Acasă EVENIMENT MĂCELUL COPACILOR ÎNTRE FELDRU ŞI NEPOS

MĂCELUL COPACILOR ÎNTRE FELDRU ŞI NEPOS

0

Un nou scandal a izbucnit astăzi în jurul ariei protejate SIT NATURA 2000 VALEA SOMEŞULUI. Potrivit ecologistului Marius Rus şi preotului-paroh din Nepos, Vasile Rus, zeci de copaci au fost tăiaţi pe malurile Someşului Mare.

 

Iată mesajele postate pe facebook de cele doi prieteni ai ziarului nostru:

MARIUS RUS: ” Oameni disperati,institutii neputincioase,corigente la examenul de capacitate.Asa arata azi Valea Somesului Mare intre Feldru si Nepos,un macel al naturii si al raului la drumul mare.Peste 1km de arbori au fost executati in aria protejată sit Natura 2000.Sa fie vorba de grupuri organizate de infractionalitate?Autoritati depasite de situatie.Increngaturi dubioase ale edililor?Raspunsuri pe care maine o sa incerc sa le gasesc.O sesizare oficiala a fost depusa si inregistrata la Apele Romane de 15 cetateni din zona cu numarul 913/1.03.2016.

PREOT VASILE RUS: ” Someșul Mare Superior…. este o arie protejată (sit de importanță comunitară – SCI) situată în nord-estul Transilvaniei, pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud….Aria naturală se întinde în partea centrală a județului Bistrița-Năsăud (pe teritoriul orașului Năsăud și al comunelor Feldru, Ilva Mică și Rebrișoara) de-a lungul drumului național DN17, care leagă municipiul Năsăud de Sângeorz-Băi…..Zona a fost declarată sit de importanță comunitară prin Ordinul Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile Nr.1964 din 13 decembrie 2007 (privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România) și se întinde pe o suprafață de 149 hectare….„Ariile protejate sunt adevarate insule naturale intr-un ocean al dezvoltarii:”
„Lumea ariilor protejate reprezinta cea mai importanta mostenire pe care o putem lasa generatiilor viitoare: asigurarea si in continuare a accesului la natura, la materiale si spirituale pe care acesta detine. O lume lipsita de arii protejate, deposedati de situri naturale salbatice, ar deveni un mediu extrem de sarac.” Scopul principal al ariei naturale este cel de conservare a diversitatii biologice. De asemenea se urmareste excluderea si prevenirea activitatiilor de exploatare sau utilizare a resurselor naturale care contravin obiectivului de conservare, precum si asigurarea conditiilor pentru activitati educative, recreative si de cercetare stiintifica…

Exit mobile version