MARIUS BĂLAN IA O PAUZĂ POLITICĂ

Must Read

Sportul bistrițean suferă din lipsă de finanțare: Nici echipa de fotbal și nici cea de handbal feminin nu primesc bani de la Consiliul Local....

Am înțeles noua filozofie bugetară a primarului Ioan Turc, implicit a echipei sale și a majorității din consiliul municipal....

PSD BN: Vlad Voiculescu trebuie să demisioneze dacă are onoare și principii!

O vorbă înțeleaptă din bătrâni spune că dacă vin 3 oameni diferiți și-ți spun că ești beat, trebuie să...

71 de cazuri noi la 426 de teste efectuate. Incidența e puțin peste 4 la Bistrița și de 2,47 la nivel județean

Numqi puțin de 71 de cazuri noi au fost raportate astăzi, din 17 martie și până acum fiind înregistrate...

VICTOR HUGO spunea: „Nimic nu este mai scump, decat ceea ce privim gratis: NATURA”. Sa nu uitam nici odata aceste cuvinte spuse de cei care inca ne lumineaza mintile si ne incanta sufletele, de acolo din stele.
M-am folosit de acest citat pentru ca el trebuie sa fie faclia care lumineaza ideile si activitatea unui ECOLOGIST. De-a lungul vietii m-au insotit continuu. De 40 de ani la pescuit, pe malurile raurilor si beltilor, in padure si in diferite locuri.
Multi carcotasi si adversari ma intreaba in direct sau in anonimat, aducandu-mi nu de putine ori jigniri pe ONLINE-uri, ce am facut eu pentru comunitate de sunt asa nemultumit ca o soacra si tot critic administratia locala si nu numai.
Nu pretind ca detin mari secrete si vaste cunostinte in ECOLOGIE, in schimb sunt un sarguincios cetatean, un auto-didact, care citeste, priveste, urmareste si se documenteaza continuu in acest domeniu. Aste imi place foarte mult si ma preocupa POLITICA NATIONALA legata special de starea MEDIULUI din ROMANIA.
O fac de 40 de ani, inainte de a deveni ECOLOGIST cu carnet. Voi face o rapida trecere in revista, a ceea ce mi-a placut sa fac in domeniul ecologiei, pentru a ma cunoaste mai bine, iar Dvs. sa puteti sa analizati daca v-a vorbit un impostor si un taietor de frunze la caini.
Dragostea pentru NATURA a inceput la 15 ani, elev fiind la ANDREI MURESANU, cand in toamna din 1971 timp de 2 saptamani am plantat sute de molizi pe curbele dealului de la DUMITRA. Astazi sunt grozavi si ma saluta din mers. Am continuat tot asa si in diferiti ani, altor zeci de si zeci de fire de arbori le-am gasit locul in parcurile din satul SIRIOARA. Este parcul din satul bunicilor si parintilor mei, care vreau sa devina unul DENDROLOGIC. Am propriul meu parculet, plantat acu, 27 ani, tot acolo.
PLATON (filozoful antic grec): „Orasul este ceea ce sunt cetatenii sai.”
Anul 2007: incep practic bataliile deschise la baioneta cu adminsitratia locala, condusa aatunci de PD-istul VASILE MOLDOVAN (PRIMAR).
Dupa o emisiune maraton de 2 ore la AS TV intru in conflict cu Primaria Bistrita si Consiliul local.
Se pregatea un proiect printr-un studiu de trafic a unei firme bucurestene, care urma sa distruga iremediabil scuarele verzi cu iarba de pe B-dul Republicii, taierea a zeci de tei si inlocuirea lor cu inca doua benzi de circulatie.
Daca inca il mai vedeti asa pentru ca este singurul bulevard din tara pe 4 randuri de tei, se datoreaza mie. Dupa un mare scandal cu 400 de semnaturi a bistritenilor, administratia a renuntat.
La nici o luna, incepe lupta pentru salvarea a suta de copaci batrani si nu numai, care au fost marcati sa fie taiati din parcul municipal. Se pregatea proiectul de modernizare. Primarul s-a ingrozit de faptul ca eram prezent la toate dezbaterile publice din CL si a dat inapoi, pur si simplu l-a lasat pe mana actualului edil.
Daca il vedeti ca arata asa cum il stiti asta se datoreaza si mie pentru ca o serie de elemente de prost gust care diminua drastic spatiile cu iarba, gen alei infratite, mameleloane, cataratori si piste de jocuri extreme, au fost anulate. Am reusit cu colegii sa salvam 31 de tineri copaci, marcati de nemilosul primar Cretu, careeste si seful comisiei de taieri arbori din primarie. Ei marcau, noi acopeream marca cu apa si lut.
Dupa toate acestea, ma descopera fostul presedinte PER, Alexandru Toniuc si imi face invitatia sa ader la PER.
In 2009 sunt numit presedinte interimar Bistrita al organizatiei. Incepem sa punem caramida pe caramida la temelia organizatiei, prin multe actiuni specifice si de bun simt.
In 2010, la inundatiile catastrofale din Moldova, alaturi de colegul Sas Vasile si inimosul coleg Martura Ghe. (patron la scoala de soferi) organizez in curtea personala, un amplu punct de colectare de bunuri pentru sinistrati. Suntem primul partid, care pleaca cu hrana, apa conserve, paine, saci, butoaie, canistre etc. la nevoiasii din Suceava si Botosani, cu un mare camion al lui Martura si cu Dacia Papuc, masina personala de atnci, pline ochi.
Incep stirile stringente privind soarta ROSIEI MONTANE si exploatarile cu cianura, periculoase pentru MEDIU.
Era 2011, si impreuna cu 9 ecologisti, insotiti de tabelele cu 1.000 de semnaturi, plecam la Rosia Montana. Suntem primiti de un mare roman ZENO CORNEA, adevarat urmas a lui IANCU si HOREA si care este presedintele asociatie ALBURNUS MAIOR. Omul ramane impresionat de sustinerea bistritenilor, si ne spune ca la el acasa si in sediul societatii nu a calcat si nu va calca picior de politician, inafara de noi, cei din PER. Urmeaza multe aparitii la TV pe aceasta tema. Mi-am cumparat brosuri si carti de la sursa si le-am prezentat si in conferintele de presa PER.
9 decembrie 2011 – ne ingrijoreaza tot mai mult starea apelor din judetul Bistrita-Nasaud. Organizez in premiera pentru Bistrita, impreuna cu Tetcu Cristian, Cocis Gabriel, Rus Marius si asociatia de pescari prima adunare publica la CASA DE CULTURA – S.O.S. NATURA. O sala prlina de pescari si iubitori de natura (302) prezenti, un telefon sunand pe melodia draga Desteapta-te Romane. Sa fi fost startul, desteapta-te ECOLOGISTULUI.
14 mai 2012 – Tot in premiera pentru judetul Bistrita-Nasaud. Zeci de pescari din asociatii si membrii ecologisti la initiativa mea, a lui Cocis Gabriel si Marius Rus cu pancarte, organizam un protest la lacul MHC, plin de namol parasit de administratia si care facea mult rau raului Bistrita prin uzinarea cu namol. Demersurile noastre s-au concretizat, in prezent acest lac, fiind cumparat de la HIDRO-ELECTRICA, este reamenajat si continua decolmatarea. Nu se mai uzineaza. Urmeaza peste 40 de petitii catre Prefectura, APM, SGA, garda de Mediu, scrise si stampilate de pescari, ONG-isti, ECOLOGISTI, toate culminand cu un amplu miting a peste 300 de prieteni, din asociatii, care au inmanat prefectului, nemultumirile lor, legate de excavarile necontrolate si depozitele de gunoaie de pe rauri.
Incepem sa fim priviti cu respect de oameni, de presa, mai putin de oficiali. Creste admiratia fata de PER. Optiunea pentru ecologie se dubleaza, tripleaza. Vin cetatenii la noi. Practic am preluat o organizatie inexistenta si in scurt timp, aduc 108 colegi la municipiu. Sosesc cei mai buni, care vreau sa faca ceva. Apare Marius Rus, purtatorul de cuvand al PER, realizatorul emisiunii de la AS TV „D-ale pescarilor”. El este omul apelor, foarte bun cunoscator a tot ce misca pe rauri, care timp de 6 ani, este omul care informeaza corect si la obiect, tot ce se poate afla pe ape.
Apare ONG-istul Cristian TETCU, presedinte GAL RURALIS, care are un merit incontestabil in proiectele sale: KILOMETRUL ALBASTRU si TRASHOUT, care monitorizeaza prin GPS starea gunoaielore si mizeriilor din tot judetul. Este o aplicatie valoroasa, utilizata de el nu de autoritati.
Apare ICLENZAN BOGDAN si GUBESCH MATILDA, impatimiti iubitori de animale, presedinti si organizatori de concursuri canine si cu mari rezultate in recunoasterea oficiala pe plan European al Carpatinului Romanesc.
Apare in PER inginerul BERBECAR MARCEL, parintele si intemeietorul SALVAMONT BISTRITA.
2012: alegerile locale: candidez pe listele PER pe un strategic loc 3. Ne voteaza 2.300 de bistriteni si castigam 2 consilieri locali, in premiera pentru PER in ultimii 25 de ani de la infiintare.
2014: alaturi de Cristian Tetcu la initiativa lui, il sprijin si organizam, tot in premiera, organizatia de femei PER – presedinta fiind doamna GUBESCH MATILDA.
Particip aproape la toate sedintele de CL si la absolut toate dezbaterile de interes public organizate de Primaria Bistrita. Sunt prezent la toate dezbaterile publice anuale pe bugetul orasului. Vin de fiecare data cu amendamente si propuneri proprii. DEGEABA !
Insensibila Administratie nu le baga in seama si toate sunt pasate la COSUL DE GUNOI al Primariei si CL. Urmeaza viata administrativa pentru PER prin cei doi consilieri, din care doar unul, ma sustine pe fata. Devin practic al 3-lea consilier PER si am peste 20 de luari de cuvant, in plenul sedintelor de CL. Arogantul primar Ovidiu Cretu si gasca lui din CL nu le ia in seama.
Intorc foaia si raspund cu alte peste 100 de petitii si mii de semnaturi ale bistritenilor privind ocrotirea spatiilor verzi, salvarea copacilor si linistea si sanatatea urbana.
Administratia ignora complet dorintele cetatenilor, preotilor de la toate cultele, profesori, tineri care cer interzicerea claxonatului in oras.
In peste 80 de aparitii TV fac cunoscute si critic dur administratia Moldovan si Cretu. Cu toate acestea nu urasc pe nimeni. Raman loial orasului meu si fac doua donatii consistente de carte Penitenciarului Bistrita. Primaria instaleaza 3 biblioteci stradale. Ofer si aici o donatie de 300 de carti si il conving pe ecologistul Filimon Dan, care este si nasul meu sa faca si erl acest gest. O face cu sufletul si doneaza aproximativ 700 de carti.
Devin membru fondator la ONG BISTRITA CIVICA, un ONG cu preocupari de mediu care are ca scop salvarea Padurii CODRISOR. Gasesc aici noi prieteni, pe care-i simt aproape, si care gandesc ca si mine. Sprijin puternic acest ONG si ma implic alaturi de unii colegi din PER si adunand 1500 de semnaturi pentru a initia in CL un proiect de hotarare a societatii civile privind amenajarea Padurii CODRISOR ca padure parc.
Sprijin GAL RURALIS al lui Cristian TETCU si ii inmanez 300 de semnaturi pentru proiectele privind salvarea raurilor de munte.
Particip in 2013 alaturi de ONG TASULEASA cu inca 5 ecologisti la plantari de puieti in localitatea BUDESTI.
Alte 3 igienizari in Padurea Codrisor alaturi de BISTRITA CIVICA.
Particip la 2 sedinte de colegiu prefectural al prefectului Ioan TINTEAN alaturi de Cristian TETCU si Gabi COCIS, aducandu-i la cunostinta in scris si verbal solicitari ecologiste privind protectia mediului. Am depus la CJ o lista cu 10 puncte privind cererile mele de mici investitii si solutii privind starea mediului la sedinta CJ privind Strategia de dezvoltare a judetului BN pana in 2020.
Contributia mea de 200 lei si impreuna cu ecologistii si consilierii, adunand 1200 lei pentru repopulare cu stiuca a raului Sieu, actiune organizata de asociatia de pescari ESSOX.
La initiativa senatorului PNL Dorin DOBRA adun 2 tone de fier vechi transportandu-l cu propria masina, pentru recuperarea unei locomotive MALAXA din cel de-al 2-lea razboi mondial. Ideea trebuie dusa pana la capat, se doreste salvarea ei si plasarea locomotivei in fata Garii din Bistrita ca piesa de muzeu de mare valoare.
Am sponsorizat din bani proprii 2 concursuri de pescuit la copca cu suma de 200 lei, donand bani alaturi de consilieri, asociatiei Pescar Sportiv a lui Marius Rus.
In continuare lupt cu prostia si aroganta administratiei bistritene ca sa nu fie sacrificate spatiile verzi din oras. Depun la APM 300 de semnaturi ca Parcul din Mihai Eminescu sa nu fie desfiintat, prin construirea unei parcari subterane. Observati ca pentru adminstratie, masinile sunt pe primul loc, nu omul si verdeata.
In prezent am in vedere si un protest la care voi invita si alti bistriteni, impotriva HCL 78 din 2015 privind asa-zisa modernizare, de fapt, distrugerea Pietei Centrale prin care adminsitratia vrea sa taie 104 arbori de aliniament si sa sacrifice iarba si cele 2 rondouri de flori din fata Primariei, si sa le inlocuiasca cu dale si betoane ca bistritenii sa socializeze la 40 – 50 grade, cu capul in soare.
Cam asta a fost pe scurt activitatea mea, asa cum m-am priceput, care mi-a atras dusmani si multe antipatii, dar si foarte multi prieteni noi.
In prezent iau o pauza meritata dupa 7 ani in care partidul nu m-a sustinut prea tare. Cristian Tetcu are dreptate ! Omul orchestra BALAN sau TONIUC, modelul acesta nu mai poate continua. Este nevoie de o echipa serioasa careia ii recomand sa nu lase garda jos. Eu va spun cu siguranta, ca peste tot in lume ecologistii nu sunt foarte iubiti pentru ca strica putin interesele lacome a unora dintre noi. Peste tot in lume ECOLOGISTII sunt galagiosi, asprii si neinfricati.
La noi nu este asa, decat cu mici exceptii. De asta tara este scormonita de fomisti locali si corporatii de tip LACUSTA.
Inchei cu ceva hazliu, neortodox, dar care se potriveste de minune romanului de astazi. Un mare ziarist roman spunea acum 3 zile, citez: „Daca intorci realitatii CURUL, si ea iti arata cu generozitate aceeasi priveliste”. Reflectati va rog !!!.

Balan Marius Ex-Presedinte PER Bistrita

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Sportul bistrițean suferă din lipsă de finanțare: Nici echipa de fotbal și nici cea de handbal feminin nu primesc bani de la Consiliul Local....

Am înțeles noua filozofie bugetară a primarului Ioan Turc, implicit a echipei sale și a majorității din consiliul municipal....

PSD BN: Vlad Voiculescu trebuie să demisioneze dacă are onoare și principii!

O vorbă înțeleaptă din bătrâni spune că dacă vin 3 oameni diferiți și-ți spun că ești beat, trebuie să mergi să te culci! PSD, mass-media...

71 de cazuri noi la 426 de teste efectuate. Incidența e puțin peste 4 la Bistrița și de 2,47 la nivel județean

Numqi puțin de 71 de cazuri noi au fost raportate astăzi, din 17 martie și până acum fiind înregistrate 11.000  de îmbolnăviri cu Sars-Cov...

Tragedia de la Spitalul VICTOR BABEȘ a fost ascunsă de Ministerul Sănătății și DSU-ul lui Arafat

Ministerul Sănătății și DSU au ieșit să comunice oficial despre tragedia de la Spitalul Victor Babeș, acolo unde 3 pacienți din 8 au murit...

FOTO- Primăria Bistrița trebuie să elibereze autorizația de construire a primului bloc de lux din Parcul municipal. Tribunalul Bistrița-Năsăud a admis după trei ani...

În urmă cu 2 ani, scriam că afacerile imobiliare au prins foarte repede și la Bistrița, iar construcția de blocuri în zone mai mult...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -