018

  !Una dintre cele mai valoroase jucătoare din țară, campioana naționala Raluca Băcăoanu își va continua cariera la Echipa de Suflet a Bistrițenilor!
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -