Acasă Administratie Masa caldă de la şcoală se va mânca la calendele greceşti. Proiectul-pilot...

Masa caldă de la şcoală se va mânca la calendele greceşti. Proiectul-pilot de la Tiha Bârgăului, rămâne doar o “fata morgana”

0

O masă caldă la şcoală. Deputații au respins în comisie proiectul care prevedea că şcolarii vor primi o masă caldă sau un pachet alimentar consistent. Deputaţii din comisia de Învăţământ au respins astăzi iniţiativa legislativă care prevedea că şcolarii vor primi o masă caldă sau un pachet alimentar consistent. Parlamentarii au spus că nici proiectul pilot care ar fi trebuit să fie implementat în 50 de şcoli nu se bucură de succes. Unul din zece copii din mediul rural se culcă flămând. Dar cu doar 8 lei pe zi s-ar putea asigura o masă caldă pentru un copil! Asta spun  reprezentanţii World Vision România, care au susţinerea unora dintre parlamentari.

Proiectul-pilot de la Tiha Bârgăului, eşec

Includerea şcolii din Tiha Bârgăului în proiectul pilot „Masă caldă pentru elevi” s-a dovedit un eşec până la această oră.  Copiii din Tiha Bârgăului, Mureșenii Bârgăului și Piatra Fântânele au fost cuprinşi în programul pilot „Masă caldă pentru elevi”, în 2016 – un program care prevedea că, într-o primă etapă, 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat din țară se vor bucura de un pachet alimentar sau o masă caldă pe zi în limita a 7 lei pentru fiecare beneficiar.

Ce spune USR?

Potrivit deputatului USR de BN, Cristina Iurisniţi, legea respinsă în Comisia de învăţământ de coaliţia guvernamentală, se plimbă prin parlament din 2013: “ Prin urmare, programul nationalizat ” Masa la scoala „mai aşteaptă până să devina viabil! E aceeaşi propunere legislativă apărută anul trecut sub forma unui program pilot, dar textul legii din 2013 ţintea nivelul naţional! Programul pilot actual nu e funcţional… din păcate… abia sunt la nivel de licitaţii. Multe din autorităţile locale care trebuie să se ocupe de program, cum e exemplul din judeţul pe care îl reprezint . Tiha Bîrgăului este una din localităţile din mediul rural unde acest proiect pilot nu e încă funcţional. Şi mai este doar o lună de şcoală! Aceasta trebuia să fie prima măsură în educatie, nu politizarea instituţiilor de învăţământ!, spune Cristina Iurisniţi.

Primarul comunei Tiha Bârgăului, Vasile Șut, spune că nu au existat norme de aplicare ale programului, iar la finalul anului 2016 primăria a fost anunțată că a primit fonduri pentru a plăti masa.

„Programul nu s-a derulat, așa că nu am avut ce să fac cu acești bani.  Anul acesta discuțiile s-au reluat, dar deocamdată nu avem niciun document oficial legat de ce ar trebui făcut – nici de la inspectoratul școlar, nici de la Ministerul Educației. Am înțeles doar că s-a stabilit că autoritățile plătesc masa, dar nimic mai mult”, a conchis  primarul Vasile Șut.

În loc de epilog

Faptul că deputații au respins în comisie proiectul care prevedea că şcolarii vor primi o masă caldă sau un pachet alimentar consistent, îi pune pe cei 400 de elevi  de la școala din Tiha Bârgăului într-o situaţie neplăcută: au rămas şi fără lapte şi corn fiind vorba de un proiect pilot, în timp ce masa caldă s-a evaporat pe holurile Casei Poporului.

 

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version