Acasă ANALIZE-COMENTARII LISTELE PENTRU ALEGERILE PARLAMENTARE TREBUIE SĂ FIE GATA PÂNĂ LA FINELE LUNII...

LISTELE PENTRU ALEGERILE PARLAMENTARE TREBUIE SĂ FIE GATA PÂNĂ LA FINELE LUNII AUGUST. Ce se întâmplă în BN???

0

Cele două mari blocuri politice se pregătesc intens de campania pentru alegerile parlamentare, deşi vacanţa este încă în toi, mai ales că urmează luna occidentală a concediilor. Cu toate acestea, atât la PSD, dar şi la PNL a început războiul de uzură pentru obţinerea unui loc pe lista parlamentară, listă care ar trebui finalizată până la finele lui august.

În BN, lucrurile stau în felul următor! La PSD, lucrurile par să fie cât de câte clare: cu siguranţă pe lista PSD BN vor fi prezenţi Doina Pană, Ioan Deneş dar şi Daniel Suciu, în timp ce la PNL, bătălia va fi una cât se poate de dură, mai ales că noul coordonator Ioan Turc îţi doreşte un loc pe listă, fapt ce nu îi poate exclude pe Stelian Dolha sau Cristian Florian. De asemenea, nu trebuie uitat de faptul că tânărul Robert Sighiartău va avea şi el un cuvânt de spus în toată această ecuaţie politică care se va scrie în absenţa lui Ioan Oltean, cel care a anunţat că nu mai candidează pentru un al şaselea mandat de deputat.

Şi la ALDE lucrurile sunt cât se poate de limpezi, preşedintele Ioan Ţintean, merge la Camera Deputaţilor iar primarul Ioan Moniţa la Senat. Nici PMP nu stă degeaba, fostul candidat la primăria Bistriţa, Ionuţ Simionca, dorindu-şi un loc călduţ de deputat. 

Surse politice din ambele partide ne-au explicat că se așteaptă ca la începutul sesiunii parlamentare să existe scurgeri masive de parlamentari, pentru că unii dintre ei nu vor mai prinde locuri eligibile în viitorul Parlament. ”E posibil să avem plecări. Unii se vor retrage din politică, alții vor încerca spre alte partide mai mici. Nu știm deocamdată care va fi rezultatul, însă nici nu va mai conta foarte mult la majoritatea parlamentară, pentru că sesiunea din toamnă va fi foarte scurtă”, ne-au precizat surse din PSD.

Atât la PSD, cât și la PNL, obiectivul este ca până la finalul lunii august să fie finalizate listele, ceea ce înseamnă că la începutul sesiunii parlamentare fiecare va știi exact cum se intră în alegerile din decembrie. Nemulțumiții ar putea pleca spre ALDE, PMP sau chiar spre noile formațiuni lansate de Nicușor Dan sau Marian Munteanu, pentru că aceștia vor finaliza listele mai târziu decât cei de la PSD și PNL.

 

La aceste alegeri, un rol determinant îl vor avea liderii centrali ai partidului, pentru că semnătura finală pe lista de parlamentari va fi pusă de către acesta. Surse din PSD ne-au precizat că Liviu Dragnea a lansat și un avertisment în acest sens. ”La locale am făcut cum ați dorit voi, la parlamentare vom face cum zic eu”, a spus Dragnea, cel care își dorește o primenire masivă a echipei de parlamentari PSD.

 

În schimb, la PNL sunt alte probleme. În teritoriu sunt multe nemulțumiri generate atât de fuziune, cât și de modul în care Alina Gorghiu și Vasile Blaga aleg să conducă partidul. Peste aceste nemulțumiri se adaugă și o eventuală eliminare din joc a unor parlamentari actuali, ceea ce ar putea genera, în toamnă, o scurgere masivă dinspre PNL spre ALDE sau PMP.

sursa: stiripesurse.ro

Exit mobile version