vineri, iunie 5, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Miroase tot mai tare a praf de pușcă în politica bistrițeană: Replici dure schimbate între deputatul Ionuț Simionca și secretarul executive al PSD, primarul Romeo Florian

  Must Read

  Alegerile locale ar putea avea loc pe 27 septembrie dar este agreată și data de 4 octombrie.

  Guvernul consideră că o perioadă "potrivită" pentru organizarea alegerilor locale este sfârşitul lunii septembrie,...

  Peste 260 de jandarmi vor fi la datorie în minivacanța de Rusalii

              La acest sfârșit de săptămână credincioșii sărbătoresc Rusaliile. Având în vedere faptul că luni, 08 iunie, este...

  Romeo Florian: ” Dacă ești așa sfătos declară public că,  demisionezi cu o zi înainte de a-ți termina mandatul”.

  Ionuț Simionca: ” Dacă parlamentarii PSD de Bistrița-Năsăud nu votează legea pe care am propus-o împreună cu colegii mei de la PMP, cea de desființare a tuturor pensiilor speciale, inclusiv a pensiei speciale de parlamentar, demisionați domnului Romeo Florian din toate funcțiile de conducere din PSD BN?”.

  Legea privind Codul administrativ este neconstituţională în ansamblul său, a decis, marţi, Curtea Constituţionala a României, ceea ce înseamnă că pensiile speciale propuse pentru primari sunt ilegale. Acesta este obiectul noului scandal politic izbucnit între PSD, reprezentat de secretarul executiv, Romeo Florian, primar al comunei Lechința, președinte al ACOR BN și deputatul Ionuț Simionca de la PMP și Cristina Iurișniți de la USRE, cea care a votat pentru neconstituționalitatea codului respectiv.

  Miercuri seara, după ce informația legată de pensile special s-a adeverit, primarul Romeo Florian l-a atacat dur pe deputatul Ionuț Simioncam după ce acesta a anunțat că primarii trebuie să primească pensii după contributivitate, deci după merit, ca tot românul: ” Nu merită să fie umiliți  cu pensii speciale, prin încadrarea lor în rândul categoriilor privilegiate, așa cum se întâmpla în cadrul Codului Administrativ”.

  Replica lui Romeo Florian a fost cât se poate de acidă:

  ” Domnule deputat al PMP,vă întreb în calitate de președinte al Asociației Comunelor din România,Filiala Bistrița-Năsăud: chiar credeți dumneavoastră că ,,alba-neagra” pe care dumneavoastră încercați să o faceți, cineva o crede? Vă rog public,mâine să declarați că veți demisiona din Parlamentul României cu o zi înainte de finalul mandatului de deputat. Nu de alta,dar să nu dispuneți de o pensie nesimțită.Noi primarii din județul nostru știm că sunteți un accident electoral,la fel ca și o altă colegă, deputat de Bistrița-Năsăud.Din păcate domnule deputat ar fi trebuit să vorbiți cu primarii care au ieșit în pensie,și care la baza profesiei au și studii superioare. Nu cred că e cazul dumneavoastră,ori poate mă înșel.Dacă mă înșel,îmi cer scuze:nu se vede. Ce vină au primarii că nu au salarii, ci indemnizații? Ce vină au primarii,că  BOC, BĂSESCU  i-au penalizat cu 25% ?Ar fi multe de zis,dar nu mai pierd vremea. Dacă ești așa sfătos declară public că,  demisionezi cu o zi înainte de a-ți termina mandatul. Apropo,au mai uitat unii,Dolha,Dobra…..Sunt cu pensia în brațe….e constituțional”.

  Joi la ora amiezii, președintele PMP Bistrița-Năsăud, deputatul Ionuț Simionca, a replicat lui Romeo Florian în cadrul unei conferințe de presă, provocându-l pe edilul comunei Lechința la un pariu: ” Dacă parlamentarii PSD de Bistrița-Năsăud nu votează legea pe care am propus-o împreună cu colegii mei de la PMP, cea de desființare a tuturor pensiilor speciale, inclusiv a pensiei speciale de parlamentar, să își dea demisia din funcția de Presedinte al Asociatiei Comunelor din Romania, Filiala Bistrita-Nasaud si din toate functiile de conducere din filiala PSD BN.

  Dacă nu voi susține cu toată energia legea pe care am propus-o, de desființare a tuturor pensiilor speciale, inclusiv a pensiei speciale de parlamentar de care ar trebui să beneficiez personal, o să demisionez eu, fără să aștept ultima zi de mandat”.

  Ce a propus Ionuț Simionca?

  De unde a pornit scandalul?  E vorba de o declarație politică pe care Ionuț Simionca a susținut-o în plenul Camerei Deputaților. El a anunțat că va propune un proiect de lege care să corecteze neajusurile din actul normativ după care se face calculul pensiilor primarilor. „Știm cu toții că există o nedreptate în legea după care se calculează astăzi pensiile primarilor. Săptămâna viitoare voi propune o lege colegilor din Parlament, o lege care să corecteze această nedreptate. O lege care să le dea primarilor pensia pe care o merită, luând în calcul contribuția din actualul mandat și, dacă e cazul, contribuția din mandatele precedente. Primarii merită pensii decente și de bun simț pentru munca depusă, și nu e nimic special în acest lucru!”, a declarat parlamentarul PMP.

  În opinia acestuia, „primarii trebuie să primească pensii după contributivitate, deci după merit, ca tot românul. Nu merită să fie umiliți  cu pensii speciale, prin încadrarea lor în rândul categoriilor privilegiate, așa cum se întâmpla în cadrul Codului Administrativ”.

  Este important de știut faptul că: 

  Legea privind Codul administrativ este neconstituţională în ansamblul său, a decis, marţi, Curtea Constituţionala a României. Informaţia este confirmată şi de deputatul USR, Cristina Iurişniţi. Ea a spus că pensiile speciale ale primarilor pentru care am votat împotrivă, sunt neconstitutionale. CCR a admis obiecția de neconstituționalitate depusă de USR și alti deputați din opoziție. Sesizarea a fost semnată de 28 de deputați USR, 13 deputați PMP, șase deputați neafiliați și  trei deputați PNL. O obiecție similară fusese depusă și de președintele Klaus Iohannis.

  Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat în luna iulie proiectul Codului administrativ, cu 175 de voturi „pentru”, 33 „împotrivă” şi 15 abţineri. Legea prevede că primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene aleşi după anul 1992 să primească o pensie specială în limita a trei mandate, precum şi faptul că pot avea calitatea de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială.

  „Prin sesizarea înaintată Curții Constituționale am arătat că pensiile speciale pentru aleşii locali introduse prin Codul administrativ încalcă principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii.  Judecătorii Curții Constituționale au decis, marți 6 noiembrie 2018, că prevederile Legii privind Codul administrativ al României sunt neconforme cu Legea fundamentală a României”, arată Iurişniţi.

   

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Alegerile locale ar putea avea loc pe 27 septembrie dar este agreată și data de 4 octombrie.

  Guvernul consideră că o perioadă "potrivită" pentru organizarea alegerilor locale este sfârşitul lunii septembrie,...

  Peste 260 de jandarmi vor fi la datorie în minivacanța de Rusalii

              La acest sfârșit de săptămână credincioșii sărbătoresc Rusaliile. Având în vedere faptul că luni, 08 iunie, este a doua zi de Rusalii și...

  Gabriel Lazany: „Relaxarea este prea relaxată”! Semnal de alarmă tras de managerul SJU vis-a-vis de creșterea numărului de pacienți cu Covid-19 internați în spital

  După intrarea în vigoare a stării de alertă, în care s-au aplicat măsuri de relaxare pentru polulație, la nivelul Spitalului Județean de...

  Doar 4 cazuri noi de persoane infectate în județul Bistrița-Năsăud, 92 fiind numărul total al cazurilor active. La nivel național, numărul celor pozitivi trece...

  Numărul persoanelor infectate cu Sars-Cov 2 din județul Bistrița-Năsăud a scăzut de la 13 ieri la 4 persoane raportate astăzi ca pozitive,...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -