Memoria ca sursă de leadership

Must Read

Bistrițenii semnează tot mai mulți pentru păstrarea profilului de Arhitectură și Arta ambientală în Liceul de Arte ”Corneliu Baba”

Peste 1800 de persoane au semnat până la această oră  petiția on line prin care este susținută păstrarea clasei...

COVID 19: Doar 28 de cazuri raportate astăzi în Bistrița-Năsăud. Până la această oră s-au vaccinat 1976 de persoane

Un număr de 28 de cazuri noi de îmbolnăvire cu Sars Cov 2 au fost raportate pentru ziua de...

CONTROALE la primării pe tema anchetelor sociale. Raluca Turcan a dat o dispoziție în acest sens

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, solicită inspectorilor să controleze anchetele sociale ale primăriilor, verificare care nu s-a mai făcut în ultimii...

În perioada 15-18 Octombrie 2015 la Sighetu Marmaţiei s-a desfăşurat Programul „Liga Liderilor ” – Seminarul – Memoria ca sursă de leadership în organizarea Institutului de Studii Populare, Wilfried Martens Centre for European Studies, Fundaţia Hanns Seidel si Societatea Liberală. Acest seminar a avut loc în acelaşi timp cu ce-a de-a 9-a ediţie a Şcolii politice „Gheorghe I. Brătianu” organizată an de an de către Tineretul Naţional Liberal la Sighetu Marmaţiei – spaţiu emblematic al luptei pentru libertate şi valori democratice.

La evenimentul din nordul ţării, au participat reprezentanţi ai PNL, ai unor organizaţii nonguvernamentale, precum şi persoane neafiliate, şi de asemenea, profesori, istorici şi reprezentanţi ai administraţiei locale. Închisoarea din Sighet a fost una dintre cele mai infame locuri de detenţie în perioada comunistă, în care a avut loc anihilarea psihică şi fizică a elitelor româneşti din perioada interbelică. Seminarul de leadership a respectat structura şi direcţiile obişnuite, având, însă, pe fundal Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, iniţiat de poeta Ana Blandiana, desident politic înainte de 1989 şi una dintre cele mai cunoscute voci care s-au ridicat în apărarea democraţiei după Revoluţia din Decembrie 1989.

Organizaţia municipală de tineret a PNL Bistriţa a fost reprezentată, pe parcursul celor 4 zile de dezbateri şi cursuri de o delegaţie formată din 7 tineri: Mihai Sărmăşan (Copreşedinte TNL Bistriţa, Consilier Municipal PNL), Cosmin Moldovan (Secretar General TNL Bistriţa), Paul Moldovan(Prim-Vicepreşedinte TNL Bistriţa), Şoimiţa Harfaş (Vicepreşedinte TNL Bistriţa), Mihai Tisa (Vicepreşedinte TNL Bistriţa), Florina Dumitrescu şi Claudiu Mureşan – (membrii TNL Bistriţa). La cursurile de la Sighetu Marmaţiei au participat si cei doi copreşedinţi ai TNL Bistriţa-Năsăud, consilierul judeţean Robert Sigiartău şi Florin Moldovan.

Temele au fost dezbătute de invitaţi şi lectori, printre care amintim: Alina Gorghiu – Copreşedinte PNL, Costel Alexe –Deputat, Copreşedinte al TNL România, Ovidiu Nemeş – Primarul oraşului Sighetu Marmaţiei, Florin Alexe – Vicepreşedinte TNL, Mircea Man – Deputat, Copreşedinte PNL Maramureş, Violeta Vijulie – Preşedinte Asociaţia Societatea Liberală, Sabin Drăgulin – Profesor la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” București, Emilia Șercan – Jurnalist de investigaţii, profesor la Facultatea de Jurnalism a Universității București, Andrei Muraru – Consilier prezidenţial şi Rober Furtos – Istoric.

În cadrul seminarului de leadership, participanţii au fost pregătiţi pentru confruntarea cu situaţii de criză apărute în timp ce conduc o organizaţie sau când se confruntă cu adversităţi. Componenţa deosebită a acestui seminar a fost constituită de poveştile unor lideri adevăraţi, foşti deţinuţi politici, care s-au confruntat cu presiuni incredibile în lupta pentru valorile în care credeau.

Cele 4 zile de cursuri şi dezbateri s-au incheiat cu vizita la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei şi depunerea de coroane la troiţa din Cimitirul Săracilor, unde au fost aruncate, în gropi commune, victimele închisorii din Sighet, moment la care a luat parte şi copreşedintele PNL, Alina Gorghiu.

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Bistrițenii semnează tot mai mulți pentru păstrarea profilului de Arhitectură și Arta ambientală în Liceul de Arte ”Corneliu Baba”

Peste 1800 de persoane au semnat până la această oră  petiția on line prin care este susținută păstrarea clasei...

COVID 19: Doar 28 de cazuri raportate astăzi în Bistrița-Năsăud. Până la această oră s-au vaccinat 1976 de persoane

Un număr de 28 de cazuri noi de îmbolnăvire cu Sars Cov 2 au fost raportate pentru ziua de astăzi, 17 ianuarie, de la...

CONTROALE la primării pe tema anchetelor sociale. Raluca Turcan a dat o dispoziție în acest sens

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, solicită inspectorilor să controleze anchetele sociale ale primăriilor, verificare care nu s-a mai făcut în ultimii doi ani de zile, potrivit...

Ziua EMINESCU marcată și la Bistrița- Puțină cultură nu strică nimănui

Ziua Culturii Naționale a fost marcată la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud prin organizarea mai multor evenimente dedicate poetului Mihai Eminescu, care s-au desfășurat...

Pr. Ioan Aurel Rus- Conspect duminical: Duminica a XXIX-a după Rusalii, a celor 10 leproși

„În vremea aceea, intrând Iisus într-un sat, L-au întâmpinat zece bărbați leproși, care au stat departe și care au ridicat glasul, zicând: Iisuse, Învățătorule,...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -