Centura Becleanului face parte integrată din realizarea drumului expres Cluj-Napoca – Bistrița, parte a deja celebrei autostrăzi a nordului, iar ceea ce Nicolae Moldovan a dorit și sperat, ca centura Becleanului să fie printre primele lucrări care vor avea girul și finanțarea CNAIR, s-a și întâmplat.
„Suntem într-un parteneriat cu CNAIR, această instituție fiind cea care instrumentează acest proiect, noi doar livrăm la urgență toate documentele. De exemplu, azi am plătit o taxă pentru un aviz, un aviz care în această accesare POIM are o anumită specificație. Noi avem documentația făcută, am făcut ordinul de plată și l-am depus în trezorerie, urmând să primim avizul respectiv. Suntem în finalizarea acestei proceduri și suntem deja intrați în procesul de construire a licitație pentru SEAP, adică se face caietul de sarcini. Undeva prin ianuarie-februarie vom avea licitația, ceea ce înseamnă Proiectul Tehnic și execuția. Pentru proiectare am alocat patru luni, ceea ce înseamnă că, dacă nu intervin contestații, undeva prin aprilie-mai vom avea constructorul la treabă. Termenul de finalizare este 31 decembrie 2023 și este prins în strategia CNAIR. Sperăm să nu intervină alți factori perturbanți, vreme să fie propice și să avem Centura Becleanului la data stabilită”, a declarat Nicolae Moldovan.
Costul investiţiei este de 72,7 milioane lei (exclusiv TVA), adică aproximativ 15,3 milioane euro. Practic, varianta de ocolire ar fi o primă intervenţie pentru implementarea unui sector a Drumului Expres DX 4 A Dej – Beclean – Bistriţa, varianta este alcătuită dintr-un pod peste râul Someş şi două tronsoane de drum. Podul peste Someşul Mare va avea o lungime de 583,60 m. Varianta de ocolire va fi formată dintr-un drum naţional european cu două benzi, de 3,50 m fiecare şi acostamentul de 1,50 m. Lungimea totală este de 1,195 km, inclusiv acel pod pe grinzi de la km 0 + 333, 45.