MIRCEA ARCHIUDEAN: Distribuirea ANL-urilor este încă un procedeu obscur, care iscă suspiciuni

Must Read

Primarul TURC s-a decis : Luni la 12.00 deschide Pârtia Teleschi de pe dealul Cocoșului. Vezi care sunt tarifele

După ce în prima sa conferință de presă din 2021, primarul Bistriței Ioan Turc a punctat faptul că, pîrtia...

După ”atacul” la Corneliu Baba, vine rândul și lui Tudor Jarda care rămâne fără muzică

Liceele vocaționale din Bistrița par să aibă probleme serioase. După anunțul desființării clasei de arhitectură de la ”Cornelu Baba”,...

Bistrițenii semnează tot mai mulți pentru păstrarea profilului de Arhitectură și Arta ambientală în Liceul de Arte ”Corneliu Baba”

Peste 1800 de persoane au semnat până la această oră  petiția on line prin care este susținută păstrarea clasei...

Auzim de multe ori oameni vorbind despre cât e de greu pentru un tânăr să se descurce în ziua de azi, să-și găsească o locuință, să se poată ocupa de cariera sa ori să-și întemeieze o familie, fără grija că nu are un loc unde să stea.

Căminul este, în primul rând, cel care îți oferă siguranță și confort, pentru a-ți dezvolta o carieră, pentru a fi performant în societate, pentru a reuși să oferi familiei tale lucrurile de care are nevoie.
Numeroasele mesaje și comentarii pe care le-am primit în ultima vreme m-au făcut să realizez că una dintre marile nemulțumiri ale tinerilor din Bistrița este modalitatea de acordare a locuințelor sociale și a ANL-urilor. Acestea par să fie acordate mai degrabă pe ideea de a antrena o armată de vot și nu pentru a da o șansă tinerilor de a avea un start bun în carieră sau în familie.

Evident, distribuirea acestor locuințe nu va reuși niciodată să mulțumească pe deplin pe toată lumea, dar, cel puțin, ar trebui să nu mai stârnească controversele de astăzi. Distribuirea ANL-urilor este încă un procedeu obscur, care iscă suspiciuni și este asociat cu noțiuni negative gen „mafia“. Se spune că sunt oameni cu vile sau care dețin deja o locuință pe alt nume, dar țin ocupat și câte un apartament ANL pe care îl subînchiriază… Controalele administrației vizavi de aceste cazuri sunt, în general, sumare și nu se face prea mare caz pe această temă pentru a nu tulbura liniștea celor care și-au asigurat un loc confortabil în aceste locuințe, fără a fi nevoiți să stea „la rând“. Între timp, tinerii productivi și performanți fac față cu greu pasului de a se muta din locuința părinților, având opțiunea unor chirii costisitoare care le consumă cea mai mare parte din venituri.
Pe de altă parte, pentru Primăria Bistrița, a reprezentat o prioritate acordarea de locuințe sociale unei categorii care nu se prea străduiește să înapoieze comunității beneficiile de care se bucură. Nu vreau să pun în discuție ideea de integrare a acestor oameni, integrarea lor rămâne, evident, o necesitate. Dar, cel mai probabil, ea s-ar realiza mai eficient prin alte metode. Categoriile defavorizate au ajuns să considere că ajutoarele și facilitățile de care se bucură sunt o datorie a societății și, încet, încet, oamenii din preajma lor, cei care muncesc și își cresc copiii fără a avea parte de privilegii și menajamente, devin „defavorizați“. Părerea mea este că ar trebui să existe o legătură mai strânsă și mai echilibrată între educație, muncă și dreptul la o locuință.

S-a scris mult în presă despre degradarea locuințelor sociale din Viișoara, dar și despre„degradarea“ liniștii și a vieții firești pe care ar trebui să o aibă o comunitate civilizată. Asistații sociali au distrus locuințele și au umplut zona de mizerie, atât la propriu cât și la figurat (și aici mă refer la beții, bătăi, scandaluri, înjurături, lucruri despre care vorbesc oamenii de bună credință din zonă, care se plâng că sunt supuși la un stil de viață care este sub demnitatea umană). Totuși, domnul Crețu le-a mai promis „defavorizaților“ încă cinci blocuri similare, pe lângă faptul că nu s-a preocupat să aibă o atitudine foarte drastică față de abuzurile lor. Atitudinea este lesne de înțeles: o serie de măsuri mai severe în cazul asistaților sociali ar însemna pentru el un fel de „sinucidere electorală“ chiar în pragul alegerilor.

Una peste alta, concluzia mea este că acordarea acestor locuințe trebuie să fie o prioritate pentru administrația Bistriței, în perioada următoare, și să se axeze pe criterii de necesitate, performanță și responsabilitate. Oamenii care aduc un plus de valoare acestui oraș trebuie să simtă că municipalitatea este preocupată să le acorde, în schimb, minime facilități, pe criterii corecte, iar oamenii care provin din categorii defavorizate trebuie să înțeleagă faptul că din moment ce li se asigură un minim de confort, prin acordarea unei locuințe, sunt datori să facă un pas înainte în ceea ce privește contribuția lor socială, educația și gradul de civilizație.

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Primarul TURC s-a decis : Luni la 12.00 deschide Pârtia Teleschi de pe dealul Cocoșului. Vezi care sunt tarifele

După ce în prima sa conferință de presă din 2021, primarul Bistriței Ioan Turc a punctat faptul că, pîrtia...

După ”atacul” la Corneliu Baba, vine rândul și lui Tudor Jarda care rămâne fără muzică

Liceele vocaționale din Bistrița par să aibă probleme serioase. După anunțul desființării clasei de arhitectură de la ”Cornelu Baba”, acum vine rândul și Liceului...

Bistrițenii semnează tot mai mulți pentru păstrarea profilului de Arhitectură și Arta ambientală în Liceul de Arte ”Corneliu Baba”

Peste 1800 de persoane au semnat până la această oră  petiția on line prin care este susținută păstrarea clasei de arhitectură de la Liceul...

COVID 19: Doar 28 de cazuri raportate astăzi în Bistrița-Năsăud. Până la această oră s-au vaccinat 1976 de persoane

Un număr de 28 de cazuri noi de îmbolnăvire cu Sars Cov 2 au fost raportate pentru ziua de astăzi, 17 ianuarie, de la...

CONTROALE la primării pe tema anchetelor sociale. Raluca Turcan a dat o dispoziție în acest sens

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, solicită inspectorilor să controleze anchetele sociale ale primăriilor, verificare care nu s-a mai făcut în ultimii doi ani de zile, potrivit...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -