Primarul Bistriței Ioan Turc s-a întâlnit în această dimineață cu inspectorul școlar general, profesorul Mihai Mureșan, după ce, sâmbătă și duminică, pe rețelele de socializare au început să circule două petiții on line în vederea salvarii a două clase de IX-a de la Liceul de Artă ” Corneliu Baba”, respective Liceul de Muzică ”Tudor Jarda”, clase propuse pentru desființare.
Astfel, Ioan Turc a precizat faptul că, a cerut inspectorului școlar general, Mihai Mureșan să identifice soluții pentru menținerea clasei de arhitectură de la Liceul „Corneliu Baba” și a celei de muzică de la Liceul „Tudor Jarda”.
Ioan Turc: ” Necesitatea reducerii claselor rezultase din înființarea de către ministrul Ecaterina Andronescu, acum 8 ani, a clasei 0, care funcționase în paralel cu clasa I, fără a fi prevăzută vreo variantă logică de preluare în licee a acelor elevi la finalul gimnaziului”.
De asemenea, primarul Ioan Turc face un apel către ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, ”să dispună reducerea, cu caracter excepțional, a numărului de elevi per clasă pentru anul școlar 2021-2022. Această măsură ar permite păstrarea unui număr mai mare de clase, cu afectare mai mică a normelor didactice”.
Poziția oficială a ISJ Bistrița-Năsăud
Tot pentru a mai calma spiritele, Inspectoratul Școlar Județean a remis presei un comunicat official legat de situația creată, explicând care au fost motivele care stau la baza deciziilr luate:
ISJ BN: Inspectoratul Școlar a finalizat proiectul planului de școlarizare la nivelul județului Bistrița-Năsăud pentru anul școlar 2021-2022, în conformitate cu Ordinul nr. 5599/2020 pentru aprobarea Metodologiei privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar.
Propunerea este fundamentată pe criteriile menționate în ordinul amintit, pe efectivele claselor a VIII-a, conform SIIIR (Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România) și a datelor furnizate de Institutul Național de Statistică. Astfel, în acest an școlar sunt înscriși 2210 de elevi, ceea ce reprezintă un număr de 76 de clase. Această scădere a populației școlare reprezintă un fenomen național, datorat faptului că în anul școlar 2012-2013 părinții au putut opta pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare sau în clasa I.
La nivelul județului s-au organizat mai multe ședințe cu directorii în care s-a discutat acest aspect și s-a solicitat ca, în Consiliile de administrație ale fiecărei unități de învățământ, să se analizeze și să se stabilească propunerile pentru proiectul planului de școlarizare.
Consiliul de administrație al Inspectoratului Școlar a validat aceste propuneri, urmând ca proiectul planului de școlarizare pentru anul școlar 2021-2022 să fie înaintat spre Ministerul Educației și Cercetării.